Аппарат для чачи

Автор Игорь, 13-05-2020, 00:02:59

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

ИгорьTopic starter

ЦитатаДа, спирт идёт крепче допустим на 10%, но чем дальше, тем он всё более и более плохого качества. Если бы это было не так то мы бы перегоняли всё на последней капли хвостов у нас вообще бы не оставалось.Проще оставить этих хвосты и влить в СС следующего года.

добавлено: 13-06-2023, 03:38:37

Да что ты упираешься? Это же очевидно.
Есть два варианта отобрать непитьевые хвосты для добавки в СС следующего года.
Первый - без укрепления. Крепость 20.
Второй - с укреплением. 40%, или больше, если времени не жалко. Перед самой войной Сергей Леонидович на пилотном аппарате отжал хвосты досуха, и их крепость до самого конца держалась около 80% .
В чём разница?
Первая, очевидная, это объем. Хранить до следующего года 10 литров проще, чем 20 или 50.
Вторая, которую ты не замечаешь или игнорируешь, это разделение, которое сопутствует укреплению. 
Самые неприятные примеси хвостовой фракции - это уксусная кислота и изоамиловый спирт. Это именно те примеси, содержание которых в дистилляте нужно ограничить. И в хвостовой фракции, подлежащей кольцеванию, тоже, так как избыток этих примесей в хвосте переносит их в следующую перегонку и может удалить результаты следующей перегонки.
Если вести отбор хвоста без укрепления, то основной поток изоамилола начинает переть в отбор при крепости в струе отбора 40-45%, а уксус - ниже 30%.
Если не допустить снижения крепости в струе отбора хвоста ниже 50%, то уксус отсечется почти полностью, а изоамилол снизится в разы.

Применяя укрепление при дистилляции, важно не допустить важную ошибку - не сместить границу между телом и хвостом.
Эту границу определяет не крепость спирта в струе отбора, а кубовая температура.
Віриш ти в Бога чи ні, йому байдуже.
Важливо, щоб Бог в тебе вірив, а не навпаки.

ИгорьTopic starter

ЦитатаЕсли есть на поверхности плёночка стараюсь её собирать. Насколько я знаю это жирные кислоты которые не могут раствориться в слабоалкогольной жидкости
Это сивушное масло. Зачем его собирать?
¾ его состава это изомеры амилового спирт, остальное  почти полностью - бутиловые и пропиловый спирты. Это именно та грязь, ради которой перегонка и затевалась, а ты ее собираешь...
10 лет назад я впервые выделил эту пленочку в виде слоя прозрачной жидкости и чуть не сдох от одного запаха.
Вот видео
Тогда я охарактеризовал этот запах так.
ЦитатаЕсли из запаха дешевого вискаря вычесть дубовые тона и умножить раз в 10, будет примерно этот запах

vova0869

Он наверное из хвостов собирает пленку и выливает чтобы эта гадость не попадала дальше .Я так тоже делаю просто сливаю верхнюю часть хвостов особенно после зерновых .

voffka75

Цитата: Игорь від 13-06-2023, 03:28:14Это сивушное масло. Зачем его собирать?
В какой то англоязычной книжке про промышленное производство шотландского виски писалось что нельзя допускать попадание этой пленки во второй перегон. Ну там они не собирают, а отбирают сырец снизу не допуская попадания пленки в куб.

ИгорьTopic starter

Цитата: vova0869 від 13-06-2023, 06:45:28Он наверное из хвостов собирает пленку и выливает чтобы эта гадость не попадала дальше
Будем надеяться, что это так. Но у меня сложилось впечатление, что он считает, будто в этой сивушной плёнке - самый смак. 

ИгорьTopic starter

Дело в том что основная масса эфиров в коньяке - это этиловым эфиры жирных кислот, то есть наличие жирных кислот в коньячном спирте необходимо.
И если бы эта пленка действительно состояла из жирных кислот, их нужно было бы бережно сохранять.
Но это не жирные кислоты, а сивушное масло, в составе которого есть всё, в т.ч. и жирные кислоты. Но вонючих спиртов в этой пленке  больше 90%, и выделить из этой помойки жирные кислоты невозможно.

Вадим33

Цитата: Игорь від 13-06-2023, 02:53:17Да что ты упираешься? Это же очевидно.
Есть два варианта отобрать непитьевые хвосты для добавки в СС следующего года.
Первый - без укрепления. Крепость 20.
Второй - с укреплением. 40%, или больше, если времени не жалко. Перед самой войной Сергей Леонидович на пилотном аппарате отжал хвосты досуха, и их крепость до самого конца держалась около 80% .
В чём разница?
Я упираюсь только отбору тела с дефлегматором,как это делают обычно в конце погона
Цитата: Игорь від 13-06-2023, 02:53:17Если вести отбор хвоста без укрепления, то основной поток изоамилола начинает переть в отбор при крепости в струе отбора 40-45%
К сожалению,он практически равномерно размазывается по всему погону, в хвостах его уже практически нет.Вот интересная штука) https://holdmybeer.ru/alembic/
Цитата: Игорь від 13-06-2023, 03:28:14Это сивушное масло. Зачем его собирать?
Конечно для того,чтобы выкинуть,иначе зачем собиратьпусть бы плавало)

Цитата: Игорь від 13-06-2023, 10:44:20Но это не жирные кислоты, а сивушное масло, в составе которого есть всё, в т.ч. и жирные кислоты. Но вонючих спиртов в этой пленке  больше 90%, и выделить из этой помойки жирные кислоты невозможно.
Спасибо,что подсказал.Я просто уже забыл.Помню,что нужно избавлятьсяи всё тут)))

ИгорьTopic starter

ЦитатаВот интересная штука
Да, тут я дал в штангу. Перепутал.
Если не допустить снижение крепости в потоке отбора сердца ниже 60%, то мы действительно ограничим попадание в отбор лишних примесей. Но не высших спиртов, а летучих кислот, а первую очередь - уксуса.
Ограничение крепости отбора тела на уровне 60-65% позволяет значительно снизить количество уксуса в сердце погона.
А ограничение крепости отбора хвоста на уровне 50% позволяет не только уменьшить объем хнанимой фракции, но и не допустить избытка уксуса в сырце следующего перегона.

ДимаС

Автоматикою для дистиляції користуюсь кілька перегонок. Працює ідеально.
Не буду плодити теми, бо те про що мова має сенс у парі з автоматикою, яка саме й займається частковою конденсацією пари, змінюючи флегмове число при підвищенні температури пари у зоні вище дефлегматора.
Далі буду розмірковувати уголос, тому заздалегідь дяка, якщо хто вирішить приєднатись до розробки цього дистилятору.
Хочу до автоматики часткової конденсації розробити кожухотрубний дефлегматор з мінімальною інерційністю як його самого, так і датчику температури, що працює у паровій зоні.
Принципова схема на малюнку.
Щоб мінімізувати інерційність дефлегматору можливо треба буде відмовитись від перегородок всередині, щоб зменшити масу, а також мінімізувати товщину металу у розумних межах.
Не використовувати додаткові клампи у конструкції (один кламп знизу й це все).
Всі вводи та виводи з дефлегматора мають бути мінімального діаметру (окрім виходу пари).
"Шия", що з'єднує деф та холодильник, має бути утеплена щоб не спотворювати показники охолодженням пари на шляху до термодатчика.
Гільза термодатчика має бути всередині "шиї" достатньо довгою та тонкостінною.
Якщо де не правий - виправте...
Але одне але- при любій конструкції кожухотрубник має велику масу. Більшу за малесенький дімрот.
Можливо треба взагалі відійти від звичних форм і наприклад збільшити об'єм дефлегматора після царги 2" до 3-4", тим самим зменшивши швидкість пари (у голові картинка зі старовинних книг, де були так звані тарільчасті дефлегматори).
Або навпаки, якщо буде використано міні дімрот - можливо можна компенсувати його завелику продуктивність тим, що зменшимо з 2" до 1,5", або навіть 1" діаметр дефлегматорної частини - тим самим вирішуючи задачу часткової конденсації та того, щоб частина таки попадала у відбір...
Можливо міні дімрот може бути новим типом дімроту - тарілчастим дімротом, або спіралевидним дімротом - тобто розширюємо стінки дефлегматора до розмірів двох тарілок, що складені як літаюча тарілка, всередині якої як годинникова пружина намотаний дімрот. Мінус тут бачу у том що влегма буде стікати по поверхні нижньої частини тарілки та далі по стінках царги, а це вже мінус. Міні деф у завуженій трубці у такому разі виглядає кращим рішенням, бо флегма буде стікати по центру. Звісно, під спіральним дефом можна поставити ще одну тарілку з отвором всередині яка буде збирати флегму та відправляти у центр... Але з точки зору інерційності мінідеф швидше має відпрацьовувати зміни.

Питання два:
1. Чи таки дімрот на 2-3 завитки буде працювати як треба?
2. Як це все гармонійно розмістити, щоб мінімум металу було використано? Як варіант я думаю розмістити площадку для кріплення насосу у вигляді металевої пластини у нижній частині нижче дефлегматора.
3. Чи таки треба так паритись за інерційність? Бо процес більш-менш стабільний, температури всі збільшуються поступово... Єдине що момент включення насосу - навіть на мінімально мінімальних обертах це вже може бути завелике охолодження і якщо велика маса металу - насосу вже команда зменшити оберти, а воно вже все переохолоджене....
Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

vova0869

Я рассматривал длинный медный димрот /метров 20-30/ в трубе или ёмкости площадь сравнима со шлемом . А управлять малюком .

ДимаС

Бляха, подивися у інтернетах на реалізацію спіральних дефлегматорів різними ентузіастами - це виглядає не дуже... І таки маса там зазвичай огого. Тому думаю відфутболюю цей варіант... Залишається мінідеф

добавлено: 19-06-2023, 16:16:16

Цитата: vova0869 від 19-06-2023, 16:05:13
Я рассматривал длинный медный димрот /метров 20-30/ в трубе или ёмкости площадь сравнима со шлемом . А управлять малюком .
просто якщо задача повторити шлем по площини - тоді треба не площину повторювати, а кількість контактів флегми з міддю, тобто це може бути класичний парциальний конденсатор, внутрішня труба якого мідна та має зовнішній кожух - пара саме й буде частково конденсуватись, повертаючись у куб, а частково проходити до холодильника, при чому чим нижча температура охолодження тим більше повертається флегми....
Головний мінус бачу це те, що маючи навіть незначне відхилення від вертикалі, будемо мати те що флегма буде текти більшою частиною по одній стінці. Ну і реалізувати мідну царгу хіба що можна у мідному кожуху, а це вже пайка. Не знаю...
Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

vova0869

Это такой гибрид шлема и дефлегматора конечно это теория .

makrak80

Чому теорія ? Я бачив шолом з водяним охолодженням ...
Ничого страшного, якщо над тобою сміються...Набагато гірше , коли над тобою плачуть ...

voffka75

Цитата: vova0869 від 19-06-2023, 18:13:57
Это такой гибрид шлема и дефлегматора конечно это теория .
Диск Писториуса у аламбика.

ИгорьTopic starter

ДимаС, зверни увагу на теплоємність металів та води.
Щоб змінити температуру кілограма води на 1 градус, треба цьому кілограму дати або забрати  4200 джоулів тепла.
Щоб змінити на 1 градус температуру одного кілограму  нержавійки, треба витратити або забрати 500 джоулів.  В 8 раз менше. Але щільність нержавійки в 8 раз більша за щільність води.
Тому зменшення товщини труби, або прибирання перетинок нічого не змінить

SMF spam blocked by CleanTalk