Технологія дистиляції з витримкою у бочках до 50л

Автор ДимаС, 28-12-2022, 13:03:43

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Який розмір бочки ви зазвичай використовуєте?

10л
20л
30л
Не використовую старіння у бочках

ДимаСTopic starter

Смішно. Карп не бондар аж ніяк.
То які з його бочок кошерні? Ті зо хересні чи ті що звичайні?
Якщо хересні то цікаво звідки вони десятилітрові?

Да буде срач)
Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

Олексії

Я не на ціну дивився, а на якість. Якість я перевірив. Бочки супер.

ДимаСTopic starter

Насправді якби такі бочки при 10л та перша заливка на 7міс з гарним результатом існували - то пофік тоді ціна - ми ж за якість...

Доречі, шановний Олексії, який відсоток пішов ангелам при 7 та 9 місяців?
При яких умовах (температура, вологість).
Яка фінальна міцність буда при зливі?

добавлено: 04-01-2024, 12:45:16

Ще питання: а інших виробників був досвід використання бочок?
Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

Олексії

зараз в мене стоять
1 шт 5л хересна, залита 11.08.23. міцність заливки 60%, станом на 02.01.24. янголи відпили близька 0,8л, міцність не перевіряв, але на мою думку повинна залишиться такою ж або трохи зміцнитися - планую злити через 6 місяців
1 шт 5л хересна - подарував хороший людині, була залита 11.08.23.  - 6 місяців витримки буде людина куштувати
1 шт 10 л хересна, 3-я заливка, залита 11.05.23. станом на 02.01.24. янголи взяли близька 2 л, міцність при заливки 57%, буду зливати через рік від заливки
1 шт 10 л , 3-я заливка, залита 04.04.23. міцність при заливки 57%, янголи взяли близька 2 л. буду зливати через рік від заливки
вчора додав до повної у дві 10 л кліріком який був настояним на дубових кубиках з винної бочки 3 місяця, вирішив його додати тому, що у банці він не отримує кисню, тому виходить дубова настоянка а не виски а в бочках він дійде до потрібної кондиції.

де які зауваження
10л бочка - на справді вона на 12 литрів. 5 л бочка - там близька 6 л.
Витримую вдома при кімнатної температурі, зараз 20 грд С, літом було до +28 грд, перехідний період близька місяця весною та восени 16 грд С, вологість повітря приблизно 50%. При таких умовах витримки міцність з часом збільшується.
минули витримки данні не збереглися.
до речі, мені більше сподобався результат зі звичайної бочки, не хересної, но то на свій смак

voffka75

Цитата: Олексії від 02-01-2024, 20:36:37Головне щоб кльопка пролежала що неба мінімум 3-4 роки.
Ферментація клепки 3-4 роки на 10 літрову бочку у кустарного бондаря це смішно.
Дивимося Олпол, провідний український промисловий виробник дубових бочок у тому числі на експорт пише: «Клепка витримується на повітрі 1,5-2 роки, щоб зосередити в ній ввесь потенціал смаків і ароматів.»
https://www.olpol.net/ua
Дивимося провідного промислового кацапського виробника «Русский старый дуб» (Фанагория), він також експортую бочку навіть в Шотландію. Виробник пише про 1,5-2 роки атмосферної ферментації для винних бочок та 45-60 днів сушки у камері бочок для дистилятів.
Дивимося відому французьку бондарню Allary, декларують атмосферну ферментацію від 18 до 24 місяців.  http://www.tonnellerie-allary.com/tonnelier-fabricant-france-barrique-tonneaux-fut-cuve-fr/fabricant-de-tonneaux-bois/merrain-de-qualite-stockage.html
Дивимося іншу французьку бондарню Chambord:  «Таким образом, производство клепок осуществляется на фабрике по производству клепок Сизо недалеко от Шамбора. Для созревания этой исключительной древесины необходимы 24 месяца сушки на открытом воздухе в парке Шамбор и в благоприятном климате долины Луары.» https://www.chambord.org/fr/les-produits-chambord/des-futs-de-chene-100-chambord/
Дивимося якусь рандомну американську бондарню https://silveroak.com/blog/making-an-american-oak-barrel/ : «Затем посохи складываются примерно на 24 месяца и подвергаются процессу, называемому «выдержка». Мы сушим на воздухе (или «приправляем») наши клепки из американского дуба, чтобы уменьшить нежелательные характеристики сырых, зеленых и резких танинов в пользу желаемых ароматических и вкусовых профилей с более мягкими танинами, которые дополнят наше вино.»
Дуже сумнівно, що наші малолітражні бондарі будуть виготовлять маленькі бочки з клепки витриманої 3-4 роки.

Якщо мова йде про Карпа, то він торгував Олполовськими бочками, але в нього ціна дурна на них, краще напряму купувати

Олексії

інших виробників бочек у мене не було. багато форумів читав по бочкам, мене дуже лякала їх підготовка, бо ніде не чув про те, що у Європі, США, Канаді або Японії вискарі якось готують бочки, купують готові то одразу заливають.
З Карпом багато спілкувався, він переконав мене попробувати, я не помилився.

Як що чесно, то я займаюся виски з 2021, коли зрозумів, що якісний виски це дороге задоволення, тому вирішив спробувати зробити сам. Літературу читав, з фаховими людьми спілкувався, до речі, скільки людей, стільки думок та порад, тому потрібно шукати свій рецепт, але загальний напрямок у всіх один.
перший раз переробив 80 кг солоду, тренувався на перегонках.
другий раз - 80 кг солоду, із затиранням, перегонкою, витримкою все вийшло добре, пойняв, що ця тема зайшла мені в душу.
третій раз - 150 кг солоду, політ нормальний
цього разу планую 200 кг бази + 25 кг спеціального солоду, погратися смаком.

makrak80

Олексії, якщо хочеш отримати більш-меньш схожий на віскі продукт , то треба мати бочку від 50 л .В мене сама більша - 35 , видає щось схоже за пару років . Хотів би мати більши , та старий вже , не потяну ... :(
Ничого страшного, якщо над тобою сміються...Набагато гірше , коли над тобою плачуть ...

vova0869

Хереснi бочки малi або переробляють з великих /але не у нас / або вимочюють дешевим /не факт що хересом /з водою . Це маркетинг .Зарас ароматизатори заплодили все а про совiсть вже забули .

voffka75

Цитата: Олексії від 04-01-2024, 13:25:11мене дуже лякала їх підготовка, бо ніде не чув про те, що у Європі, США, Канаді або Японії вискарі якось готують бочки, купують готові то одразу заливають.
Ну по перше шотландці готують. Вони їх готують 4-8 років витримкою бурбону у США.
По-друге, так ніхто і не використовує бочки по 5-10 літрів. 220-700 літрів. Може 700 літрову можливо і нову, хто знає.
По-третє, вони зазвичай використовують бочки з іншого дубу - американського білого, він не такий скажений на таніни як європейський, тому можуть собі дозволити використовувати нові бочки.

Цитата: Олексії від 04-01-2024, 13:25:11коли зрозумів, що якісний виски це дороге задоволення, тому вирішив спробувати зробити сам.
Купити якісний витриманий солодовий (чи інший) віскі значно дешевше ніж зробити його самому. Самостійно виготовлення віскі це точно не про економію коштів.

vova0869

Спробуй в склi на щепi i порiвняй в слiпу з тим що з бочки .

makrak80

vova0869, Володя , щепа та бочка  це як небо і земля ... Я навіть по запаху , миттево відрізню . Щепу використовую суто перед заливкою в бочку , в основному для колеру ...
Ничого страшного, якщо над тобою сміються...Набагато гірше , коли над тобою плачуть ...

Олексії

якщо хочеш отримати більш-меньш схожий на віскі продукт , то треба мати бочку від 50 л .В мене сама більша - 35 , видає щось схоже за пару років . Хотів би мати більши , та старий вже , не потяну ... :(

майже згоден. Звичайно тут кілька важливих питань. власні думки навіяні прочитаною літературою та спілкуванням.
По перше, припускаю, що для отримання більш широкої палітри смакових ефірів потрібна більш тривала витримка у бочки, крім цього на це має вплив площина контакту, якість бочки, умови зберігання бочки.
враховуючи той факт, що янголи люблять бухнуть, то маленькі бочки мають одну перевагу - площину контакту, що прискорює дозрівання
Велики - мають об'єм, який дозволяє янголам відбирати свою долю, залишаючи певну кількість, та дає виски повільно дозріти.
прискорене або повільне дозрівання мають свої недоліки та переваги - нескінченно можна їх обговорювати.
Мало хто з крафторів або аніматорів може дозволити собі мати якісну велику бочку та чекати мінімум 10 років для отримання смаколика. Але багато хто з хлопчиків віком 30+ хоче мати свою бочечку смачного вискарика.
Тому маленькі бочки завжди будуть користуватися попитом. Та особливо буде стояти питання якості таких бочок, щоб уникнути возні з їх "підготовкою"

добавлено: 04-01-2024, 16:09:19

Цитата: vova0869 від 04-01-2024, 13:46:15
Спробуй в склi на щепi i порiвняй в слiпу з тим що з бочки .
в склі на щепі - це не те, немає доступу кисню, це буде просто настоянка

добавлено: 04-01-2024, 16:11:08

Цитата: makrak80 від 04-01-2024, 15:54:17
vova0869, Володя , щепа та бочка  це як небо і земля ... Я навіть по запаху , миттево відрізню . Щепу використовую суто перед заливкою в бочку , в основному для колеру ...

згоден, але крім коліру може додати речовин, які після співпраці з бочкою дадуть нових смакових ефірів

добавлено: 04-01-2024, 16:14:29

Цитата: voffka75 від 04-01-2024, 13:40:19Купити якісний витриманий солодовий (чи інший) віскі значно дешевше ніж зробити його самому. Самостійно виготовлення віскі це точно не про економію коштів.

не згоден, мені мій виски подобається більше ніж одно солодовий з магазину вартістю до 1500 - 2000 грн.

добавлено: 04-01-2024, 16:20:29

Цитата: voffka75 від 04-01-2024, 13:40:19По-третє, вони зазвичай використовують бочки з іншого дубу - американського білого, він не такий скажений на таніни як європейський, тому можуть собі дозволити використовувати нові бочки.

згоден на 100%, тому наш дуб потрібно витримувати що неба кілька років, щоб зайві таніни вийшли з нього.
В мене є дачічка в селі під Харковом, в мене там лежать дубові колоди 2-2,5 м довжиною на дрова, вони вже кілька років лежать, вже кілька штук залишилося. Так от, до чого я веду, коли я починаю пиляти їх мотопилкою, вони гріються, та від них починає йти солодкий пряний дуже приємний аромат, який сильно нагадує вискарний. Слинки текти починають....

voffka75

Цитата: Олексії від 04-01-2024, 16:07:07не згоден, мені мій виски подобається більше ніж одно солодовий з магазину вартістю до 1500 - 2000 грн.
ти зараз пошуткував? :o

Олексії

Цитата: voffka75 від 04-01-2024, 17:05:33
Цитата: Олексії від 04-01-2024, 16:07:07не згоден, мені мій виски подобається більше ніж одно солодовий з магазину вартістю до 1500 - 2000 грн.
ти зараз пошуткував? :o

ні

makrak80

Цитата: voffka75 від 04-01-2024, 17:05:33ти зараз пошуткував?
Та то так , кожен кулік свою багнюку хвалить ...  :D

SMF spam blocked by CleanTalk