Технологія дистиляції з витримкою у бочках до 50л

Автор ДимаС, 28-12-2022, 13:03:43

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Який розмір бочки ви зазвичай використовуєте?

10л
20л
30л
Не використовую старіння у бочках

voffka75

У таком разі я пораджу частіше купувати хоррший віскі та виховувати смак.

Тому що я не за що не повірю що шотландська вінокурня з майже 150-річною історією та досвідом, великою кількістю досвідченого персоналу, лабораторіями, науковими консультантами, кращими у світі бочками, за 10 років витримки зробить віскі гірше ніж Олексій у Харкові за 7 місяців у 10 л бочці.....

Навіть не знаю чого шотландцям не вистачає  щоб роботи такий гарний віскі як у Олексія, мабуть не вистачаї 10 л бочок від Олега Карпа :D

Батарейкин

Цитата: voffka75 від 04-01-2024, 18:01:06я пораджу частіше купувати хоррший віскі та виховувати смак.
попробовал... не получилось
бренди (коньяки) лучше))))))))))
Берегите Людей, после встречи с которыми, что-то Светлое и Радостное поселяется в вашей Душе.

vova0869

Перша бочка в мене була 15 л меньших на 5- 10 л не було .Паралельно в склi 10  л експерементував з трiсками рiзними .Памятаю що результат через пiв року був плачевний кругом .  В кгось може по другому сперечатись безглуздо .

Олексії

Цитата: voffka75 від 04-01-2024, 18:01:06Тому що я не за що не повірю що шотландська вінокурня з майже 150-річною історією та досвідом, великою кількістю досвідченого персоналу, лабораторіями, науковими консультантами, кращими у світі бочками, за 10 років витримки зробить віскі гірше ніж Олексій у Харкові за 7 місяців у 10 л бочці.

Я не кажу що в них виски гірше за мій на смак, я кажу про те, що мій мені подобається більше, бо я його роблю для себе. Не потрібно вірити спробуй сам зробити. Бо як що я пригощу своїь, ти далі не будеш вірити, будеш казати, що то я гленфідіш або хінакан підсунув...  😁

фотограф

Цитата: Олексії від 04-01-2024, 20:26:18
Цитата: voffka75 від 04-01-2024, 18:01:06Тому що я не за що не повірю що шотландська вінокурня з майже 150-річною історією та досвідом, великою кількістю досвідченого персоналу, лабораторіями, науковими консультантами, кращими у світі бочками, за 10 років витримки зробить віскі гірше ніж Олексій у Харкові за 7 місяців у 10 л бочці.

Я не кажу що в них виски гірше за мій на смак, я кажу про те, що мій мені подобається більше, бо я його роблю для себе. Не потрібно вірити спробуй сам зробити. Бо як що я пригощу своїь, ти далі не будеш вірити, будеш казати, що то я гленфідіш або хінакан підсунув...  😁
Просто ти зробив, залив,  спробував - вже не самого і кайфуєш. Пройде декілька років і твоя оцінка змінеться.  Та і бочка це річ другорядна, головне що в неї заливаєш. Я це так і не осилив (з солоду).  Тому і роблю тепер тільки бурбон. Він багато косяків прощає, пара років і нормаль.     

voffka75

Цитата: фотограф від 04-01-2024, 20:53:21Я це так і не осилив (з солоду).  Тому і роблю тепер тільки бурбон. Він багато косяків прощає, пара років і нормаль.     
Все вірно. Солодовий віскі потребує багатьох років витримки, що в домашніх умовах майже неможливо, оскільки велика тривалість витримки потребує відповідних великих обсягів. Тому хороший солодовий віскі неможливо зробити в 10 л бочці. Не вистачить часу поки його ангели не вип'ють.
Найменшою витримки потребує жито. В цей бік необхідно дивитися.

ДимаСTopic starter

Кукурудза саме потребує найменшу витримку. Жито більше, бо на старті агресивнішу ароматику має, яку тільки час та бочка вирівняти може
Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

фотограф

Цитата: voffka75 від 05-01-2024, 11:10:51Солодовий віскі потребує багатьох років витримки, що в домашніх умовах майже неможливо, оскільки велика тривалість витримки потребує відповідних великих обсягів.
Там ще така штука цікава. що треба домішок по мінімуму. ОТ вигнав, смак та запах такий солодовий аж відвиртає, через півтора року солодовий смак, те що характеризує віскі зовсім зникає. Напій цікавий, але мало схожий на віскі. Я так вважаю, що дуже багато домішок. які я не розібрався як відбирати правильно. І ці домішки, перетворюючись у бочці, роблять свою справу, забиваючі чисто віскариний смак. Не те щоб було погано, але і не те що бажаєш. Забив я на це діло.

ДимаСTopic starter

Я додавав 30% торфяного солоду - аромат після витримки саме віскарний.
Без додавання - від бурбону можна не відрізнити, ну дуже схоже.
Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

voffka75

Солодовий клірік взагалі не має агресії, а тим більш потребує витримки більше ніж кукурудза та жито.
Про агресію жита, можливо це індивідуальне сприйняття, тому що житній віскі однім дуже подобається, інше його взагалі пити не можуть. Суперечливий напій.

Олексії

Цитата: фотограф від 05-01-2024, 11:31:00Там ще така штука цікава. що треба домішок по мінімуму. ОТ вигнав, смак та запах такий солодовий аж відвиртає, через півтора року солодовий смак, те що характеризує віскі зовсім зникає. Напій цікавий, але мало схожий на віскі. Я так вважаю, що дуже багато домішок. які я не розібрався як відбирати правильно. І ці домішки, перетворюючись у бочці, роблять свою справу, забиваючі чисто віскариний смак. Не те щоб було погано, але і не те що бажаєш. Забив я на це діло.

Я переганяю на прямотоку, перший перегін всім зрозумілий, другий перегін голови відбирав десь 6-8%, але контроль робив через ніс дружини, щойно їй починає подобатися аромат ( вонючку вона не може терпіти) починаю відбирати тіло до 60-55% в струї, все інше - в хвіст. Хвоста потім на кільцювання.
Інколи роблю третій перегін, там голів та хвостів зовсім мало.
У другому та третьому перегоні головне не бути жадним та не бажати взяти як можна більше тіла, бо як що не відбереш як потрібно голови (зарано почнеш брати тіло) та запізно зупиниш відбирати тіло то в тіло попадуть погані домішки з голів або хвостів які зіпсують продукт, скільки би ти не тримав його у бочки вона продукт не виправить, особливо як що бочка не велика.
Крім того не потрібно путати з порадами фахових виробників виски, які практикують обережно підпускати у тіло  голови та хвости для того щоб збільшити ароматіку при тривалої витримки у великих бочках.

Мідна царга 1,5" 0,5 м, мідна сітка а щоб не було укріплення ставлю її з початку та в кінці царги
Клірик виходить ароматним, м'яким, приємним на смак та аромат. Можна пити білим без витримки.
А дали його бочонок перетворює на виски, смак та аромат міняється дуже сильно в кращу сторону. Саме бочка робить з клірика виски.

гуральник

Цитата: Олексії від 05-01-2024, 11:58:25Можна пити білим без витримки.
Але не бажано
Бо в самогон перейшло все, що було в бразі, всі проміжні і хвостові домішки, тільки концентрація їхня суттєво збільшилася. :-\

Любіть життя. Повторення не буде...

makrak80

Цитата: Олексії від 05-01-2024, 11:58:25Я переганяю на прямотоку, перший перегін всім зрозумілий, другий перегін голови відбирав десь 6-8%, але контроль робив через ніс дружини, щойно їй починає подобатися аромат ( вонючку вона не може терпіти) починаю відбирати тіло до 60-55% в струї, все інше - в хвіст. Хвоста потім на кільцювання.
Краще з браги почні , роскажи як ти її ставиш?
Ничого страшного, якщо над тобою сміються...Набагато гірше , коли над тобою плачуть ...

Олексії

Цитата: makrak80 від 05-01-2024, 12:47:57Краще з браги почні , роскажи як ти її ставиш?

Купую готовий солод, Малтюроп, наприклад, Харківський, ціна десь 50 грн \кг.
Мелю на млинці велика фракція щоб у фальш дні в кубі не забивалися щілини. Затираю солод з гідромодулем 1:4 при температурі 63-65 грд С близька 30 хв, зливаю затор, додаю промивку 1:1  литрів  температурою 60 грд С, зливаю, охолоджую до 25-30 грд, додаю віскарні дріжджі, класика це М1. Сусло бродить десь два тижні, потім на перегонку.

гуральник

Цитата: Олексії від 05-01-2024, 15:10:13Сусло бродить
Не вірю
Сусло не бродить
І ти ніколи цього не робив
Любіть життя. Повторення не буде...

SMF spam blocked by CleanTalk