Технологія дистиляції з витримкою у бочках до 50л

Автор ДимаС, 28-12-2022, 13:03:43

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Який розмір бочки ви зазвичай використовуєте?

10л
20л
30л
Не використовую старіння у бочках

гуральник

Можна потримати рік у новій бочці, а потім перелити у стару. Такий варіант зручний, якщо у тебе тільки нові бочки певного обєму, довго тримати буде плінтус, а переливаєш у робочі і всі процеси відбуваються, але вже не так агресивно
Любіть життя. Повторення не буде...

voffka75

Про хересні бочки. В принципі продаж сезанованих хересних бочок нормальна практика. Промисловість так і робить. Замовляє виробникам відразу бочки які протягом певного не тривалого часу (півроку, рік, півтора рока ...) тримали технічний херес.
Чому б не зробити так і для домашніх винокурів? Але, якщо такий товар продається, то я хотів би знати що за бочки, яким хересом обробляли, який час, яким способом, та хотів би мати на таку бочку адекватну ціну!
Декілька років тому один кацапський ютуб-канал таке замутив. Вони купляють європейські чи кавказькі бочки, оброблюють хересом та продають. Мабуть наші перейняли цей досвід. Але, на відміну від тих кацапів, у наших нічого не зрозуміло: що за бочки не говорять, яким хересом обробляють не говорять, яким способом та як довго теж таємниця.
Зрозуміло що обробка хересом створює якусь додаткову вартість, але ж бочка не повинна після цього коштувати як Боінг.
5500 гривень за 10 літрову бочку це не адекватна ціна.

vova0869

У нас ароматизатор (херес) використовують.То нема про що писати.

voffka75

vova0869

Запах не той i даже сильний смердючий .Ну це те що продають у Днiпрi .У нас бондарiв не мае то все привозне.

voffka75

А хто продавець? .........?

vova0869

Нi.Якийсь барига з ОЛХ.Я хотiв на 100 л бочку придбати то тiльки предоплата i пiд замовлення.А я дивився те що е .От i хересну вiн менi показав .Бочки виявилися гiршi нiж у Вiталiка ще i доржчi .

Ivan 68

Дуже дякую всім за пости. Ця тема мені дуже допомогла з вибором бочки (бочок), бо маю тільки малу - на 5л. Працюю з нею 1 рік. Заливки кожні 3 місяці. Є певні спостереження, але то потім, якщо буде цікаво. На 50л не тягну по часу наповнення (поки що зараз). Візьму парочку по 30л в Олпол.
Втішила ця гілка, що все по ділу, без "води", бо ні сил, ні часу все, як новачку, перечитати немає.
Може не по темі - поправте/перенесіть. Прочитав, що в бочки буває додають дубові палички. А як Ви вважаєте, це буде крамолою, якщо додати в бочку дистилят попередньо настояний на обжарених шкарлупках фісташок?
Чому питаю. Чисто випадково (хоча я вже давно у випадковості не дуже вірю) я залив абрикосовий дистилят в бочку і що лишилося - в банку з шкарлупками фісташок під вакуумну кришку. Про час витримки і т.і. ми зараз не будемо, я про інше. Після того як все відпочило і т.д. дистилят на шкарлупках фісташок виявився набагато смачнішим, ніж з бочки (дубу не було, я все вчасно зробив).
Я і до того робив цукрові дистиляти на шкарлупках фісташок і смаковий досвід вже мав.
Після такого, я провів експеримент - в зернові дистиляти (ячмінь з вівсом, кукурудзу, пшеницю і суміш третього перегону з усіх хвостів - все окремо) розділив на рівні частини і щоб вирівняти умови експерименту, в банках поставив на щепі і на шкарлупках фісташок. Попередня дегустація (не остаточна, бо пройшло мало часу) показала, те саме, що і з абрикосовим дистилятом. Фісташка дає більш насичений та об'ємний смак. 
На фото цукровий дистилят -
Краще ніяк, ніж як небудь.

makrak80

Цитата: Ivan 68 від 22-01-2024, 15:04:32Візьму парочку по 30л в Олпол.
30л у Олпол не бачив . Бачив 25 та 35 л...
Ничого страшного, якщо над тобою сміються...Набагато гірше , коли над тобою плачуть ...

ДимаСTopic starter

Цитата: Ivan 68 від 22-01-2024, 15:04:32А як Ви вважаєте, це буде крамолою, якщо додати в бочку дистилят попередньо настояний на обжарених шкарлупках фісташок?
Думаю то зайве. Ніхто не заборонить, але ідеал завжди ближче до простоти.
Цитата: Ivan 68 від 22-01-2024, 15:04:32дистилят на шкарлупках фісташок виявився набагато смачнішим
можливо залишковий цукор у шкарлупках дав м'якість, а може бочка "подарункова" - ніяка... типу Бонпос.
Цитата: Ivan 68 від 22-01-2024, 15:04:32Візьму парочку по 30л в Олпол
мені 2 по 10л напружно наповнювати маючи 70 л куб... Але виходить що одну 20л зміг би наповнити. Але то близько 6-7 перегонок як мінімум треба зробити. З них 4-5 тільки заторів, а це у часі розтягнуто на 1-1,5 місяця якщо одна ємність для бродіння та займатись хоббі тільки по вихідних((
Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

Ivan 68

Цитата: makrak80 від 22-01-2024, 16:36:04
Цитата: Ivan 68 від 22-01-2024, 15:04:32Візьму парочку по 30л в Олпол.
30л у Олпол не бачив . Бачив 25 та 35 л...

Я ще не телефонував до них. Але якщо врахувати, що вибирав між 50л (чув, що насправді 57л) і 30л (значить буде 35л), то буду брати 35л

добавлено: 22-01-2024, 17:57:53

Діма, щоб не засмічувати тут цю чудову тему, підкажіть, куди переміститися, щоб розповісти про Фісташківку. Це дійсно дуже хороша тема для Винокура помимо бочок.
З приводу обладнання та бочок - я ж спішити не буду. Потроху і наберу. Все одно спочатку десертним вином планую залити. Поки вистоїться - накопичу потрібну кількість дистиляту. Тому і шукаю автоматику до свого обладнання (наскільки це можливо). Бо керувати повітряною дефлегмацією враховуючи атмосферний тиск та температуру повітря на вулиці (і відповідно в Гуральні) виявилося ще тим задоволенням. Бувало просто стрімко мимо працюючого апарата пройдеш (я про другий перегін) і вже верхній термометр скаче.
Краще ніяк, ніж як небудь.

voffka75

Не бачу сенсу в автоматиці для дистиляції, зокрема для прямотоку

makrak80

Цитата: Ivan 68 від 22-01-2024, 17:50:56Бо керувати повітряною дефлегмацією враховуючи атмосферний тиск та температуру повітря на вулиці (і відповідно в Гуральні) виявилося ще тим задоволенням. Бувало просто стрімко мимо працюючого апарата пройдеш (я про другий перегін) і вже верхній термометр скаче.
Володимира (Гуральник) спитай . Він використовує обдув кулерами ...
Ничого страшного, якщо над тобою сміються...Набагато гірше , коли над тобою плачуть ...

Батарейкин

Цитата: voffka75 від 05-01-2024, 20:44:21Навіщо взагалі плотність міряти? Це ж не пиво. Плотність залежить від гідромодулю.
я в этих ВоFffках давно запутался )))

можно ничего не мерять...
можно сделать "узвар" и 1300 с бриксами я не дружу... вопрос кто такое сусло ой по вашему БРАГА сбродит?

Цитата: voffka75 від 06-01-2024, 07:59:10У тебе пауза 30 хв. Цього недостатньо. Мінімум 60 хв.
ну тут почти согласен.... а чего 60хв а не 120 к примеру?

Цитата: voffka75 від 06-01-2024, 07:59:10У тебе бродить 2 тижня. Та за цей час там барабашка народиться то половину спирту з'їст.
а тут буду спорить с пеной изо рта )))
чего 2 недели?
если активно бродит 3-4 дня?
а как же качество продукта со всякими бяками которым и 3недели мало ((( я бы месяц сусло бродил!

Цитата: voffka75 від 06-01-2024, 07:59:10Щільність пива одна із головних його характеристик. Більш того, у пивовара немає іншого методу визначати міцність пива окрім розрахункового,
офигеть!!!!!!!!!
очень дико читать про крепость пива -как основную характеристику )))
это вам самогонщикам градус важен! (((

а если у пивовара нет ни ареометра ни подзорной трубы? то он пиво не сварит? помнится ДЯДЬКА пиво варил даже без термометра )))

добавлено: 22-01-2024, 18:14:41

Цитата: vova0869 від 06-01-2024, 14:07:49У нас ароматизатор (херес) використовують.То нема про що писати.
имя сетруа! имя... (с) кино про мушкетеров
Берегите Людей, после встречи с которыми, что-то Светлое и Радостное поселяется в вашей Душе.

фотограф

Цитата: voffka75 від 06-01-2024, 11:01:335500 гривень за 10 літрову бочку це не адекватна ціна.
Купуємо 30 літровку,  приблизно 2000грн. купуємо 30 літрів Хересу приблизно по 150грн/л (Виноробна станція) і через рік маємо і (можливо цікавіший) Херес і бочку для витримки ::) ::) ::)

SMF spam blocked by CleanTalk