Вопросы от новичка - 2

Автор Anti8, 10-07-2015, 00:11:36

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Игорь

Залишається. Ще раз прочитай що ти заперечуєш.  Після відбору тіла до т.90 градусів, в кубі залишається третина спирту.  Ти ж хвіст вже після 90 градусів береш.
З того, що лишилось в кубі після відбору тіла,  певну долю становить  хвіст.
В каналізацію уходить, тобто втрачається,  теж немало. Це ⅒ частка залишку якщо тягнути хвіст до 99 в кубі, або ⅕ якщо зупинити відбор хвоста при 98.
Це якщо без укріплення.
З укріпленням в каналізацію уходить більше.
Віриш ти в Бога чи ні, йому байдуже.
Важливо, щоб Бог в тебе вірив, а не навпаки.

Ivan 68

Мабуть тому у тих, хто з барди затор робить не завжди брага нормально бродить, бо наявний спирт не дає.
Краще ніяк, ніж як небудь.

makrak80

Игор , мені байдуже на ті крохи що залишаються в кубі після 98*С з СС ... Я не буду сперичатись в теоріі , я практик , чомусь в мене навіть з навалці меньш 30% до 90*С в кубі меньш ніж 70% ніколи не бува . Чому ? Мені це не треба знати ,там може бути багато приводів , це і кришка куба , скорость відбору , темп . приміщення , брехливий термометр і т.п... А брехати , який сенс ?
Ничого страшного, якщо над тобою сміються...Набагато гірше , коли над тобою плачуть ...

гуральник

Цитата: Ivan 68 від 03-03-2025, 17:53:16Мабуть тому у тих, хто з барди затор робить не завжди брага нормально бродить, бо наявний спирт не дає.
Хто робить затор на барді?
Чи ти просто про таку практику затирання?
Тут ніби не йшлося про це.
Там тільки якийсь відсоток можна добавляти. Ніколи не пробував.
Любіть життя. Повторення не буде...

vova0869

Технологiя ректефiкацii а це дефлегматор та насадка доводить що в хвостi спирту залишаеться мiзер .

Ivan 68

То я просто зустрічав на теренах інтернета.
Я не робив.

Игорь

Цитата: vova0869 від 03-03-2025, 20:03:01Технологiя ректефiкацii а це дефлегматор та насадка доводить що в хвостi спирту залишаеться мiзер .
Щось я зовсім втратив вміння доносити свою думку... 
Я не кажу про розподіл спирту між головами та хвостом. Я кажу про втрати спирту з бардою.   
Хвіст - це не втрати. Це одна з фракцій. Втрати - це те, що втрачається назавжди. Це те, що ти після перегонки виливаєш в унітаз. 
Як виявилось,  кількість втрачаємого спирту залежить не тільки від температури закінчення перегонки, а й від того, було укріплення при перегонці чи ні. 
Я це виявив випадково при теоретичних розрахунках і спочатку подумав, що такий висновок - ознака помилки в розрахунці. Але ні. Так і є.  
Якщо завершити перегонку при певній температурі, скажемо, 99 в кубі, в барді лишиться трохи спирту, а саме 17 мл на кожен літр барди. Цей вміст не залежить від способу перегонки, сподіваюсь, це зрозуміло. 
Якщо перегонку проводити з укріпленням, то фракції будуть міцнішими, а їх об'єм буде менше, ніж при перегонці без укріплення. Тому кількість літрів барди при перегонці з укріпленням буде більше, а кожен з них унесе по 17 мл спирту. 
Це і пояснює чому втрати спирту при перегонці з укріпленням більші, ніж при перегонці без неї. 

vova0869

То може мнi повiльнiше доходть . Гловне щоб дiйшло .Меньше 17мл спирту на 1 л барди ми фiзично отримати не можемо при 99' в кубi .Тому чим бiльше барди лишается тим бiльшi втрати спирту .

Игорь

А барди лишається тим більше, чим сильніше укріплення при перегонці :)
Ти все вірно зрозумів.

Юр

Цитата: Игорь від 02-03-2025, 11:00:36В конкретних цифрах.
Якщо переганяти 100 літрів браги 12% без укріплення, та припинити перегонку при 99°С в кубі, то кубовий залишок буде містити 1.2 літра спирту.
Зауважу, це десята частина всього спирту, що був у бразі. 
Якщо ту саму брагу перегнати з укріпленням в одну теоретичну тарілку, то втрата спирту буде вже не 1.2, а 1,4 літра, тобто на пляшку горілки більше. 
Чому?
Тому що вміст спирту в барді однаковий, а об'єм  барди при перегонці з укріпленням більше.
Кожен літр барди - це втрата 17 мл спирту. Більше барди - більша втрата спирту.

Все логично, только 1 вопрос, а почему мы останавливаемся на 99? Если дожимать до 100 градусов в кубе, то абсолютного спирта будет столько же, независимо от способа перегона. А при перегоне с укреплением в кубе будет больше барды, а в приемной емкости меньше, но более крепкого СС.

Игорь

По-перше... Ти віриш в сотню, яку покаже твій градусник? Датчики брешуть. ДС18Б20, найпоширеніший, має похибку до двох градусів при температурі вище 80.
По-друге... Ти певен, що датчик показує саме температуру рідини в кубі, що на нього не впливає температура повітря? До датчика припаяно мідний дрот, шо чудово передає тепло(чи холод), і цей дрот знаходиться в повітрі з кімнатною температурою. 
По-третє... Припустимо, у нас супер-точній, та супер-класно встановлений датчик, що з точністю до сотого знаку видає температуру...
А ти певен, що якщо налаштуєш зупинку перегонки при 100 градусів, вона хоч колись завершиться?
Дивись, у Львові сьогодні тиск 744 мм рт ст, у Вінниці 746. При такому тиску вода кипить при 99.5, і якщо ти чи автоматика буде чекати сотні, то дочекатися вийде лише тоді, коли з куба википить вся рідина та тени оголяться. 
Це табличка про тиск.. 
IMG_20250306_162737.jpg
Намагаючись перегнати "до кінця", ми стикаємось не лише з невизначеністю справжньої температури кипіння води, а й ще двома аргументами "проти".
Перший аргумент - економічний. Нема сенсу витрачати годину часу та дві кіловат-години електроенергії, щоб отримати майже останні 50 грам спирту. Тим більш, що це ще не кінець, і за наступні дві години можна витягти ще 20 грам.
Другий - органолептичний.
Ці останні грами спитру при високих температурах супроводжуються найбздючішими домішками. Тому, спробувавши витягти до кінця спирт один заз, ти ніколи вже не захочеш таке повторювати.
Ще пару слів...
Остання молекула спирту при перегонці війде з куба лише з останньою молекулою води. Тому при якій температурі б не зупинити перегонку, втрати все одно будуть.
І я кажу про те, що при перегонці з укріпленням, вони завжди будуть більше за рахунок більшого об'єму барди.

Ivan 68

У мене одного разу був такий ефект, коли на Росі виставив 99,8. І у всі попередні дні вона більш менш розрахунково зупинялася. А в той день - ні. І тільки пізніше, через декілька днів, завдяки Ігору я зрозумів, для чого та таблиця з тиском, що давав мені Вова (Гуральник) і як правильно її приміняти.
А так як я давно перейшов на кубову температуру і спиртометром в папузі користуватися перестав, то і наступив на ці граблі.
Зате навчився! І запам'ятав!
Десь навіть читав, що в деякі дні, при певному атмосферному тиску, спиртзаводи не працювали,щоб не нести втрати.

Я

Є СПН - 8 гранка - широкий вибір. Доброго здоров*я шановні форумчани, спеціалісти та професіонали. Я
 таки знайшов в Україні СПН - 8 гранку належної якості (на межі перфекціонізму). Крім того дуже широкий вибір - товщини проволоки та розмірів. Зважаючи на різницю в товщині проволоки, вважаю, що площа та внутрішній діаметр СПН буде змінюватись відповідним чином. Планую заповнити тією СПН царгу 2-х дюймову, цільна, 1500мм. Чемно прошу Вашу думку щодо вибору, в наявності є 3Х3 - 3,5х3,5 - 4х4 і відповідно з проволоки товщиною 0,25 - 0,3 - 0,35, яка компановка розміру та товщини СПН буде оптимальною у співвідношенні якість- швидкість ректифікації ????
Я мав намір придбати 4х4 з товщиною 0,35, яка Ваша думка з того?

makrak80

Основна маса ректифікаторів юзає 3,5/3,5 на 0,25 мм ...
Ничого страшного, якщо над тобою сміються...Набагато гірше , коли над тобою плачуть ...

Диоген

Цитата: makrak80 від 07-03-2025, 10:19:27Основна маса ректифікаторів юзає 3,5/3,5 на 0,25 мм ...
...травленную.
Брауншвейгские спирали Гроссе-Ётрингхауза

SMF spam blocked by CleanTalk