Колона не вибирає весь спирт з куба

Автор VitaliyR, 06-07-2025, 15:00:36

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

VitaliyRTopic starter

Цитата: Игорь від 19-07-2025, 01:18:30Аварійне? Що значить аварійне? Що ти вкладаєш в ті слова?

Виникнення позаштатної ситуації яку можна визначити по зміні температури в визначеній точці і на на яку не відреагували інші захистні системи.

Для прикладу дуже давно мав таку ситуацію. Засобів відключення по температурі не було. Був датчик потоку (наявність води) і затоплення (в моєму випадку топити нема кого, а то що раптом потече має куди стікати) то згодом від цього датчика я відмовився.

Мені треба було відійти на пару годин, система стабільна, все працює, до кінця відбору дуже багато часу, хай працює подумав і поїхав.

Так от що сталось, впав тиск води і так зорі склались що для роботи датчика води вистачало, а для охолодження ні. Колона захлинулась рівно на стільки щоб стати чайником з свистком і перетворити приміщення на спиртову парилку.

Зараз я хочу переробити на відключення по температурі в баці як штатний тригер управління відключенням. Пам'ятаючи цей негативний досвід хочу задіяти ще один датчик з контролером по температурі. На зараз бачу лишити датчик там де він є, на 1/3 від низу колони, і реагувати на визначене збільшення темпнратури на Х відключенням системи.

Про верхній датчик - він просто є, бо там колись був вварений 6мм ввід для експериментів. Вони були невалими і я заглушив цей ввід китайським цифровим термометром.

Коли я задав питання по початковій проблемі то почали питати уточнення я відповідно стараюсь більш точно описати свою систему і параметри її роботи, відповідно показники цього термометра я додав до списку параметрів.

VitaliyRTopic starter

Про відбір по шпорі я зрозумів. Реалізувати його можна:

Вручну - затратний в часі метод, Потрібна постійна присутність. Найгірше рішення.

Керування відбором за таймером - потребує стабільності та повторюваності в циклі. Затратний по часу на етапі налаштувань системи. Поки що буду використовувати цей метод

Керування за фактичною температурою в кубі - потребує багатоканального контролера. З тих рішень по промавтоматиці що є або для мене догоро бо кожен канал треба реалізовувати окремим контроолером, або то підарська продукція і що вона робить в Україні.
Цей спосіб в активному пошуку елементної бази

Купити Росу і додаток для розділення - наразі не доступно.

makrak80

Цитата: Батарейкин від 18-07-2025, 22:45:11у тебя Бизнесовое производство самогона?
Олеже , ти як дитина , в мене ел . ен . - 4,32 грн , але я знаю , скільки вона коштує в інших випадках . А ти наче з місяця впав ...
Ничого страшного, якщо над тобою сміються...Набагато гірше , коли над тобою плачуть ...

Игорь

Давай по порядку. Але з кінця. Про багатоканальність, яка тебе турбує.
Задача системи безпеки в нащому випадку має відключити напругу, що подається на ТЕН та на клапани спирту та води.
Для цого можна використати потужне реле, або магнітний пускач. Але є інший варіант. ПЗВ. УЗО російською. 
Для того, щоб цей прилад подав напругу, його треба увімкнути руками, як автомат. Для того, щоб припинити подачу струму, достатньо з'єднати його вхідний та вихідний нульовий контакти. Це порушить баланс струмів у фазному та нульовому дротах, що призведе до вимкнення напруги. 
Але...
Це спрацює якщо є суттеве споживання струму, наприклад, працює ТЕН. Якщо споживання струму буде малим, дісбаланс струмів може виявитись невеличким, ПЗВ не вимкнеться.
Щоб гарантовано вимкнути ПЗВ, треба поєднати резистором  з опором в пару кілоом  вхідну фазу з вихідним нулем, або вхідний  нуль з вихідной фазою, тобто хрест навхрест. Опір треба порахувати по диференційному струму спрацювання для конкретної моделі ПЗВ.
Замикати ці контакти можна одним з п'ятьох чи десяти малопотужних реле, робочі контакти яких з'єднані паралельно. Ось тобі п'яти - або десяти канальна система аварійної зупинки роботи, мабуть найбюджетніший варіант.
Далі. Про контроль достатності охолодження. Ти вже впевнився на власному досвіді, що контролювати достатність охолодження за допомогою датчика потока не варто.
А як варто?  Нестача охолодження - щось гріється. Нагрілось - час зупиняти роботу.
В будь-якій ректифікаційній чи перегонній системі є точка, яка при достатності охолодження має умовно низьку температуру, яка при нестачі охолодження стає умовно великою.  Наприклад, температура на патрубку злива дистилята чи на виході ТСА з дефлегматора. Точність тут не потрібна. Коли все гаразд, температура там значно нижче 50, а коли охолодження не вистачає, стає значно вище 50. Тому контроль достатності охолодження можна реалізувати будь-яким термореле, промисловим чи саморобним. Використовувати тут термопару навіть ще безглуздіше, ніж застосовувати реле потока. Я вже викладав колись схему на стабілітроні TL431, терморезисторі, реле та ще парі деталей загальною вартістю в пару десятків гривень. 
На цьому я - мабуть - зупинюся, бо тема може мати безмежне розширення, а час, нажаль, не гумовий. 

Про керування відбором. 
Намагатись реалізувати відбор по шпорі без застосування контролера - це марна трата часу. Реле часу не допоможе. Це взагалі хибний підход - встромляти те, що є, туди, де треба щось інше. Саме цей принцип призводить до появи реле потоку в схемі контроля охолодження та терморегуляторів з платиновими датчиками температури там, де достатньо терморезистора. В кращому випадку це не дає результату, к гіршому може призвести до біди. 
Навіть реалізація відбору по зміні температури внизу насадки без контролера дуже проблематична. Це, доречі. і призвело до того, що у 12-му році я взявля за вивчення програмування контролерів. 
Віриш ти в Бога чи ні, йому байдуже.
Важливо, щоб Бог в тебе вірив, а не навпаки.

Игорь

Ось ця тема. 2011 рік. Там докладно викладено чому від схем на цифровій логіці, від аналогових схем на операційних підсилювачах, я перейшов до контролерів.
https://labspirt.com/forum/index.php/topic,500.msg8571/topicseen.html#msg8571
Зараз є ардуіно,  перші кроки стали набагато легше. А я тоді почав вивчення з асемблера. І не жалкую.

ДимаС

Цитата: VitaliyR від 19-07-2025, 01:03:46В мене завжди так було. Різниця між показниками. Верхня точка вона вища ніж 2/3 від низу. Від зрізу трубки повернення флегми до датчика 120мм, вони на центральній осі колони розташовані. Як підтвердив Ігор це температура яку дає охолоджена флегма що повертається в колону. Взагалі верхній датчик я колись там поставив якраз з цікавості тої дельти, але так і залишився інформативним. Задіювати цю позицію для автоматизації мені не получилось. По нижньому набагато краще.
Певно колона недостатньо утеплена
Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

Игорь

Та ні. На датчик тече флегма напряму. Вона переохолоджена.

VitaliyRTopic starter

Цитата: Игорь від 19-07-2025, 10:30:43Давай по порядку. Але з кінця. Про багатоканальність, яка тебе турбує.
Задача системи безпеки в нащому випадку має відключити напругу, що подається на ТЕН та на клапани спирту та води.

Ти мене трошки не зрозумів. Я не будую систему, вона давно побудована і працює так як мені хотілось така собі куля в вакуумі, я не претендую на правильність чи технологічність своєї системи. Просто зараз в мене виникли інші вимоги до моєї системи, а так як була пауза і світ не стоїть на місці я прийшов на форум для спілкування.
Виготовленням власного алкоголю займаюсь дуже давно, близько 20 років. Починав з бідон-миска-трубка )))
згодом в мене з'явились блискучі баки, царги, охолоджувачі і решта дистилерного краму, я проходив різні етапи перемог та поразок, але дійшов до результатів які мені і не тільки мені заходять. В 20му році настала невелика пауза бо народився син, стало менше часу, але до кінця 21 року ще щось робив. 24 лютого 22року світ змінився, до літа я допомагав своїм хлопцям що пішли захищати країну, волонтерив, а літом 22 теж став на захист. В березні 25го мене списали за станом здоров'я, я повернувся додому і зараз хочу відновити своє хобі і можливо зробити з нього власну справу. Маю первні проблеми зі здоров'ям і пам'яттю, лікарі кажуть що можливо відновиться, а може і так як є доведеться навчитись тягнути до ящика ))))

Як вже писав маю трохи різного дистилерного краму маю НБК, маю РК, кілька баків для різних задач.  Поки що в зерно не лізу бо не можу згадати що і як робив. Зупинився на простому - цукор.

По системі безпеки. Описаний випадок стався років 10 тому, коли я тільки починав працювати з РК, я навів його просто як приклад проблеми. З того часу вже давно все перероблено і  система давно побудована, одна на всі апарати, керує силовим живленням, може приймати різні керуючі сигнали. Будь який аварійний сигнал відключає силове живлення і перекриває подачу води.

Коли я питав за аварійний датчик на РК то це в контексті того що іде мова про те що в царзі датчики взагалі не потрібні і все керується температурою в баці. Але це тільки один датчик і він відповідає за штатну роботу системи. Аварійна система має мати свій окремий датчик і окремий контур зв'язку.

Про багатоканальність це друге питання яке стосується керуванням процесом відбору, і ніякого відношення до безпеки не має. Багатоканальний контролер можна зробити самому як ти, а можна зібрати на готовій елементній базі промавтомат модулів. Зразу означу поняття "промавтомат" - обладнання з закладеним ресурсом роботогодин та рівнем точності призначене для використання в виробничих процесах.

Зараз мені цікаво як реалізувати зменшення відбору для метода шпори. Бачу простіший спосіб рейкою з набором електро клапанів та голкових кранів (або жиклерів), або шукати кран що може керуватись кроковим мотором і має достатню точність на малих потоках. Ще можна відкривати закривати клапан інтервально маючи калібрований вихід рідини, але це можливо буде порушувати роботу колони, такий собі старт стоп по відбору. Метод рейки мені більше подобається бо дає додаткову опцію розділення отриманого продукту по кожній фазі.

Батарейкин

Цитата: ДимаС від 19-07-2025, 00:10:11але Олег теж помітив що дельта дуже велика
ОЛег багато чого помичае
алэ  нэ кожному говорыть(((

Spoiler

[close]
Берегите Людей, после встречи с которыми, что-то Светлое и Радостное поселяется в вашей Душе.

Батарейкин

Цитата: makrak80 від 19-07-2025, 08:53:28Олеже , ти як дитина , в мене ел . ен . - 4,32 грн , але я знаю , скільки вона коштує в інших випадках . А ти наче з місяця впав ...

еще  один... ))))
я вообще то работаю! работаю директором, заодно и учредитель...
но мои мозги устроены иначе
я  на работе самогон не гнал....
а если бы и гнал... то не жаловался на электричку по 11грн...
а по меньшей мере использовал ночной тариф по 2,4грн
Берегите Людей, после встречи с которыми, что-то Светлое и Радостное поселяется в вашей Душе.

Батарейкин

Цитата: ДимаС від 19-07-2025, 11:49:39Певно колона недостатньо утеплена
нету там колоны ((
и насадка гамно

Батарейкин

Цитата: VitaliyR від 19-07-2025, 15:18:39Починав з бідон-миска-трубка )))
на том уровне и остался....
хотя бы с химического начинал... стеклянного!

Цитата: VitaliyR від 19-07-2025, 15:18:39Метод рейки мені більше подобається бо дає додаткову опцію розділення отриманого продукту по кожній фазі.
офигительный  вывод ))))

кто то недавно РОСУ продавал
купи ее
и перебери все свое оборудование
постепенно...  поэтапно

VitaliyRTopic starter

Цитата: Батарейкин від 19-07-2025, 16:57:34еще  один... ))))
я вообще то работаю! работаю директором, заодно и учредитель...
но мои мозги устроены иначе

мозги працюють як в клоуна, головне створити шум і шоу.

Цитата: Батарейкин від 19-07-2025, 16:57:34я  на работе самогон не гнал....
а если бы и гнал... то не жаловался на электричку по 11грн...

це просто пез де ць, хто такого клоуна директори до себе взяв ))))
Я десь написав що роблю це на роботі ? Я написав факт що плачу за електрику 11 грн, і звичайно хочу скоротити свої витрати. Але клоуни вони такі клонуни. Їм головне шоу тому можна перекручувати і пересмикувати.

Цитата: Батарейкин від 19-07-2025, 16:58:39нету там колоны ((
и насадка гамно

Звичайно що твоє обладнання то найкраще в світі, а у всіх решта то гімно і патики. Шановний, продовжуй свій шлях окремо.

Батарейкин

Цитата: VitaliyR від 19-07-2025, 17:11:59як в клоуна, головне створити шум і шоу.
ага
за это меня Ценят и Любят )))

Цитата: VitaliyR від 19-07-2025, 17:11:59хто такого клоуна директори до себе взяв ))))
не поверишь... с 94г  как можнобылостать тунеядцем,  я работал на заводе
а с 1996г диреХтОрррр)))
трудовую выслать?

Цитата: VitaliyR від 19-07-2025, 17:11:59Я десь написав що роблю це на роботі ?
ты дома платишь по коммерческим тарифам....
ты вообще много недописываешь... а потом отмазываешься

Батарейкин

Цитата: VitaliyR від 19-07-2025, 17:11:59Звичайно що твоє обладнання то найкраще в світі,
отнють... но оно мне нравится!!!
и на  этом форуме только  у 4 человек подобное!!!
мое из них самое бюджетное и компактное.

SMF spam blocked by CleanTalk