FanCoil - автономное охлаждение.

Автор Игорь, 09-11-2019, 21:44:08

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

GRIP

Нещодавно бачів відео з новим фанкойлом. Чекаю на свій.   
https://youtu.be/XrhpGILEtdE?si=aA2n8U_cNMR21GZQ
Оскільки істина в вині ,частина їй уже в мені.
 Глупість це не відсутність ума, це такий ум.

ИгорьTopic starter

На відео - один з двох фанкойлів, що я збирав. На другий не вистачило пари деталей, але вони вже приїхали. Якщо потрібен - у неділю відправлю. 
Віриш ти в Бога чи ні, йому байдуже.
Важливо, щоб Бог в тебе вірив, а не навпаки.

GRIP

Потрібний,чекаю, дякую.

GRIP

Все отримав . Дуже дякую.

ИгорьTopic starter

Помітно впала температура повітря, на поверхню виплила проблема, яка ніби-то мала самоліквідуватися але не змогла.  Ця проблема могла б швидко вирішитись якщо б користувач знав "як воно влаштовано" та "як воно працює", але по моїй провині так не сталося. 
Я недостатньо пояснив що таке " копняк", та як він може розкачати систему. 
Одночасно я побачив як можна запобігти такій проблемі, і це, мабуть, призведе до змін у прошивці. 
Отже... 
Копняк. Що це таке, з чим його їдять, та як його привести лґдо ладу якщо він збісився... Чи як це українською? ... оскаженів.  

ИгорьTopic starter

Якщо у налаштуваннях Фанкойлів подивитись у розділ "інше", той, що під трьома крапками, то картинка буде приблизно така, як на фото. 
Всі галочки стоять, крім обертів очікування для холодної лінії (тобто вентилятора). 
Давайте по порядку.
Що таке "аварійні оберти"?
Автономне охолодження - другорядна система нашого виробництва, тому проблеми з датчиком температурі у цій системі не мають зупинити процес дистиляції чи ректифікації. 
Якщо система зрозуміє, що датчик вмер або важко захворів, вона перейде в аварійний режим та почне крутити насос або вентилятор зі швидкістю, що написана в клітинках "аварійні оберти". 
Задум зрозумілий, незрозуміло лише одне - а що писати у тих клітинках? Точну необхідну цифру не знає ніхто,  якщо написати завелику, буде перебор охолодження (ну і Господь з ним), в якщо записати замалу, станеться перегрів, роботу зупинить система контролю на Росі. Це вже гірше.
Для того, щоб цифрі в клітинках аварійних обертів були актуальними, існує галочка .. 
АВТОКОРЕКЦІЯ.
Що це за звір?
Ми не знаємо достаменно яку саме цифру писати в аварійних обертах. Її знають тільки двоє - Господь та Фанкоїл. 
Всевишнього ми турбувати такими питаннями не будемо, а фанкойла запитаємо.
Для цього ми поставимо галочку в АВТОКОРЕКЦІї, і коли Фанкойл побачить, що температура стабілізувалась, тобто, існуючи оберти є оптимальними, він почне поступово наближати налаштування у клітинці до фактично наявних обертів. Таким чином, налаштування постійно актуалізується, і якщо раптом датчик температури помре, насос чи вентилятор запрацюють на обертах, які останнім часом були саме такими, як треба.   
Це не єдина функція АВТОКОРЕКЦІї, але зараз цього досить.
Прийшов час розповісти про Копняк. 
У новому повідомлені.

ИгорьTopic starter

Система ПІД - регулювання має важливу особливість. Вона керується помилкою. Всі зміни відбуваються при наявності помилки. Якщо наша температура не зашкалила, насос (вентилятор) не запрацює,  лише наявність помилки викликає появу пропорційної складової, а час існування помилки призводить до накопичення інтегральної складової. Це означає, що на старті ми приречені мати проблему перегріву. Щоб оберти насоса чи вентилятора дійшли до оптимальних величин, має певний час існувати помилка.
Що це означає у нашій системі автономки?
Куб гріється, ав автономчі кімнатна температура. Насос мотає на мінімальніх обертах (оберти очікування) а вентилятор чекає потрібної температури.
І ось - пішла пара. Температура в системі охолодження стрімко росте 20...30...40 Але насос чекає 60 і не починає роботу.
Якшо буде працювати класичній ПІД, насос запрауює лише коли температура дійде до порогу, а потрібні оберти набере ще за певний час. Зап цей час температура вже встигне зашкалити, і може спрацювати захист по перегріву.
Нам це не потрібно. А що робити?
От би не чекати доки помилка накопичиться та оберти наберуться, а одразу встановити такі, як треба...
Але хто-зна які вони мають бути?
Чекайте, ми ж про це говорили... Оптимальні оберти Фанкойл зберіг ще минулого разу у клітинці "аварійні оберти"!
Отже, КОПНЯК.
Коли температура охолодження ВПЕРШЕ дійшла до порогу, коли насос (вентилятор) ще стоїть, ми не будемо чекати доки накопичиться помилка, а одразу дамо чарівний пендель. Копняк.
Одразу вставимо туди, де має з часом накопичитись помилка, ту цифру, що знаємо по минулому досвіду, яку зберігли у клітинці аварійних обертів.
Чому лише "Вперше"? Бо коли ми перетнемо поріг вдруге, у нас вже буде новий досвід, вже буде накопичена помилка. Новий копняк зайвий, він зламає роботу.
Думаєте все?
Ні.
А що якшо ми почали роботу, використали "копняк", а потім по якісь причині зупинили, а потім поновили нагрів. Що тоді? Копняк вже був, і що тепер? Перегрів без копняка? Не хочеться.
Віхід знайшовся такий.
Копняк працює при ПЕРШОМУ перетині порога. Але якшо температура впала нижче ніж на 5 градусів від порога, Фанкойл вважає, що копняк знов потрібен, і забуває, що він вже був.

ИгорьTopic starter

Розумно? Я вважав, що так. Але вчора зрозумів, що ні.
Ситуація з життя. Вчора корлега працював у умовах, що відрізнялись від попередніх, коли останній раз були збережені "аварійні оберти". Стало значно холодніше, тому аварійні оберти, які використовував "копняк" виявились занадто великими.
Копняк не тормозив швидкий рост температури, а миттево збивав температуру набагато нижче порога.
Падіння температури було набагато більше п'яти градусів, тому копняк повторювався раз за разом. Справжні гойдалки.
Автокорекція не працювала, бо стабілізації температури не виникало, не було чого зберігати.

Але це виявилось згодом, спочатку я бічив график на сервері, перший скриншот. Тут великі гойдалки на холодній стороні та менші на гарячій.
Подивився більш широкий проміжок часу, побачив, що проблеми були і до цього (друга картинка). Проблеми були весь час, доступний до перегляду. П'ятого, восьмого, дев'ятого. Наявни ознаки перерегулювання для насоса, а вчора, девєятого, до них додався вплів різкого зменшення температури, через який копняк став проблемою.
Як я дізнався від колеги, фанкойл працює з тими налаштуваннями, з якими приїхав. Це погано. Ну не можна їздити на автівці з тим положенням керма чи стояночного гальма, з яким вона приїхала з автосалону.
Відволікся...

ИгорьTopic starter

Чому я почав цей лікбез? 99% проблем не вирішуються своєчасно тому, що користувач не побачив іх проблем та посоромився мене потурбувати.
Тому повертаюсь до "оскаженілого копняка".
Щоб побачити, що це саме він оскаженів, треба було побачити графік. Не той, що на сервері, а той, що віводиться на телефон чи комп безпосередньо з фанкойла. Я його отримав від колеги та прикріпив. Проблема видна з першого погляда.
Зараз разом "прочитаємо кардіограму".
Верхній графік - температури, нижній - складові ПІД, що дають оберти вентилятора.
Дивимось верхній графік. Температура росте, наближається до порогу.
Всі три складових близькі до нуля.
В момент перетину порогу, синій графік міттєво добирає 50% обертів. Це "копняк". Без нього температура продовжила б рух вгору, ставля би перегрів.
Копняк досяг мети, температура повернулась нижче порога. Але не просто повернулась, а звалилась. Копняк не зупинив температурну атаку, а влаштував їй нокаут.
Головне... Температура не стабілізувалась, тому "сила" копняка не змінилась. А температура впала більше, ніж на 5 градусів. Тому при наступному перетині - знов "нокаутуючий копняк".  І ще... І ще. Охолодження не стабілізується, а так і живе - віж копняка до копняка.

Що ж робити? Та допоможи ти системі.Подивись на нижній графік. Які там сетедні оберти у жовтої лінії? Відсотків 20?
То встав цю цифру в клітинку "аварійних обертів". Удар копняка вже не буде нокаутуючим, система швидко стабілізується та сама підлаштує нове значення для аварійних обертів, якими користується Копняк.
Короткий висновок.
Фанкойл  прагне самовдосконалюватись. При кожному успішному сеансі роботі він накопичує та зберігає інформацію щоб застосувати її при наступному старті. І це дає чудові результати коли новий старт відбувається умовах, близьких до попереднього сеансу. Але якщо умови істотно змінились, збережена інформація втрачає актуальність. Навпаки, вона може завадити нормальній роботі.
Це не обов'язково станеться, система зазвичай швидко адаптується, але цього можна очікувати якщо, наприклад, новий запуск відбувається при зовсім іншій потужності нагріву, або якщо сильно змінилась температура повітря.

ИгорьTopic starter

Повторний копняк може відбутись якщо температура впала на 5 чи більше градусів нижче порога. 
На попередньому графіку видно, копняк занадто потужний, нокаутуючий. Він призводить до падіння температури більше, ніж на 5 градусів, що знов активізує копняк, і це розгойдує систему з періодичністю приблизно 3 хвилини. 
Треба додати у прошивку, що якщо час від попереднього копняка менший за 5 хвилин, то "силу" наступного копняка (тобто аварійні оберти) треба зменшити наполовину. Тоді наступний копняк вже не нокаутує систему, а запустить нормальний режим. 

ДимаС

Цитата: Игорь від 10-01-2026, 06:30:43Треба додати у прошивку, що якщо час від попереднього копняка менший за 5 хвилин, то "силу" наступного копняка (тобто аварійні оберти) треба зменшити наполовину. Тоді наступний копняк вже не нокаутує систему, а запустить нормальний режим.
Ігоре, певно таке рішення вирішить саме цю проблему.
І це рішення може бути вже «запобіжником» від гойдалок.
Є елегантніше рішення - при кожній потребі у запуску копняка фанкойл має співставити поточну температуру на холодній лінії з записаною у памʼяті разом з величиною копняка попереднього разу (так, треба буде ще записувати температуру). Далі коригувати силу копняка відносно відхилень температури з минулого разу.
Також треба розуміти, що холодна лінія може мати відʼємні значення на старті взимку, щоб це не поклало всі розрахунки на лопатки просто.
Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

ИгорьTopic starter

Ні, це нічого не дасть. 
Того разу була ректифікація з потужністю 1.6 кВт, в зараз - перегонка з потужністю 4.5. Температура в холодній лінії така сама.  Цілий блок програми виявиться зайвим.   
Маю зауважити, система ПІД дуже адаптивна, зазвичай вона або стабілізується, або входить в потужні гойдалки, і це лічені випадки. Я вже зробив декілька запобіжників проти різного типу гойдалок, але час від часу знаходяться нові.  
Давно хочу навчити Фанкойл самостійно підбирати різні параметри. У якості експерименту навчив його самостійно підбирати максимум ШІМ. Наразі бачу, що працює. Наступним кроком планую навчити підбирати коефіцієнти ПІД.  
В зараз просто вставлю запобіжник проти нокаутуючого копняка. 

ДимаС

Ігоре, отой самопідбір ПІД якщо таки реалізуєш - це буде нарешті «не потребуючий кваліфікації оператора автоматичний прилад». Це мрія, бо банато годин треба щоб розібратись на старті. І не всім то дано. І не кожен хоче сидіти підлаштовувати коефіцієнти, про які геть нічого не знає.
Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

Ivan 68

То був я. Вперше моя любима автономочка мене гойданула дуже потужно (а може то і раніше було, тільки більш лагідно і я не зреагував).
Дякую Ігоре, що підняли цю тему. Цього разу я переконався, що стабільна і ПРАВИЛЬНА! робота системи охолодження (не важливо, автономної, чи з крана) потужно впливає на ЯКІСТЬ дистиляту. Тепер лишилося навчитися правильно читати графіки та вчасно все коригувати. Я дійсно думав, що основне коригування відбувається на самому фанкойлі кнопками для збільшення/зменшення температури холодної та гарячої сторони.
Краще ніяк, ніж як небудь.

Ivan 68

Цитата: Игорь від 10-01-2026, 04:28:42Всі галочки стоять, крім обертів очікування для холодної лінії (тобто вентилятора). 
Так як буде правильно - повинна бути галочка, чи ні?
Краще ніяк, ніж як небудь.

SMF spam blocked by CleanTalk