Вопросы от новичка - 2

Автор Anti8, 10-07-2015, 00:11:36

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Zag

Цитата: vova0869 від 04-04-2026, 23:21:07Це не страшно .В мене теж так бувае.
З чим це пов'язано, на твою думку? Атмосферний тиск, парад планет чи щось інше?)
Шануймося,  бо ми того варті!

vova0869

В мене термометр стоiть в гiльзi 30 см завдовжки врiзанiй в куб зверху.Пiд кiнець перегону вiн стае в паровiй зонi.Для дистилляцii це не критично.Я все одно орiентуюсь по спиртометру.Браги по (червонiй )беру до 5' а по (бiлiй ) до 0'.Игор нiжно вiдгинав трубку термодатчика вгору чи вниз на блок тенi .

гуральник

Цитата: vova0869 від 05-04-2026, 11:58:32Для дистилляцii це не критично.Я все одно орiентуюсь по спиртометру
Якщо температура самогону +/- 20 градусів
Любіть життя. Повторення не буде...

Serhiy

Цитата: Zag від 05-04-2026, 10:44:13З чим це пов'язано, на твою думку? Атмосферний тиск, парад планет чи щось інше?)
Коли бачиш 12% у струї при температурі 99.8°C в кубі,  а за таблицями залежності кипіння спиртоводяної суміші при такій температурі в кубі має залишатися менш як 1% спирту, а в струї  майже 0, стає зрозуміло, що це повязано з атмосферним тиском, парадом планет і ще з чимось іншим.

Різниця між 99.0 та 99.9  — це зона величезної похибки. DS18 мають заводську похибку  0.5. Якщо твій датчик занижує показник на 0.5 градуса, то коли він показує 99.8, реальна температура в кубі — 99.3. А при 99.3 у струї якраз і має бути близько 10-12%.

Температура кипіння води 100 буває лише при 760 ммртст. Якщо сьогодні тиск вищий, вода закипить наприклад при 100.5.

Твій АСП-3 відкалібрований для роботи при 20C. Якщо ти міряєш дистилят прямо в струї, а холодильник не охолоджує його до 20, спиртомір буде брехати. При 30-35C  твої 12% можуть легко перетворитися на реальні 5-7%.
Якщо датчик стоїть у гильзі в паровій зоні, він показує температуру пари. Вона може трохи відрізнятися від температури самої рідини в кубі через інерцію прогріву кришки кега або дефлегмації на стінках. На такій температурі це дає мізерний приріст, але разомз похибкою термометра це додає одиниці до результату.

Швидше за все, причина у сукупності занижених показників термометра та завищених показників спиртоміра через температуру. Не старайся висушити куб до 99.9 по термометру.Ти витрачаєш купу електрики, щоб виварити мізерну кількість спирту з хвостами.

Всегда

Zag

Цитата: Serhiy від 05-04-2026, 14:12:53Якщо датчик стоїть у гильзі в паровій зоні, він показує температуру пари.

Швидше за все, причина у сукупності занижених показників термометра та завищених показників спиртоміра через температуру. Не старайся висушити куб до 99.9 по термометру.Ти витрачаєш купу електрики, щоб виварити мізерну кількість спирту з хвостами.
Датчик Роси стоїть в гільзі блок- тену. Зверху стоїть термометр. Таким я його купив і так воно є. Висушити не старався, але ж і 15% залишати, то багато. Ну і для ректифікації потрібні точні дані температури

Ivan 68

Спочатку скажи якої температури був дистилят, або сирець на виході.
Друге - ти на воді самі датчики калібрував? У мене, наприклад, на Росі показує 99,7, а на Бобрі - 99,5. Спочатку це дратувалр. А потім я знайшов корисний позитив, бо Бобер мене кличе до обладнання трохи швидше і це навпаки зручно - є час зорієнтуватися.
А таблицею зовнішнього тиску ти користуєшся? Я, наприклад, як тільки розпочав перегін, дивлюся, який зовнішній тиск на сьогодні і відповідно виставляю до якої температури буде тривати перегін. А то колись поставив 99,8*, воно не відключається і не відключається. В ітогі через 11 годин плюнув сам виключив. Коли на наступний день заміри зробив - прозрів, скільки дистильованої води набігло. З тих пір слідкую чітко. Спиртометром міряю все лише на наступний день. А так все по кубовому.
А. Забув ще один момент. Останнім часом при перегоні будь якої браги основний сирець беру на П-3, до 99* в кубі і окремо все решта на П-4. Там вже як тиск покаже. Чому так? Після 99* в кубі в спирті кислот багато. Вони дуже добре годяться для наступної браги, а в сирці вони ні до чого. Так що не хвилюйся за ті рештки. Вони не дуже добрі. Краще їх трохи не добрати, ніж забрати всі.
Краще ніяк, ніж як небудь.

Zag

Валерій, дякую за розгорнуту відповідь. Звичайно, що датчики не калібрував і таблицею не користуюся. Я ще не професор - я тільки вчуся.

Ivan 68

Та ми всі вчимося. Я теж спочатку таблиці тиску не придав значення, аж поки не сталося те, що описав. Тепер це обов'язковий атрибут.
Я тільки не зрозумів, а до якого місця ти притулив Малюка? При тій збірці обладнання, що ти описав.

Zag

Ігор зробив хитрий штуцер, який дозволяє вставити датчик Малюка і керувати температурою води в кожухотрубнику холодильнику

ДимаС

Цитата: Zag від 05-04-2026, 18:27:07Валерій, дякую за розгорнуту відповідь. Звичайно, що датчики не калібрував і таблицею не користуюся. Я ще не професор - я тільки вчуся.
Коректність даних, які надаються - критичний фактор для визначення причин та надання рекомендацій
Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

Zag

Тоді виникає наступне питання. Як перевірити і відкалібрувати датчики Роси?

Ivan 68

Дуже просто - опустивши кінець, або кінці у киплячу воду, яка кипить вже хвилин п'ять.

Zag

Це ясно. Як зробити щоб відображалася реальна температура? Тобто як зробити калібровку?

ДимаС

Цитата: Ivan 68 від 05-04-2026, 20:39:15Дуже просто - опустивши кінець, або кінці у киплячу воду, яка кипить вже хвилин п'ять.
Це ще не все. При цьому треба зафіксувати який атмосферний тиск.
Далі можна просто робити поправку при виставленні параметрів у Росі або іншому обладнанні. Два термодатчика це два різні термодатчика.
Не пригадую, можливо у скритих налаштуваннях Роси є введення правки датчиків, але думаю немає, бо сьогодні у тебе один датчик, а завтра інший, з іншою похибкою.
Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

Игорь

Цитата: Ivan 68 від 05-04-2026, 18:35:08тільки не зрозумів, а до якого місця ти притулив Малюка?
Цитата: Zag від 05-04-2026, 19:01:02Ігор зробив хитрий штуцер, який дозволяє вставити датчик Малюка і керувати температурою води в кожухотрубнику холодильнику

Я зробив "параграф" на виході води з холодильника. Різьбовий з одного боку, та з ялинкою під шланг на іншому.
Віриш ти в Бога чи ні, йому байдуже.
Важливо, щоб Бог в тебе вірив, а не навпаки.

SMF spam blocked by CleanTalk