Пивоварня своїми руками

Автор Soyka, 05-01-2019, 10:07:07

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

ГОГа

Алексей, вот цитата:
The BrewEasyTM brewing system is a sparge-less system, and therefore, all of the brewing water is added at the beginning of the process. The mash efficiency of the BrewEasyTM brewing system is generally between 68% and 72%. Mash efficiency on any system is highly dependent on crush quality, water chemistry, and grain bill among other variables. However, 70% mash efficiency is a usually a good starting point.

Это с сайта производителя.
И повторюсь: никто не запрещает таки сделать промывку. Даже водой комнатной температуры.
Тнперь о других пивоварках.
У меня - 50+литровый Китай: см. Соответствующую ветку, где я все описал. Так вот, последняя моя варка имела эффективность 73%.бывало и выше, до 75.
Оц, забыл: а про какую эффективность речь?
Если об эффективности пивоварни, то это как я и написал, а если об эффективности затора, то в последней моей варке (ЗЕНИК) я получил 82% (расчет в BeerSmith).
Единственный "грех" на земле - это глупость

SoykaTopic starter

Цитата: ГОГа від 10-04-2021, 22:51:28Soyka, який об'єм верхнього бака(заторника) і який нижнього?
Об`єм верхнього бункера 50 л.
Об`єм нижнього варочного котла 75 л.
Моя варка пива:
Купую 80л. фильтрованої води.
В нижній котел заливаю 55 л. води, грію до температури 57*.
Ставлю верхній бункер на котел з прикрученою зливною трубою (труба з кега 1/2).
Коли вода нагрілась, закриваю кран зливу сусла та включаю насос для подачи води в заторний бункер.
Засипаю 12 кг. солоду, перемішуючи його, насос відключаю, коли вода покриє солод.
Витримую 15 хв., у цей чаз грію воду до 65*.
Після білкової паузи, включаю насос, та відкриваю кран зливу сусла (регулюючи рівень в заторному бункери).
Мальтозна пауза 62* проходить з включеним насосом 60 хв. (залежно від сорту пива).
Нагріваю сусло до 72* та прокачую насосом 20 хв. (роблю йодну пробу).
І на кінець мешаут 78* (інколи не роблю).
Відключаю насос, зливаю сусло в варочний котел.
Промиваю дробину 20-25 л. холодної води, доки сусло буде текти не солодке.
Верхній бункер знімаю, вибираю дробину, та віддаю гаражним голубам (вона вже не гаряча).
Кипятіння 90 хв. хміль задаю два рази, на початку, та в кінці варки.
Загалом виходить біля 60л. сусла.
Охолоджую, та перекачую насосом в ЦКТ.
Отримуєм біля 55 літрів смачного пива.

добавлено: 11-04-2021, 09:37:50

Цитата: DDD від 10-04-2021, 22:46:37Мешалка наше все, не понятно зачем все эти эксперименты.
Повідомити модератору    Записаний
Це не експерименти, це маємо те, що маєм!
А можна зробити що завгодно! :)

ГОГа

Дуже цікава інформація!
Я спробую перерахувати все те, що ти мені повідомив, в BeerSmith.

Beaton

Цитата: ГОГа від 11-04-2021, 08:30:23
Алексей, вот цитата:
The BrewEasyTM brewing system is a sparge-less system, and therefore, all of the brewing water is added at the beginning of the process. The mash efficiency of the BrewEasyTM brewing system is generally between 68% and 72%. Mash efficiency on any system is highly dependent on crush quality, water chemistry, and grain bill among other variables. However, 70% mash efficiency is a usually a good starting point.

Это с сайта производителя.
И повторюсь: никто не запрещает таки сделать промывку. Даже водой комнатной температуры.
Тнперь о других пивоварках.
У меня - 50+литровый Китай: см. Соответствующую ветку, где я все описал. Так вот, последняя моя варка имела эффективность 73%.бывало и выше, до 75.
Оц, забыл: а про какую эффективность речь?
Если об эффективности пивоварни, то это как я и написал, а если об эффективности затора, то в последней моей варке (ЗЕНИК) я получил 82% (расчет в BeerSmith).

Я имел ввиду эффективность от и до, а не только затирания.
По поводу промывки - двоякая информация. Тот же Кунце пишет о выщелачивании, вымывании дубильных веществ и танинов при промывке, что крайне негативно влияет на итоговый вкус и применимо только с точки зрения коммерческого смысла и экономической составляющей. Для своих варок я бы вообще отказался от промывки.

ГОГа

Розрахував.
В тебе гідромодуль 4,5. Досить великий (концентрація ферментів трохи мала, але то теке..)
Білкова пауза в тебе 54,3 градуси. Але тривалість трохи малувата.
Як на мене, то температура мешаута трохи високувата, я ставлю 77 градусів, але і 78 попадає в діапазон.
Головне (IMHO):
- ти використовуєшь фільтровану воду, тобто ніякої водопідготовки. Для деяких стилей пива така вода підходить, для деяких - ні. Я впевнений, що пиво в тебе смачне, але могло би бути ще смачніше!
- чи проводиш ти замір рН? (після перших 10 хвилин прокачки сусла) Це вкрай важливо для отримання необхідного смаку пива і правильної роботи дріжжів. (треба мати кислоту, я користуюсь молочною)
- чи робиш перемішування або прорізку верхньої третини (тільки верхньої третини!) шару дробини раз на 15 хвилин? 
- чи витримуєш ти паузу в 10 хвилин після заторювання до початку прокачування сусла?
- чи використовуєш ти рефрактометр для контролю процесу і що важливо - для контролю щільності сусла при промивці? Це теж дуже важливо: занадто низька щільність сусла, що проходить скрізь дробину, вимиває таніни.
І на останок: не сприймай  мене заумником, просто я написав те, що почерпнув з власного досвіду, з досвіду Вілена, з порад Blechman Engineering.

добавлено: 11-04-2021, 10:54:44

Цитата: Beaton від 11-04-2021, 10:50:42Тот же Кунце пишет о выщелачивании, вымывании дубильных веществ и танинов при промывке, что крайне негативно влияет на итоговый вкус и применимо только с точки зрения коммерческого смысла и экономической составляющей. Для своих варок я бы вообще отказался от промывки.
Тут есть ньюанс: при промывке необходимо контролировать плотность вытекающего сусла и как только она станет равной 1,010 - прекращать промывку и никакого вымывания танинов не будет.
Кунце написал (стр.259): Длительное промывание дробины и повторное использование последней промывочной воды повышает выход экстракта, но ухудшает качество пива.
Т.е. излишнее промывание вредно. Все хорошо в меру.

SoykaTopic starter

Цитата: ГОГа від 11-04-2021, 10:51:39Розрахував.
В тебе гідромодуль 4,5. Досить великий (концентрація ферментів трохи мала, але то теке..)
Білкова пауза в тебе 54,3 градуси. Але тривалість трохи малувата.
Скажемо так, воду я не міряю точно до мілілітрів, заливаю дві каністри по 20 л. та ще половину, можливо трошки більше.
Тобто десь 50-52л. (гідромодуль біля 4.2).
Стосовно білкової паузи, тримав по різному, але тепер не більше 15 хв. Дехто зовсім не робить її.
РН я не заміряю, немає чим, було купив китайський брехунець та потім викинув його. (збираюсь купити більш професійний).
Під кінець варки додаю ложку солі.
Перемішування роблю тільки на початку затирання, потім ні, крім затору з відваркою.
Погано фільтрується, доки не пройде мальтозну паузу (не можу ніде купити рисової полови).
Без відварки фільтрація дуже потужна, навіть насос не встигає качати - прикриваю кран зливу сусла.
Рефрактометр маю, хороша та зручна річ.
Стосовно щільности сусла - дотримуюсь 12% (жігулівське - віденьське, трохи нижче).

DDD

Цитата: Soyka від 11-04-2021, 09:34:35Це не експерименти, це маємо те, що маєм!
А можна зробити що завгодно!
Не в обиду было сказано про мешалку и эксперименты. Ты ведь своими руками можешь сделать что угодно, просто как мне кажется все эти варианты пивоварок ( браумастеры и им подобные) просто маркетинг, что было за что просить денег. Самая эффективная и рабочая схема, классическая мешалка и фальшдно. Потерять 10-15 мин на выгребание дробины не так и страшно :).

добавлено: 11-04-2021, 12:43:05

Цитата: ГОГа від 11-04-2021, 10:51:39она станет равной 1,010 - прекращать промывку и никакого вымывания танинов не будет.
Я фильтрую 1-е сусло до оголения дробины, потом закрываю кран, наливаю промывочной воды температурой 70 гр примерно, перемешиваю мешалкой и заново фильтрую. Плотность примерно 5-7% брикс.
Как такой вариант? Обьем заторника, фильтровальника он же варочник 75 литров.

SoykaTopic starter

Цитата: DDD від 11-04-2021, 12:19:51Как такой вариант? Обьем заторника, фильтровальника он же варочник 75 литров.
Варіант гарний, але моя пивоварня, зроблена не тільки для варки пива, а й для виготовлення спирту.
Якби тільки для пива, то звичайно я б зробив варочний порядок з мешалкою, але в гаражному підвалі замало місця для багато баняків.
А ще одна, не меньш важлива причина в тому, що у гаражному кооперативі можуть вимкнути струм, не питаючи що ти там вариш.
Чому я й поставив насос на 12 в., та тримаю на всяк випадок газову горілку, а для охолодження сусла тримаю діжки з водою зверху,
і коли охолоджую сусло, то вода сама тече в низ до підвалу без насоса.
Ото ж бо й вирішив йти своїм шляхом, а всі там проценти ефективності, то вже таке.
Головне: - Мені та моїм друзям пиво подобається! :D

ГОГа

Цитата: Soyka від 11-04-2021, 13:31:07Головне: - Мені та моїм друзям пиво подобається!
Це - реально головне!
Soyka, а ти пиво по декоктній схемі вариш (або варив)?

ДимаС

Цитата: Beaton від 11-04-2021, 10:50:42вымывании дубильных веществ и танинов при промывке
Нужно читать у Кунце как "излишней промывке", так как если мыть до 4 брикс, а некоторые утверждают что и до 2х можно, то танины не намываются
Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

SoykaTopic starter

Цитата: ГОГа від 11-04-2021, 17:24:57Soyka, а ти пиво по декоктній схемі вариш (або варив)?
Якщо точно дотримуватись правил цього колишнього методу, то не варив.
Скоріш змішаним.

Батарейкин

немного не в тему...
НО

Цитата: DDD від 11-04-2021, 12:19:51Не в обиду было сказано про мешалку и эксперименты.

прислал ДДД ПАРУ Своих образцов....
не знаю насколько эффективно он затирает свое пиво, вернее солод....

но пиво тех кто участвует в обсуждении в этой ветке - просто отдыхает
ну из тех чье я пробовал...
ну это так мимоходом!

а оборудование красивое! блестящее!!!
Берегите Людей, после встречи с которыми, что-то Светлое и Радостное поселяется в вашей Душе.

ГОГа

Soyka,  не обращай внимания: Олежку жаба душит.
Хорошее оборудование - красивое оборудование.

SoykaTopic starter

Якщо мова йде про моє устаткування, то я дуже дякую за комплімент!
Тут все просто, я не люблю тяп - ляпщини!
Все таки пиво, це харчовий продукт!
А, можливо Олег має на увазі пивоварню DDD.
То я  також маю бажання подивитись, якщо це можливо.  :)

DDD

Цитата: Soyka від 12-04-2021, 11:40:08То я  також маю бажання подивитись, якщо це можливо. 
Чому не можливо? :) Викласти фотки в цьому топіку?

SMF spam blocked by CleanTalk