Технологія дистиляції без витримки (для вживання по-білому)

Автор ДимаС, 28-12-2022, 12:57:34

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 2 Гостей дивляться цю тему.

ДимаСTopic starter

Прошу колег з досвідом поділитись технологією дистиляції саме для вживання по-білому. Без витримки у бочках.
Основні моменти певно - максимально обдерти дистилят, можливо саме відбором по-рідині, але залишити приємну ароматику, не забравши зайвого.

добавлено: 28-12-2022, 13:15:11

Прошу закріпити тему у розділі форуму, дякую.
Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

revdjeka

Иногда делаю водку из хвостов для белого употребления.
Хвосты зерновые, 40%-50%, разбавлять ни в коем случае не треба, годятся кукуруза с ячменем, но самые вкусные из жита. Царгу 50х1,5 (2 хуже) наполняю медной РПН и гоню с жидкостным отбором, отбор ускоряю и на выходе имею +-92%. Отбор веду до 91-92 градусов на кубовом термометре, это важно, всё шо дальше отправляю на колонну.
На выходе после разбавления водка с лёгким самогонным душком, вкусная, муншайном/самогоном уже не назвать, пользуется успехом.

Игорь

Вважаю помилковою точку зору, що для отримання дистиляту "по білому", або "по кольоровому", можна працювати по плану, по наперед написаному алгоритму, як при ректифікації.
Порахував вміст спирту у навалці, через нього отримав час та швидкість відбору голів, налаштував відбор товарного спирту та перехідних фракцій, натиснув "пуск" та пішов дрихнути. Таке зпрацює якщо ми прагнемо позбутися всього, що не є етанол. Придумати та застосувати аналогічний алгоритм для дистиляції можна лише при умові чіткого повторення сировини та умов бродіння. У наших умовах це неможливо.

Метод недоректифікації теж не те, бо він позбавляє продукт в першу чергу того, що треба зберегти, а лишає бруд, якого треба максимально позбавлятись.

Дистилят має містити перлину. Ця перлина прихована у бразі, і мистецтво дистиляції - це вміння її знайти, вилучити та перенести у пляшку.
Ректифікація, повна чи часткова, не дає можливості зробити це, а змішує перлину з брудом та видаляє, і робить спирт або нейтральним якщо ректифікація повна, або брудним чи брудноватим якщо ректификация часткова. Замість перлини в пляшці опиняються лише натяки на неї. Фантик від конфетки. А сама конфетка в цей час опиняється або в канаві, або в пляшці з спиртовмісними відходами.   
Метод, що я запропоную, може допомогти спочатку знайти та відокремити перлину, потім звільнити решту дистиляту від бруду, та нарешті повернути до нього перлину.

Нагадаю, мистецтво дистиляції - це у певній мірі мистецтво купажування. 
Не слід сподіватись, що можна одразу, с під струї, отримати конфетку. Якщо вчора так вийшло, це не означає, що таку саму конхветку отримаєш завтра :)

Я б спробував на етапі перегонки браги розділити відбор на окремі фракції, знайти найбільш цікаві, одну або дві, відокремити, сховати у шафу. :)
Для того, щоб наступного разу не виконувати ту саму дослідницьку роботу, треба для кожної порції записати кубову температуру початку та кінця їх отримання. Укріплення на цьому етапі зайве, навіть коротку царгу треба обо видалити, або звільнити від вмісту та утеплити. На всяк випадок можна позначати не тільки температуру, а й міцність фракцій.
Решту фракцій, що не потрапили до шафи,  - перегнати в режимі звичайної або недбалої ректифікації - голови утричі коротше ніж зазвичай за часом та обсягом, тіло зі швидкістю в півтора рази або навіть удвічі більше за звичайний, та зупинитись при кубовий температурі десь 97-98. 
А потім не просто змішати отриманий спирт зі збереженими фракціями, а поступово, послідовно купажувати та робити дегустаційну оцінку.
Співвідношення доданого до спирту натурального ароматизатора (натуральніше не існує) доведеться перед кожною пробою документувати, бо невідомо яка чергова проба вирубить дегустатора :) 
Треба зауважити, що вже за добу-дві смак та аромат купажу зміняться, зазвичай на краще.
Віриш ти в Бога чи ні, йому байдуже.
Важливо, щоб Бог в тебе вірив, а не навпаки.

Игорь

Як варіант, фракції для купажування можна спробувати отримати при другій перегонці, вже з невеличким зміцненням, але золоте правило - не слід значно зміцнювати відбір. Бо надмірне зміцнення (больше за 80 об) не дозволяє відокремити домішки, а по-ректифікаційному зтискає докупи цікаві та бридкі домішки.
Але такий спосіб отримання купажних фракцій буде складно повторити з аналогічним результатом.

makrak80

Я с браги беру довги голови , це приблизно 5-10% від залитой браги в куб , на нюх , як чую що більшисть сівухі вийшла , то переходжу на відбір тіла до 99*С в кубі . Далі працюю з тілом , перегнавши на прямотоку до 89-90*С в кубі (для бочки можу зализти і до 93-94*) , хвіст добераю до 98*в кубі . Потім працюю з довгими головами на короткій (75см) царзі з мідними кільцями по рідині . Вона тримає сівуху приблизно до 90-92*С в кубі . Міцність товарного тіла 92-93% . Останне до 99*С добераю та пускаю потім на РК . Далі змішую це тіло від довгих голів з хвістами від перегону тіла , та знов перегоняю прямотоком до 90-93*С в кубі по нюху . Зрозуміло що на кожному погоні відбіраю по трішки голів , на нюх та язик ... Після можно все змішати , а можно  потребляти окремо одне від одного . Алеж на бочку беру меньш голів , та лізу глибше в хвіст ...
Ничого страшного, якщо над тобою сміються...Набагато гірше , коли над тобою плачуть ...

revdjeka

Цитата: Игорь від 04-04-2023, 02:40:40
Вважаю помилковою точку зору, що для отримання дистиляту "по білому", або "по кольоровому", можна працювати по плану, по наперед написаному алгоритму, як при ректифікації.
Порахував вміст спирту у навалці, через нього отримав час та швидкість відбору голів, налаштував відбор товарного спирту та перехідних фракцій, натиснув "пуск" та пішов дрихнути. Таке зпрацює якщо ми прагнемо позбутися всього, що не є етанол. Придумати та застосувати аналогічний алгоритм для дистиляції можна лише при умові чіткого повторення сировини та умов бродіння. У наших умовах це неможливо.
Ну не совсем так. Ниша употребления белого алкоголя, если он не ром/текила, узкая:
- ценители самогонов/муншайнов, которые будут с удовольствием пить тупо тело от второго перегона, если сырье и брага были норм; здесь же и ностальгирующие, которые хотят бурячиху як в детстве
- те чей вкус убит совком, любители водок = чистых углёванных сортировок. Здесь хорошо заходит условный НДРФ з доброго сырья, но почищенный намного лучше, чем позволяет укрепление до 80%

Во втором случае процесс легко поддаётся стандартизации, так как близок к недбалой ректификации, в первом ещё легче - если брага хорошая, гони прямотоком)

voffka75

Цитата: revdjeka від 04-04-2023, 11:42:57Ниша употребления белого алкоголя, если он не ром/текила, узкая
полно промышленного белого дистиллята: ракия, паленка, азу, о де ви и т.д., да тот же корн виски американский невыдержаный

Игорь

Если человеку похер что пить, лишь бы с ног валило, то недорекцификация - отличный способ удовлетворить его нужды. 
Я встречал людей, которые просили голов от ректификации  - отличная вещь по их мнению. Крепкая, можно пополам разбавлять. И вставляет мягко, прямо с первой рюмки.
Только по пути ли нам с такими ?

Игорь

Цитата: makrak80 від 04-04-2023, 10:59:19беру ... голови  ... , як чую що більшисть сівухі вийшла , то переходжу на відбір тіла
щось підказує мені, що ти під впливом хибної теорії Гаврили, чи як він там себе назвав?
Колись він неуважно подивився графік з абетки ректифікатора, переплутав мольні долі з об'ємними, та зробив хибний висновок про те, що при першій перегонці без укріплення сивуха так добре виходить з головами, що з часом  добігає кінця.
Мушу повідомити. При простій перегонці браги, сивуха закінчується майже одночасно зі спиртом :)
Я не кажу, що твій спосіб не такий, як треба, але трактовка поведінки сивузхи - явно хибна

Игорь

Побачити як в процесі простої перегонки у відборі зменшується концентрація різних домішок, можна по графіках г книги Скуріхіна "Химия коньяка и бренди". 
Не буду особливо коментувати.   
Якщо взяти 5 -19 відсотків, то в цю фракцію вийде більшість домішок в малюнку А - цеяскравіпрелставники голів. Вони швидко виходять, а потім зберігають маленьку концентрацію, в основному за рахунок кубового новоутворення етерів.
Сивуха поводить себе інакше, малюнок Г. 
Перші 5-10% мають досить велику їх концентрацію, але вони на цьому не закінчуються як голови, а продовжують виходити у відбір разом з тілом.

makrak80

Игорь, я це розумію , та і  знаю шо вся сивуха не виходить , але та що залишилась мені не заважає , я її практично не чую ...А Гаврила кто така ? Якщо ти маєш на увазі Габрієля , то так , щось я взяв з його методу ...
Ничого страшного, якщо над тобою сміються...Набагато гірше , коли над тобою плачуть ...

ДимаСTopic starter

Spoiler
Цитата: Игорь від 04-04-2023, 14:42:19
Если человеку похер что пить, лишь бы с ног валило, то недорекцификация - отличный способ удовлетворить его нужды. 
Я встречал людей, которые просили голов от ректификации  - отличная вещь по их мнению. Крепкая, можно пополам разбавлять. И вставляет мягко, прямо с первой рюмки.
Только по пути ли нам с такими ?
Мені одного разу сказали що сортировка гівняна, бо не вставляє з першої рюмки, навіть на третій - ефект не той, а після пляшки - не довго тримає. Якось так було, правда спирт не мій тоді був, але таки форумний...
[close]
Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

vova0869

Много зависит от сырья и как сбродит . Виноград есть возможность запустить первичное брожение на мезге а потом дображивать сок .Слива , абрикос такой возможности не дают и набраживат такого. По Габриэлю ничего путного у меня не получилось . Подрезая мы подрезаем все . Для друзей которые очень чувствительны к сивухе делаю ароматные водки с помощью мацерации . Для меня эти напитки плоские и простые .

makrak80

Spoiler
Цитата: ДимаС від 04-04-2023, 15:40:39Мені одного разу сказали що сортировка гівняна, бо не вставляє з першої рюмки, навіть на третій - ефект не той, а після пляшки - не довго тримає. Якось так було, правда спирт не мій тоді був, але таки форумний...
Це мабуть алкашня , їм головне подешевше , та щоб краще вставляло . Вони не розуміють для чого благородні спиртні напої...
[close]

Дмитрик

Зараз і я нарешті хочу спробувати отримати щось путнє.
На скільки я зрозумів,що треба відштовхуватись від сировини.Не памятаю де прочитав-Фруктова сировина-смак в головних фракціях чи ближче до них.Зернові-там ближче до хвостів.Тому і методи мають бути різними для кожної.
Вірніше відсікання голів і хвостів по різному.
Чим більше читаю про дистилляцію тим більше схиляюсь до замовлення куполу аламбіка.
Не думаю що при тих обємах на виробництві можна так оперативно міняти параметри.
Ну і купажування-це головне.А от як цьому навчитися-то невідомо

SMF spam blocked by CleanTalk