Бобер - помічник винокура

Автор Игорь, 01-05-2025, 18:22:43

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

ДимаС

Цитата: makrak80 від 12-05-2025, 11:28:21Це називається - без мене , мене одружили ... Игор на цей рахунок ще ничого не сказав , а ми вже чергу зробили ...
То так завжди, вже звикати треба до таких черг🙄
Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

ИгорьTopic starter

Про помічника винокура час відкривати окрему гілку... Згодом.
Почну здалека.
Були передумови.
Перше. Я завжди категорично кажу, що життя занадто коротке, щоб бути частиною самогонного апарата. Тому я прихильник кардинальних рішень по автоматизації. Все підключив, натиснув кнопку, вільний. Прийшов у призначений час, все готово.
Багато хто зі мною погоджується, але не всі.
Кум мій переганяє раз на рік тутову горілку, трохи чачі, ще щось. Загалом витрачає на це пару вихідних за рік.
Коли він запитав у мене що можна поліпшити, я, зрозуміло запропонував йому варіант повної автоматизації... А він каже. "Куме, я цілий рік чекаю ці пару днів перегонки. Це для мене свято, а ти хочеш забрати його у мене та віддати коробці з транзисторами".
Так, дійсно. Для нього моя пропозиція автоматизувати перегонку - це як пропозиція рибаку не морозити дупу на рибалці, а піти у магазин та купити оселедець.
Він відкрив мені очі.
Дійсно, коли перегонка - справжнє хобі, свято, то гріх віддавати своє задоволення дротикам та лампочкам.
Так з'явився задум зробити помічника для винокура. На наступну осінь.
Я про цей задум десь писав.
Повноцінна автоматика майже повністю виконує роботу людини - сама дивиться на прилади, сама оцінює ситуацію, сама крутить крани та тисне кнопки. Сама у випадку необхідності зупиняє процес, а хазяїна непокоїть лише для інформування про свої дії. На таку автоматику можна повністю покластись та взятись за інші справи, а навіть якщо залишишся поруч, будеш відчувати себе зайвим.
Звісно, куму такий варіант не підходить, тому я вирішив зробити оповіщувач.
Вже десь писав про те, що опис якщо не всіх, то левової долі проблем винокура містить слово "провтикав", "пролюбив", чи ще гостріше, в залежності від наслідків.
Провтикав змінити посуд, і 10 літрів самогону потекло на стелю сусідів з нижнього поверху.
Провтикав зупинити перегонку (заснув) - спалив тен у кубі. Провтикав зменшити газ на плиті - лишився без літньої кухні.
Чому провтикав? Відволікся, заснув, забув, не встиг.
Так, повноцінна автоматика не допустить всіх цих проблем, бо вона не відволікається, не спить, не забуває, не бухає та завжди встигає. Але вона, як каже кум, псує свято, робить із хобі щось незрозуміле.
Тому я вирішив зробити виключно для кума простенький прилад, який нічим не буде керувати, ничого не буде вмикати чи регулювати, а буде лише ... заважати провтикати.
Тобто, цей прилад, маленький та непомітний, без якого ожна без проблем обійтись, буде десь поруч спостерігати за перебігом процесу, і якщо побачить що ти щось провтикав, нагадає тобі про це.
Запланував собі такий прилад та відклав розробку на літо...
Але наприкінці минулого року схоже питання виникло у свата, і я вирішив щось в цьому напрямку розпочати. .
I зробив.
Потім зробив ще один, теж для аматора, колеги з роботи, який переганяє літрів 200 чи 300 вина один раз на рік. Еаміру тиражувати прилад не мав, але відеоінструкцію для свата та колеги виклав на ютуб, а двоє колег з форуму побачили їх та попросили собі теж.
Я зробив три, два відправив, один лишив собі...
В суботу випробував його в реальному процесі і побачив деякі недоліки, які просто необхідно буде виправити.
При розробці назва приладу була "Бриз", у мене щось останнім часом слабенько з фантазією. Згодом я змінив йому назву на Бобер... Чому бобер? Ну не Білка ж називати :)
Віриш ти в Бога чи ні, йому байдуже.
Важливо, щоб Бог в тебе вірив, а не навпаки.

Сергій Леонідович

Цитата: makrak80 від 12-05-2025, 11:28:21Це називається - без мене , мене одружили ... Игор на цей рахунок ще ничого не сказав , а ми вже чергу зробили ...
ну так хто перший встав, тому і карти в руки!

12-05-2025, 20:52:40
Цінуйте життя, бо воно дуже швидко спливає

ДимаС

Ігоре, для тих хто займається благородними дистилятами як на мене відходити від апарату - гріх. Процес творчий й оператор частина процесу.

Батарейкин

Цитата: ДимаС від 12-05-2025, 21:07:59як на мене відходити від апарату - гріх. Процес творчий й оператор частина процесу.
от всего отходить грех )))
11 час вахты
еще пару часов!
Берегите Людей, после встречи с которыми, что-то Светлое и Радостное поселяется в вашей Душе.

ИгорьTopic starter

Цитата: ДимаС від 12-05-2025, 21:07:59Ігоре, для тих хто займається благородними дистилятами як на мене відходити від апарату - гріх. Процес творчий й оператор частина процесу.
Я про те і кажу. Бобер не перехоплює ініціативу. Він лише чемно нагадує, що зараз закипить, або що час зменшити нагрів, або що посуд повний. Він радше не помічник, а заважальник. Заважає провтикати. 
Ну дійсно, коли йде перегонка, ніхто не сидить біля кубу, витаращившись як дурень на термометр.
Завжди знаходиш собі якусь справу - щось помити, щось перелити, комусщателеіонувати, щось почитати ... тобто відволікаєшся. Тому нагадування про певні моменти, які можна, відволікшись, пропустити і отримати проблеми,  не буде зайвим.

vova0869

Останнiм часом ми стали робити бiльше напоiв та i бочки виросли .Приходиться робити по 10-20 одинаковых перегонiв.Тому бобер нам потрiбний.

ИгорьTopic starter

Бобер... Сподіваюсь, зрозуміло що надихнуло саме на цю назву...
Spoiler

ДимаС

Мені більше це відео про бобра зайшло - ось тут він саме оре
Spoiler
[close]

13-05-2025, 16:50:21
Цитата: Игорь/quote]
Spoiler
У нас кнопочка є спеціальна YouTube щоб відосики вставляти гарнесенько на форум
[close]

makrak80

Цитата: ДимаС від 13-05-2025, 16:48:26ось тут він саме оре
Та то не бобер , то бабак !
Ничого страшного, якщо над тобою сміються...Набагато гірше , коли над тобою плачуть ...

Батарейкин

Цитата: Игорь від 13-05-2025, 16:35:02Бобер... Сподіваюсь, зрозуміло що надихнуло саме на цю назву...

вообще Бобер девайс для БМВ с упрощенным интерфейсом
ему лет 10-15

13-05-2025, 18:10:47
https://www.google.com/search?q=%D0%B1%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D1%80+bmw&rlz=1C1GCEU_ruUA1160UA1162&oq=%D0%B1%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D1%80+bmw&gs_lcrp=EgZjaHJvbWUyBggAEEUYOTIGCAEQRRhB0gELNjE3MzEyN2owajSoAgCwAgA&sourceid=chrome&ie=UTF-8
Берегите Людей, после встречи с которыми, что-то Светлое и Радостное поселяется в вашей Душе.

ДимаС

Цитата: makrak80 від 13-05-2025, 18:01:22
Цитата: ДимаС від 13-05-2025, 16:48:26ось тут він саме оре
Та то не бобер , то бабак !

То Бабаком тре називати прилад))) гарна назва

ИгорьTopic starter

ДимаС, Бабаком назвемо систему безпеки.

ИгорьTopic starter

Я вже писав, що коли сам взяв участь у дистиляції в супроводі Бобра, побачив два момента, що потребували втручання.
Перший.
Для удобства користування, я не зберігав у енергонезалежній пам'яті номер обраного порога для кубового датчика, і ось чому.
Припустимо, ми вели дистиляцію, та останнім порогом був обраний 99.5, щоб знати коли час зупинити перегонку.
Якщо цей поріг буде збережений, то при наступній перегонці доведеться одразу обирати інший порог - 85. Якщо забути це зробити, куб закипить, а сигналу не буде. 
Тому я зробив так, що при подачі живлення завжди встановлюється перший рівень повішення -85 градусів.
Це логічно. 
Але в іншому моменті я дав в штангу.
Якщо власник забув вийти з меню, за певний час пристрій робив перезагрузку,  і знов починав відстежувати температури та рівень в пляшці.
Здавалось би, все логічно, але при цьому він повертався до першого рівня контролю кубової температури (85°), починав дзвонити, і доводилось знов лізти в меню та обирати потрібний рівень - другий чи третій. Це нервувало.
Сьогодні вирішив це питання. Якщо користувач забув вийти з меню, то за певний час після останнього натискання кнопки, пристрій вже не виконує перезапуск, а повертається до режиму спостереження.
Друге, що не сподобалось.
Датчик рівня може час від часу давати хибні сигнали. Крім того, датчик температури теж може помилково на секунду дати сигнал. Хибний, або передчасний сигнал.
Це не критично, але неприємно.
Тому я зробив програмну затримку сповіщення.
Звукове сповіщення про те, що температура зробила крок за поріг, відбудеться лише якщо температура вище порога вже більше п'яти секунд. Це повністю відсікає випадкові спрацювання.
Датчик рівня рідини теж дасть сповіщення лише якщо бачить рівень три секунди поспіль. 
Є ще великий шмат в меню з qr - кодами, але це якісь дитячі забавки. Я навіть не перекладав супровід цих кодів українською. Як і інструкцію, необхідність якої теж під питанням.
Наразі я залишу ці два пункти без змін, вони не заважають користування, з часом вирішимо - лишити, чи ні.
Що ще турбує.
Є відпрацьований, надійний варіант підключення датчиків за допомогою штекерів. Але на цьому прозорому корпусі бракує місця для таких з'єднань. Я застосував інші, зелененькі, але не певен в їх надійності. Тому чекаю відгуків від тих, хто користується.
А зараз я хочу попросити двох користувачів скачати та встановити нову прошивку.  Хвильку...

ИгорьTopic starter

Останнє, що мене дратувало, це нестандартні роз'єми на датиках температури та рідини. Проблема була в тому, що не вистачало місця для розташування гнізд.
Розвернув корпус, поставив горизонтально, перелопатив плату щоб звільнити місце для гнізд.
Тепер в нижній зоні корпуса будуть три стандартних гнізда для датчиків, а дрот живлення буде нароз'ємний, буде входити в корпус збоку.
Цитата: vova0869 від 12-05-2025, 13:31:41Мене цiна цiкавить.
Мене теж цікавить, бо два вже відправив, а ціну ще не склав.
Порахував витрати та час на виготовлення.
Вийшов на 1900 грн за комплект з урахуванням датчиків температури.
Сьогодні планую завершити зборку перших двох екземплярів нової версії, напідвечір зніму відео.

SMF spam blocked by CleanTalk