Технологія дистиляції з витримкою у бочках до 50л

Автор ДимаС, 28-12-2022, 13:03:43

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Який розмір бочки ви зазвичай використовуєте?

10л
20л
30л
Не використовую старіння у бочках

voffka75

Питання не в зменшенні агресії бочки, а в тому чи зменшуеться активний вплив рідини (дистиляту)?

makrak80

Цитата: voffka75 від 25-04-2023, 17:57:35чи зменшуеться активний вплив рідини (дистиляту)?
на що ? На дуб , таніни , легніни , колер ?
Ничого страшного, якщо над тобою сміються...Набагато гірше , коли над тобою плачуть ...

vova0869

Бочка это губка что зальешь тем будет пахнуть продукт .Поэтому головы хвосты я не советую .Делал как Николай .Если есть вино для бочки выдерживаю год .Сейчас появилось вино не кондиция использую как техническое .

voffka75

Цитата: makrak80 від 25-04-2023, 18:02:48на що
Якщо віповідь так, і за один і той самий проміжок часу різна рідина вимочує бочку краще ніж одна, то у такому разі можливо скоротити час підготовки бочки?
Ну наприклад маю на меті зробити солодовий. Для цього бочка буде три роки спочатку тримати зерновий. Так питання в тому що краще для бочки у сенсі піднотовки за ці три роки: один зерновий дистиллят чи кожний рік новий? Питання саме по бочку, не про те що краще для зернового.

makrak80

Цитата: voffka75 від 25-04-2023, 19:11:51Якщо віповідь так, і за один і той самий проміжок часу різна рідина вимочує бочку краще ніж одна, то у такому разі можливо скоротити час підготовки бочки?
Ні , заміною заливкі швидче бочку не вимочиш . Але , якщо довго тримати одну заливку , буде крутий плинтус та вона не піде на вживання , її треба буде перегнати . А якщо міняти заливку кожен раз  до підходу плінтусу , то матимєш продукт до вживання ...
Ничого страшного, якщо над тобою сміються...Набагато гірше , коли над тобою плачуть ...

ДимаСTopic starter

Переніс з кунсткамери, бо є про що поговорити вкотре:

Цитата: гуральник від 13-01-2022, 17:21:41
  Спробуй так:
Під час перегону браги розділи СС на дві частини: довгі голови і тіло.
На кубі царга з міддю і холодильник
Перших 50-100 мл виливаєш.
Довгих голів з 30 літрів браги буде десь в районі 2-2,5 л, або ~ 3 'С (наприклад від 90 - 93 градуси в кубі) від початку перегону,потрібно нюхати.
Як тільки різкий запах пропаде - міняєш посуду,отримуємо тіло, перегон до нуля , до 99 в кубі.Все залежить від атмосферного тиску.

Тоді:
1)Заливаємо у куб сирець( не розбавляючи),той,що називаємо тілом.
На кубі царга з міддю і холодильник.
Під час перегону відбираємо голови швидкими каплями і тіло до 90 градусів у кубі,від 90 в окремі баночки до 93 градуси в кубі( потім вирішищ,що піде у тіло,а що у хвости)
Решту до 98 градусів по цельсію в окрему посуду,то будуть хвости.

Дальше беремося до довгих голів.
2)Збираємо апарат з набитою насадкою в царзі з дефом і переганяємо( не розбавляючи),не відбираючи голів,але залишаючи в кубі всі ізоамілові і сивушний спирт,утримуючи пекучі проміжні домішки.  після 90 градусів у кубі збав на третину потужність. Завершити мабуть потрібно при 93 в кубі.

3)Отриманий спирт від довгих голів розбавляємо до 40%,змішуєш з хвостами від тіла і переганяш з відбором голів так як переганяв сс, що називаємо тілом.Дивися пункт 1.
4) отриманий спирт при перогоні,описаний в пункті 1 і отриманий при перегоні з пунктом 3 змішується до купи,розбавляється до питтєвої спиртуозності і через місяць жадібно п'ється.

Дегустація бочкових напоїв Володі Гуральника показала що його метод таки гарний.
Короткі замітки по дегустації:
Віскарь - збалансований, приємний, димності я не зміг розчути ну зовсім, хіба як підкреслення дубової бочки, але намає вип'ячування наперед, ну зовсім. Класний навіть шикарний напій. Супер.
Яблочний дистилят - нарешті отримав від форумчан не головасте щось незрозуміле, а смачний ароматний напій. Яблоком воно не пре, бо голови добре відібрані, а ось ароматика дуже приємна, сказати що є якийсь аромат конкретний неможливо - бо воно йде одним букетом загальним, композиція завершена як на мене.
Не бочковий Рис - мені по ароматиці як гарна горілка, чимось нагадало форумну Святкову, аромат я майже ніякий не почув, неприємного точно немає, приємного якогось теж - все на грані граней відчуття.
Твої бочкові напої у моєму рейтингу форумчан займають тепер почесне друге місце, тисну руку.

У продовження теми - прошу розкрити якомога краще технологію, може що змінилось за час від написання цього посту.

Я наприклад таку схему вивчаю (прикріпив фото), але вона досить відмінна від твоєї, яку ти шліфуєш роками, тому буду радий почути ще нюанси, які можливо були пропущені...
Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

гуральник

Цитата: ДимаС від 02-05-2023, 15:55:20прошу розкрити якомога краще технологію, може що змінилось за час від написання цього посту.
Під час перегону браги ділимо СС на дві частини: довгі голови і тіло.
На кубі царга з міддю і холодильник

Тоді:
1)Заливаємо у куб сирець( не розбавляючи),той,що називаємо тілом.
На кубі царга з міддю і холодильник,або аламбік.
Під час перегону відбираємо голови швидкими каплями і тіло до 90 градусів у кубі,від 90 в окремі баночки до 93  потім вирішиш,що піде у тіло,а що у хвости.

Решту до 97-98 градусів по цельсію в окрему посуду,то будуть хвости.

Дальше беремося до довгих голів.
2)Збираємо апарат з набитою насадкою в царзі (750мм) і дефом (в моєму випадку це деф Ігоря з відбором по рідині) і переганяємо( не розбавляючи сс),з невеликим відбором голів( 2 %для фруктів і 3-4% для зерна),в кубі  залишаються  ізоамілові, сивушний спирт, пекучі проміжні домішки(я так думаю).

3)Отриманий спирт від довгих голів розбавляємо до 40-50%,змішую з хвостами від тіла і переганяю з відбором голів так як переганяв сс, що називаємо тілом.Дивися пункт 1.
4)  спирт отриманий при перегоні,описаний в пункті 1 і  3 змішуєм до купи і при потребі розбавляємо водою.
Любіть життя. Повторення не буде...

Вадим33

Цитата: voffka75 від 25-04-2023, 19:11:51Так питання в тому що краще для бочки у сенсі піднотовки за ці три роки: один зерновий дистиллят чи кожний рік новий?
Трохи ліпше кожен рік новий.Але не принципово.Найбільш важливо міцність.Не повинно бути 70%.для витягу танинів ліпше будє 45_55%.

добавлено: 11-06-2023, 23:39:51

Цитата: vova0869 від 09-01-2023, 13:39:28брал до 70 общая была где-то 80 .Через год был очень плоский без сивухи но со вкусом дуба не плинтус просто после разведения до 42 ароматики очень мало
Респект и уважуха, что правильно оценил.Нужно сделать много перегонов,что бы понять, когда переходить на хвосты,но это точно не 70%.Максимум,что бывает 65.Обычно около 60 +-2(ото я о бочке).

добавлено: 11-06-2023, 23:54:20

Цитата: ДимаС від 09-01-2023, 14:06:42Мені цікаво саме про ароматні води, які від 20% і нижче... я думаю там ще багато саме того що ми і відрізаємо завжди, хвостового, як це можна додавати у тіло? Хіба дійсно для тривалої витримки у промислових масштабах.
Цікаво відібрати цей погон 20-0% та подивитись на хроматограму що там таки є...
Ароматні води робив,якщо вони були абсолютно прозорі.Інакше в них міститься багато кислот.Але цими водами ліпше розбавляти лише обідраний дистилят.ГХ робив хвостів вцілому,а саме 20-0 не робив.

voffka75

Цитата: Вадим33 від 11-06-2023, 23:29:54уважуха, что правильно оценил.Нужно сделать много перегонов,что бы понять, когда переходить на хвосты,но это точно не 70%.Максимум,что бывает 65.Обычно около 60 +-2(
С хвостами ладно. Что с головами? Какой % от навалки? Потому что есть мнение что вкус виски именно в головах, а не хвостах. Кто то берет 5%, а кто то говорит не больше 1% потому что с головами уйдет цветочность.

ДимаСTopic starter

смак вікі у хвостах, голови то висока за ароматикою фракція - не треба плутати з бренді

Вадим33

Цитата: voffka75 від 12-06-2023, 09:03:46Что с головами? Какой % от навалки? Потому что есть мнение что вкус виски именно в головах, а не хвостах. Кто то берет 5%, а кто то говорит не больше 1% потому что с головами уйдет цветочность.
Я отбираю всегда только по носу.Это практически всегда выходит 0,5% по АС.Насчёт цветочности верно говорят.Если отобрать 5% от навалки,то энантовых эфиров не останется вовсе((

voffka75

Цитата: ДимаС від 12-06-2023, 09:06:46смак вікі у хвостах, голови то висока за ароматикою фракція - не треба плутати з бренді
Це аксіома на рос/укр форумах. А яке у неї джерело? Звідки це взялося?
Наприклад тіж "ароматні води", які по суті глибоки глибоки хвости, це лише у бренді, з віскі такого ніхто не робить.
У мене не має своєї відповіді, але почув що шотландці беруть не більше 1% хвостів, а то і менше, і то лише для того, щоб обладнання після хвостів від попереднього погону промити, а так можуть і їх не відбірати.

добавлено: 12-06-2023, 10:55:57

Цитата: Вадим33 від 12-06-2023, 10:43:210,5% по АС
це виходить 1,5% від навалки

Вадим33

Цитата: voffka75 від 12-06-2023, 10:49:28Це аксіома на рос/укр форумах.
Сам  раньше так думал.Хвостов можно чуть подпустить только для тяжёлых,насыщенных напитков для бочки.Например по красной схеме.И то,очень немного,потому,что бочка особо не исправит.
Цитата: voffka75 від 12-06-2023, 10:49:28це виходить 1,5% від навалки
нет,не правильно.Примерно 0,15% от навалки.

ДимаСTopic starter

Цитата: voffka75 від 12-06-2023, 10:49:28А яке у неї джерело? Звідки це взялося?
це мій практичний досвід вже, періодично про це читав у іноземних джерелах, що голови безбожно на віскі рубати, а хвости дуже обережно, але головне до того як підуть кислоти у відбір, умовно...

добавлено: 12-06-2023, 14:20:56

Цитата: Вадим33 від 12-06-2023, 11:42:17Хвостов можно чуть подпустить только для тяжёлых,насыщенных напитков для бочки
я за бочку і кажу

добавлено: 12-06-2023, 14:21:47

це не означає що треба набрати хвостів повну бочку - я про те, де та межа - чи 92 чи 94 чи 96 у кубі на фініші тіла

voffka75

Цитата: ДимаС від 12-06-2023, 14:20:24про це читав у іноземних джерелах, що голови безбожно на віскі рубати, а хвости дуже обережно, але головне до того як підуть кислоти у відбір, у
Я довгий час думав так саме, але останній час все більше зустрічаю протилежної думки. Навіть такої що голови взагалі можливо не відбірати. За 3 роки вони самі по собі з бочки випаровуються. Звісно мова йде лише про солодовий віски по білому на потстилі, а не зернову красну на колонні

SMF spam blocked by CleanTalk