Вопросы от новичка - 2

Автор Anti8, 10-07-2015, 00:11:36

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

гуральник

Цитата: Дачнік від 10-11-2023, 21:08:39вдалось вигнати чачу з укріпленням десь від 76-80% до 97° у кубі.
Ого, круто!
Я так не вмію
В одну посуду?
Як плануєш вживати по білому, чи в бочку?
Температуру в кубі чим міряєш, і де розташована гільза?

Любіть життя. Повторення не буде...

Дачнік

Цитата: гуральник від 10-11-2023, 21:29:28В одну посуду?
 Як плануєш вживати по білому, чи в бочку?
 Температуру в кубі чим міряєш, і де розташована гільза?
Посуда була різна. Налаштував на росі у програмі перегонкі Р3 температуру до 97 градусів. У куб врізана гільза біля тена.
На дімроті - дефі тримав 80 градусів десь до 93.5 у кубі, потім збільшів до 87.5 бо шось дуже повільно капало.
Потім в іншу посуду вже на P4 , відбирав хвости до 99.5 з вимкненим дефом.
Голови відбирав , тому думаю можно по білому спробувати.  :)

Игорь

Як Дуплет? Вже чемно себе поводив?

Я б хотів проаналізувати дещо.
Цитата: Дачнік від 10-11-2023, 23:33:14На дімроті - дефі тримав 80 градусів десь до 93.5 у кубі, потім збільшів до 87.5 бо шось дуже повільно капало.
Отже, спочатку температура в паровому потоці була налаштована на 80°С, але після кубової температури 93.5 виявилось що капає дуже повільно. Це означає, що роздільна та зміцнююча здатність заліза добігла кінця, що міцність кубового залишка дійшла такої межі, що зменшити температуру пари до завданих 80°С  вже майже неможливо.   
Після цього завдання для температури пари була збільшена до 87, що зробило можливим добити відбор тіла аж до кубової 97°С. 
Це дуже корисна інформація, бо дає змогу зробити певні висновки.

Тримаючи температуру пари на будь-якому рівні, ми суттєво зменшуємо у відборі вміст певних домішок. Платою за це стає зменшення швидкості відбору, тобто додаткові витрати часу та енергії.
Додатковим бонусом (або вадою, це теж треба осмислити) стає додаткова етерифікація, тобто народження в кубі нових етерів внаслідок взаємодії кислот зі спиртами, що може як значно поліпшити результат, так і значно погіршити.
Я відволікся.
Отже, ми призначили парові максимальну температуру 80,  тим самим уповільнили відбор, та обмежили, зменшили вихід у відборі певних домішок. 
А потім, не змінюючи посуд, лібералізували власні умови та дозволили температуру аж на 7 градусів вище. 
При цьому швидкість відбору збільшилась, але одночасно ми отримали в відборі нову групу домішок, яка до цього була обмежена.

Крок назад. 
Йдеться не про спирт, тому слово "домішки" та "етери" я використовую без негативного вмісту, бо ж яка чача без домішок?
Справа в іншому. Якщо ми дозволили іншу температуру, то пропустили у відбор нову... іншу групу домішок, і треба для себе зробити висновок як це вплинуло на результат.
Якщо після такої маніпуляції з налаштуванням якість чачі не постраждала,  то треба розуміти, що зміцнення до того моменту до 80 було перебором.
Якщо наступного разу встановити одразу після відокремлення голів не 80, а 85, то результат по складу домішок буде той самий, по міцності - трохи менший, скажемо 75 замість 80, а швидкість роботи помітно зросте. То може є сенс не гнатися за супер-міцністю?

Я вже неодноразово казав, що інструкцій по дистиляції бути не може. Є тільки різні погляди. 
Мій погляд такий.
Є різні критерії для переходу з відбору тіла на хвости. В Росі це кубова температура. Але я б додав ще один параметр.
Якщо "капає дуже повільно", це означає, що зміцнююча спроможність обладнанням вичерпана, і час послабити вимоги по укріпленню. Та одночасно переходити на хвіст.  Або, на підставі попереднього досвіду налаштувати зміцнення так, щоб до моменту досягнення визначеної на Росі кубової температури, відбору не переходив у занадто повільний, бо це зводить нанівець попередню роботу по відокремленню домішок.
Це б треба було пояснити ретельно, але щось не маю натхнення :) 
Але треба... 
Йдеться про відбор тіла.
Гойдалка температури та відбору не є проблемою до того моменту, доки не починаються періодичні повні зупинки пари. Коли роздільна здатність обладнання добігає кінця, насос, бідолаха, жене воду все швидше, конденсація збільшується поток пари зменшується, а температура не падає. Настає час, і пара зникає, тобто конденсується повністю. Замість неї до термодатчика всмоктується повітря. Зрозуміло, холодне. Термодатчик швидко холодне, насос каже "добре", і зменшує кількість води. 
Дефлегматор вже не конденсує пару, і певна її порція проскакує у відборі. Вона несе саме ті домішки, що ми успішно утримували до початку таких гойдалок з зупиненням. 
Тому на етапі відбору тіла такі гойдалки допускати не можна.
Саме тому я і кажу, що треба або заздалегідь налаштовувати більш високу температуру (меншу міцність), або переходити на хвіст тільки-но такі гойдання з зупинками розпочнуться.
Я не випадково двічі наголосив та підкреслив, що йдеться про відбор тіла.
Такі гойдання з зупинками на етапі відбору голів дуже корисні. Якщо налаштувати неможливу температуру пари, скажемо, 75 градусів, гойдання неминучі. Відбор буде відбуватись маленькими порціями лише завдяки гойданням, а в проміжках між ними, під час роботи на себе, відбуватиметься накопичення домішок. 
Завдяки гойданням, на етапі відбору голів можна зменшити витрати спирту завдяки збільшенню концентрації домішок.
Віриш ти в Бога чи ні, йому байдуже.
Важливо, щоб Бог в тебе вірив, а не навпаки.

Игорь

Вже дуже багато написав... 
Хотів ще розпатякатись про шкоду та користь етерів, та що з цим робити. Але треба зібратись з думками. 
Іншого разу.
Віриш ти в Бога чи ні, йому байдуже.
Важливо, щоб Бог в тебе вірив, а не навпаки.

Дачнік

Дуплет працює чудово! дуже дякую за цей пристрій. Дивлячись на свої минулі експерименти з різними реле напруги я розумію що без дуплету мої теперішні досягнення у нашому хобі були б неможливі.

котХ

Анодная трубка в блок тэнах диаметром 6мм подойдет для измерения температуры в кубе РОСОЙ? или необходим отдельная гильза?

ДимаС

Якщо закрутити тен так щоб трубка була зверху і трохи її відігнути угору - підійде
Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

Serhiy

Цитата: котХ від 19-11-2023, 14:58:06трубка в блок тэнах диаметром 6мм подойдет для измерения температуры в кубе РОСОЙ?
В трубку диаметром 6 мм, вряд ли получится поместить термодатчик Росы, диаметр которого 6 мм.
Всегда

vova0869

Я не мерил но входит легко главное при изгибе не деформировать .

Serhiy

Цитата: vova0869 від 19-11-2023, 16:15:16Я не мерил но входит легко
Если входит, да ещё и легко, значит диаметр трубки не 6 мм.
Всегда

vova0869

Serhiy

Реальность ещё более беспощадна.
Одно дело вставить термодатчик в отверстие с таким же диаметром.
Поместить же термодатчик диаметром 6 мм в трубку 6 мм, внутренний диаметр которой, как правило, на 2 мм меньше, задача уже совсем другого класса сложности.
Всегда

котХ

Какие есть варианты, как правильно сделать?

Serhiy

Вижу два варианта.
Первый, о котором ты уже догадываешься – вварить в куб гильзу для термодатчика.
Второй - снять с росиного термодатчика блестящий колпачок, и уже голый термодатчик вставить в анодную трубку тэн-а, как ты и хотел. Я так никогда не делал, но думаю, получится.
Всегда

hachok

а що таке анодна трубка в тені? це якийсь спец тен
бо я знаю що таке анод наприклад в бойлері і нафіга він, але то не трубка, і в середині блоктенів є трубка для термодатчика для бойлерів туда заходить латуний стержень що є "подовженям" термодатчика
а де анодна трубка?

SMF spam blocked by CleanTalk