Технологія дистиляції з витримкою у бочках до 50л

Автор ДимаС, 28-12-2022, 13:03:43

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Який розмір бочки ви зазвичай використовуєте?

10л
20л
30л
Не використовую старіння у бочках

гуральник

Ти попав під акцію.))
Мені ремонтував за гроші.
Любіть життя. Повторення не буде...

Сергій Леонідович

Цитата: гуральник від 22-01-2024, 20:18:16
Ти попав під акцію.))
Мені ремонтував за гроші.
може, але ж відбулося так
Цінуйте життя, бо воно дуже швидко спливає

Ivan 68

Цитата: voffka75 від 22-01-2024, 19:45:30Ми в темі «Технологія дистиляції з витримкою у бочках». У Ivan 68 обладнання саме таке як треба для бочки. Наскільки я пам'ятаю у Сергій Леонідовича таке саме приблизно.
Перший перегін: газ на повну у до 100 в кубі чи до 0 за ареометром.
Другий перегін: розраховуємо голови від 1 до 5% від навалки в кубі, розраховуємо тіло 15-30-40% від навалки в кубі. Переходимо на хвости, коли відібрали визначений об'єм. Додатково контролюємо за міцністю, щоб не було менше 70—65-55% (як задумав винокур), якщо є ніс, контролюємо ще носом. Нема так нема, орієнтуємося за ареометром та розрахунком об'єму.
В цілому я так і роблю. Але маючи мало досвіду вже наступав на граблі. Наприклад, не звернув восени увагу, що на вулиці піднялася температура, а відповідно і в приміщенні і нахватався в зернових перехідних фракцій, дефлегмація то повітряна. То я вже потім допетрав, що сталося, коли в цукровій їх відчув, що мені категорично не підходить. Для бочки воно може і краще, але для щепи - поки що так собі. Мало часу пройшло. Я взагалі після першого перегона тиждень дистилят не чіпаю. Потім, якщо потрібно, розбавляю до питного градуса (вода для розбавлення дистилята - ще те питання. Можемо обговорити. Підкажіть в якій темі) і можу декілька місяців не торкатися. Тільки потім дегустую.
Мені автоматика потрібна, щоб не бігати постійно в Гуральню. Можливо я помиляюся. Ще подумаю. Я наприклад, як переганяю. Ставлю брагу одночасно 2-3-4 вида. Збираю апарат для першого перегона і кожен день по перегону. По видах. Зернові окремо. Варення окремо. Фруктові окремо. Між видами замивка, зачистка обов'язково. Потім збираю обладнання на другий перегін і погнав кожен день по перегону. Знову по видах. Якось так.
Краще ніяк, ніж як небудь.

makrak80

Цитата: ДимаС від 22-01-2024, 20:11:42Як це Ярема замінив безкоштовно луснуті клепки у бочках Олпол?
Мені теж безкоштовно поміняв пригадую , три чи чотири тріснутих клепкі ...
Ничого страшного, якщо над тобою сміються...Набагато гірше , коли над тобою плачуть ...

Ivan 68

Я бачив у Ігоря автоматику (тільки я так розумію для ректифікації), яка переключає подачу спиртів в різні ємності при певних налаштуваннях. Мені така штука потрібна. Тільки для дистиляції. Щоб зранку перезарядив апарат, включив і пішов. Пару раз заглянув на протязі дня, а вечером перевірив чи все виключилося. Скажете, а де задоволення, а особистий нюх і т.і. Згоден, щось буде втрачено, але у мене на плечах стільки всього (одних тільки дітей четверо від 31 до 7 років, ще й вже внучка маю одного), що я завжди і всюди стараюся раціонально використати свій час. Здоров'я і час - це саме найдорожче, що у нас є. Все решта можна набути.

добавлено: 22-01-2024, 21:28:41

Цитата: гуральник від 22-01-2024, 20:28:05В моїм СА ще ds міряє температуру пари перед прямотоком і малюк керує кулєрами, або тільки міряє, а я вручну регулюю потужність адаптером. Але я не завжди ними користуюся.))
Підкажете, як кулер правильно використовувати? Я не до кінця зрозумів у Віскарія Бурбоновича на відео в Ютубі, як правильно ним користуватися. В які моменти його потрібно включати/виключати. Дякую.

voffka75

Цитата: гуральник від 22-01-2024, 20:28:05Ну в тебе є Роса?
 Ставиш потужність нагріву.
І при якій температурі в кубі вимкнути.
По-перше, вона стоїть стаціонарно там для чого вона передбачена. Навіщо це знімати, переставляти.
По-друге, другий перегін для бочки на аламбіку, взагалі не використовую термометр. Все визначається за розрахунковим об'ємом та ареометром.
По-трете, РОСА не лише фіксує температуру та викликає оператора, а самостійно керує відбором. Навіщо це на аламбіку?
Якщо РОСУ використовувати як сигналізатор температури, то це мікроскопом цвяхи забивати. З цим китайський термометр з пейджером впорається.
Цитата: Ivan 68 від 22-01-2024, 20:25:45і в приміщенні і нахватався в зернових перехідних фракцій, дефлегмація то повітряна.
Так ти на аламбіку від них і не позбавишся.  У тебе дуже добре залізо. Але не для того, щоб робити чисті напої для вживання по білому. Тому навіть не намагайся. Якщо бажаєш більш чистого -  будуй колону. Там буде і автоматика і все інше. Твоє залізо для дистилятів на витримку в бочку. 

Ivan 68

Цитата: Сергей Леонидович від 22-01-2024, 18:42:56
Цитата: Ivan 68 від 22-01-2024, 17:50:56Тому і шукаю автоматику
Вілєн виробляв Пандору, там була дробна дистіляція, я використовую її, коли працюю з збіжжям та виноградом, з досвідом налаштував як слід, результат влаштовує. Попитайся, може хтось продасть
Маю діжки від трьох різних виробників, Олпол вартує кожної копійчини, хоча в процесі експлотування луснуло чотири клепки, тічі не дала і Ярема замінив безкоштовно ті клепки.
Те, що я вважаю коньяком, стоїть вже сім років, на мій смак, гарно
А чому Вілен виробляв, а зараз де його можна знайти?

добавлено: 22-01-2024, 21:52:35

Цитата: voffka75 від 22-01-2024, 21:45:19Так ти на аламбіку від них і не позбавишся.  У тебе дуже добре залізо. Але не для того, щоб робити чисті напої для вживання по білому. Тому навіть не намагайся. Якщо бажаєш більш чистого -  будуй колону. Там буде і автоматика і все інше. Твоє залізо для дистилятів на витримку в бочку. 
Колона - то не моє. Будемо працювати на бочку. Я більше всього коньяки люблю і фруктові дистиляти. Віскі менше.

almar68

Цитата: Сергей Леонидович від 22-01-2024, 20:12:51Ярема то прізвіще, а не ім'я
Поворозник Ярема Федорович :) Мені теж ремонтував безкоштовно. Я платив тільки за дорогу в 2 кінця.

voffka75

Цитата: Ivan 68 від 22-01-2024, 21:47:40А чому Вілен виробляв, а зараз де його можна знайти?
Війна. Закрив виробництво.
Цитата: Ivan 68 від 22-01-2024, 21:47:40Я більше всього коньяки люблю і фруктові дистиляти.
ну тоді навіщо тобі методи ректифікації для отримання коньячних спиртів?

makrak80

Цитата: almar68 від 22-01-2024, 21:57:27Мені теж ремонтував безкоштовно. Я платив тільки за дорогу в 2 кінця.
Шо то нас багато вже набралося ... Не яки питання не виникають ? Чому в пуку клепка тріскає ?
Ничого страшного, якщо над тобою сміються...Набагато гірше , коли над тобою плачуть ...

ДимаСTopic starter

А я не погоджусь - Роса як для РК, так і для дистиляції чудово підходить.
Чому? Ну..для дистиляції Івану базова комплектація:
1. Це зручно в роботі
2. Чудова стабілізація напруги
3. Віключиться нагрів по безпеці (перегрів, потоп)
4. Відключиться нагрів по закінченню відбору

Додатково:
5. Розподілювач фракцій (чудово може працювати по пару, без клапана на лінії відбору).
Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

гуральник

Цитата: Ivan 68 від 22-01-2024, 21:16:53як кулер правильно використовувати?
Кулєрами можна тримати температуру пари( перед прямотоком чи кожухотрубним холодильником) на рівні 84- 87 градуси керуючи адаптером з ручним керуванням напруги, або Малюком( читай форум)

Ivan 68

Ух ти. Цікавий варіант. Дякую. Трохи набивши шишки у новому приміщенні, я зрозумів, що мені теж без такого не обійтися. Я орієнтувався ось на такий - https://www.youtube.com/watch?v=W21cD9ttXZU&list=PLAsKgpBZZSqeKZxx_7KFLYWNc-CpKy2Qm&index=22
Впевнений, що Ви це відео бачили, але чому зупинилися на такому варіанті, як на Вашому фото?

Батарейкин

Цитата: voffka75 від 22-01-2024, 21:45:19По-перше, вона стоїть стаціонарно там для чого вона передбачена. Навіщо це знімати, переставляти.
а купиить второй комплект датчиков?
и просто их перекручивать?
хотя и это лениво(((
я своим клиентам в свое время продал 4 РОСЫ
1-дистилляция
2-первая РК
3-вторая РК
4-ЗИП
Берегите Людей, после встречи с которыми, что-то Светлое и Радостное поселяется в вашей Душе.

гуральник

Цитата: Ivan 68 від 23-01-2024, 13:42:08
Ух ти. Цікавий варіант. Дякую. Трохи набивши шишки у новому приміщенні, я зрозумів, що мені теж без такого не обійтися. Я орієнтувався ось на такий - https://www.youtube.com/watch?v=W21cD9ttXZU&list=PLAsKgpBZZSqeKZxx_7KFLYWNc-CpKy2Qm&index=22
Впевнений, що Ви це відео бачили, але чому зупинилися на такому варіанті, як на Вашому фото?
То моя фантазія, після того, як зрозумів фізику процесу.
  Мої кулєри обдувають аламбік кругом,а вентилятор дує в один бік,десь затримуються домішки,а з іншої сторони пролітають.))
  Відео з боліт не дивлюся принципово.

SMF spam blocked by CleanTalk