Многоликая дистилляция...

Автор Игорь, 18-02-2014, 11:24:47

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

makrak80

Цитата: voffka75 від 04-10-2024, 16:57:56Навіщо взагалі відбірати голови з браги
Ну можеш це назвати перше тіло , для мене це довгі голови ... Я їх ( його ) , відбіраю на швидкості відбору тіла .
Ничого страшного, якщо над тобою сміються...Набагато гірше , коли над тобою плачуть ...

Батарейкин

Цитата: voffka75 від 04-10-2024, 16:57:56Навіщо взагалі відбірати голови з браги

наварить суп  с трупиков
Берегите Людей, после встречи с которыми, что-то Светлое и Радостное поселяется в вашей Душе.

ГОГа

1. Чим менша спіртуозність - тим краще відходять головні. Тому відбір голів з браги - гарна ідея.
2. Дрібний відбір голів з сирцю - можливість обережно відібрати те, що "кака" і лишити те, що "цаца".
3. Як на мене, то з браги відбирають відсотків з 30-50 голів,
 а потім вже добирають їх з сирцю. 
4. Можливий і варіант: якнайшвидше перегнати брагу, а потім бавитись з сирцем.
5. Як на мене: найкращий варінт - перегнати брагу на НБК і потім дрібно відібрати сирець.

Варіант НЗ: зайти в спец магазин і придбати дистилят "по кишені".
А взагалі - кожен має унікальну апаратуру, свою сировину, технології... тому дистиляція - то є мистецтво, тобто така жінка, до котрої треба звикнути, прийняти і зрозуміти і вона для кожного РІЗНА.  Тому тільки власний досвід дозволить отримати задоволення з спілкування з нею..., з ДИСТИЛЯЦІЄЮ
Единственный "грех" на земле - это глупость

voffka75

Цитата: ГОГа від 04-10-2024, 17:34:48Тому відбір голів з браги - гарна ідея.

А є приклади у промисловості де відбірають голови з браги?

vova0869

Це наша розробка .Результат я куштував . Кращий результат для вживання по бiлому .             

Ivan 68

Цитата: ГОГа від 04-10-2024, 17:34:484. Можливий і варіант: якнайшвидше перегнати брагу, а потім бавитись з сирцем.
При дистиляції зернових або фруктових браг це не краще рішення. Книжка пише, що дистиляція повинна відбуватися від 8 до 10 годин для кращого наварювання потрібних сполук.

04-10-2024, 20:46:38
Цитата: voffka75 від 04-10-2024, 19:55:17А є приклади у промисловості де відбірають голови з браги?
я думаю що немає по банально простій причині - економія ресурсів та часу. Любі промахи компенсуються купажем, наявністю та кількістю великих бочок. А ми такого собі дозволити не можемо, тому і шукаємо різноманітні способи покращення напоїв.
Краще ніяк, ніж як небудь.

ИгорьTopic starter

Цитата: Батарейкин від 04-10-2024, 17:06:27наварить суп  с трупиков
это если покапельно.
А если с той-же скоростью, что и отбор тела?
Это единственный способ вывести сивуху из куба. Но очень хреновый способ. Неэффективный. Первая четверть спирта первой перегонки выносит половину сивухи.
Если отбирать покапельно, сивуха выходит хуже.
Віриш ти в Бога чи ні, йому байдуже.
Важливо, щоб Бог в тебе вірив, а не навпаки.

ИгорьTopic starter

"Наварювання потрібних сполук" - це про виробництво коньячного спирту.
Чим він гідотніше, огидніше, тім більше у нього шансів за 20 років у бочці стати шедевром. 
Але треба усвідомлювати, що не кожен шанс реалізується. Гарний результат не гарантовано.
Але йдеться про справжню білу бочку, а не про нашу смоляну, в якій лише огірки квасити можна, в якій вже за місяць будь-який сирець перетвориться у плинтусівку чорного кольору.  Таку деревину можна в розчиннику роками тримати - все одно смола не вийде.
Смола в деревині не лише перетворює дистилят в плинтусівку. Вона ще перекриває пори, блокує газообмін. Без нього витримка в бочці не має сенсу.

ИгорьTopic starter

Що треба зрозуміти.
Шлагбауми, що можуть зупинити домішки проміжного характеру, існують лише при ректифікації. І лише при наявності штук 20-ти тарілок, та при забезпеченні достатнього флегмового числа від початку до кінця.
При дистиляції жодних шлакбаумів не існує, тому не треба сподіватись, що

Цитата: makrak80 від 04-10-2024, 15:02:09ізік летить вперед зі слабкой навалці , а при міцной буде сідити в кубі до певного градуса .
або
Цитата: makrak80 від 04-10-2024, 15:02:09що б залишити цю сивуху в кубі ...
при дистиляції будь-якої навалки, січної або слабкої, з укріпленням чи  без, сивушні домішки сопроводжують спирт у відбор з першої його краплі, і майже до останньої. Сподіватись, що вони "пруть", або "сидять" не треба. Вони лише йдуть або трохи швидше за спирт, або трохи повільніше. Спирт при дистиляції ніколи не йде без сивухи, а сивуха без спирту. Тому мова може йти лише про зміну концентрації, а не про розділення.
Якщо розділити дистилят при перегонці браги рівно навпіл ( я не про загальний об'єм, а про спирт), то перша половина буде містити не весь ізоамілол, а лише три його чверті. Друга половина містить чверть.
Але це при повній відсутності повернення флегми, якщо перші 100 грам дистиляту з браги мають міцність не більше 60 %. Якщо більше, ще ознака наявності парціальної конденсації, при якій  сивуха, що вийшла з парою, тікає назад в куб. Бо вміст сивухи у флегмі при перегонці браги завжди вище за вміст у відборі.

voffka75

Цитата: Ivan 68 від 04-10-2024, 20:43:02думаю що немає по банально простій причині - економія ресурсів та часу.
да яка там економія? що там складного чи коштовного, відібрати в іншу тару. Якщо є потреба то вони навіть і третій перегін роблять. Тому на мою думку питання не в економії, а у відсутності сенсу цих дій.
Цитата: Ivan 68 від 04-10-2024, 20:43:02А ми такого собі дозволити не можемо, тому і шукаємо різноманітні способи покращення напоїв.
в нас це пішло від метода габрієля з ХД. потім воно розішлося по ютубу та по іншим форумам.

makrak80

Цитата: Игорь від 05-10-2024, 05:37:20Якщо розділити дистилят при перегонці браги рівно навпіл ( я не про загальний об'єм, а про спирт), то перша половина буде містити не весь ізоамілол, а лише три його чверті. Друга половина містить чверть.
А ні хто не казав що вся сивуха виходить , звісно що частина завжди залишається , алеж ту частину на нюх практично не чути , саме то що треба для вживання в білу . Головне щоб був запах та смак вихідника ...
Ничого страшного, якщо над тобою сміються...Набагато гірше , коли над тобою плачуть ...

ИгорьTopic starter

ЦитатаА ні хто не казав що вся сивуха виходить
Я про iнше. Я наводив твої цитати, які можуть скласті невірне уявлення про поведінку проміжних домішок. Ну, наприклад, ця...
Цитатаізік летить вперед зі слабкой навалці , а при міцной буде сідити в кубі до певного градуса .
Я про те, що так не буває. Летить і зі слабкої, і з міцної. Але з слабкої ТРОХИ швидше за сирт, а з міцної - повільніше.

ИгорьTopic starter

Я намагаюсь намацати яким чином вивести ті самі три чверті сивухи, але меншою ціною, тобто щоб для цього не треба було вивести з головами з кубу половину спирта.
Мушу визнати - дав в штангу, ввів спільноту в оману.
Висловив як твердження власну думку, не підтверджену ані практикою, ані розрахунками. Писав, що найкраще віводити сивуху зі слабкої навалки без жодного укріплення.
Звісно, я мав на це певні підстави. Робив розрахунки по теоретичних тарілках і бачив, що навіть одна тарілка  дуже тормозить вихід сивухи, вивід кожного грама сивухи потребує вивести з головами значно більше спирту.
А тепер знайшов час та натхнення порахувати вивід сивухи з головами при парціальній конденсації з невеличким укріпленням.
І отримав цікаві результати.

ИгорьTopic starter

Спочатку дам деякі пояснення.
Припустимо, в кубі кипить брага 12%об, що містить 5 грам ізоамілолу (ІА)  на кожен літр спирту.
Припустимо, ми відібрали 100 грам пари з цього кубу, та зконденсували.
Якщо укріплення нема, на виході буде дистилят міцністю 59%, що містить 10,6 грам спирту на літр спирту.
Це якщо його нема. А якщо воно є, ну нехай на шлаху пари є шолом аламбіка.
Що тоді?
100 грам пари зайде в шолом та почне конденсуватись.
Перший грам конденсату буде мати такий саме склад, як і кубова рідина. Вона буде містити 12 % спирту та 5 грам ІА на кожен його літр.
В складі 99 грам пари, що лишилася незконденсованою (і може потрапити у відбор), концентрація спирту та  вміст ІА трохи збільшаться. І я вмію порахувати наскільки саме.
Наступний, другий зконденсований грам додасть ефекту укріплення спирту та збільшення вмісту ІА (ізоамілолу), і третій теж.
З часом тенденція укріплення лишиться, і в складі останньоії зконденсованої краплі ми будемо мати азеотроп.
А ось тенденція збільшення концентрації сивухи не буде тривати до кінця.
При  в залишку парів такої концентрації спирту, при якій сивуха починає проявляти хвостові властивості, концентрація ІА у залишку пари (тобто в тІй парі, що ми виведемо крізь холодильнику відбор) починає зменшуватись.
Отже...
Вхідні дані.
В кубі 12% спирту та 5 грам ІА на літр АС.  Пару з цього куба ми частково конденсуємо, отримуючи певну міцність на виході.
Я зробив графік залежності вмісту ізоамілолу у відборі в залежності від міцності отримуваного дистиляту.
Подивимось? Хвильку, зараз оформлю.

Ivan 68

"Я намагаюсь намацати яким чином вивести ті самі три чверті сивухи, але меншою ціною, тобто щоб для цього не треба було вивести з головами з кубу половину спирта"
Вибачте, зі смарфона не виходить виділити цитату, як на компі.
Я порахував. У довгих головах ми по відношенню до тіла беремо приблизно 1/3 спирту, що є в кубі.
Далі брати немає сенсу, бо з одного боку погані запахи значно зменшуються, а з іншого боку це не зручно, бо потім сирець виходить 18-20%. А це погано при другому перегоні (у мене, наприклад, стає більше хвостів). А третій перегін для білого це добре, але для бочки паршиво, бо аромати більше обрізає.
Якось так.
Краще ніяк, ніж як небудь.

SMF spam blocked by CleanTalk