Многоликая дистилляция...

Автор Игорь, 18-02-2014, 11:24:47

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

ИгорьTopic starter

Це не прив'язано ані до обладнання, ані до напою. 
Існує кульгава методика габріеля, що має на меті зменшення вмісту сивухи в дистиляті.  
Вона наплодила купу відгалужень, і всі вони побудований на відборі сивухи в складі голов безпосередньо з браги.  
Але традиційні методики віскі або бренді такого не передбачають. 
Тому я давно шукав розрахунковий інструмент  щоб розібратись з поведінкою сивушних спиртів, динамікою їх перехода у різні фракції при перший та другій перегонці. 
Знайшов та зробив певні висновки. 
А ще... Мене знайшов та спіймав незнайомий колега, що намагається робити віскі на чотирьохтарільчастій скляній ковпачковій колоні. Його віскі пахне дюшесом, він вважає це ганебним,  і тому попросив допомоги саме з цим запахом. 
Для нього я зроблю аналогічний розрахунок для ізоамілацетата. Саме ця домішка відома у харчовій промисловості як грушова есенція. 
За допомогою подібних графіків я знайду як позбавитись саме цієї домішки. Підкажу на якому етапі при якому укріпленні вивести фракцію, найбільш збагачену саме цією домішкою. 
І по суті, таке можливо для будь якої домішки, головне мати для неї більш-менш достовірний графік коефіцієнту ректифікації

Віриш ти в Бога чи ні, йому байдуже.
Важливо, щоб Бог в тебе вірив, а не навпаки.

ДимаС

Так то так, але все одно при кращому виводі одних домішок для інших треба буде відмінний процес, тому це буде скоріш за все все та ж дистиляція з виходом продукту з укріпленням до 80% для аламбіка та до 90-92 для тарілок та певно кілець.
При чому можливо для тарілок та кілець оптимальним буде піджати домішки та виплюнути їх, зменшивши кількість повертаємої флегми, перед тим як брати тіло.
Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

Ivan 68

Цитата: makrak80 від 05-10-2024, 20:33:48Шо то я не пом"ятаю таке , дай будь ласка посилання . Який сенс брати довгі голови з сирця ? Якщо СС +- 30% , так сивуха з нього буде тянутися весь погон . Та що Zavada з ними потім робив ?
http://labspirt.com/forum/index.php/topic,5511.1395.html
Ось. Лови. повідомлення №1399

06-10-2024, 12:52:41
Цитата: voffka75 від 05-10-2024, 20:56:29на віску довгі голови не беруть, навпаки
Воффка, ми зараз обговорюємо інший, ніж зазвичай, спосіб перегонки, який себе дуже непогано зарекомендував. Миколи, Макрака 80 я напої нажаль не дегустував, але дегустував напої Володі (Гуральника), які були зроблені по методиці давно вже описаній Миколою на теренах форума. І вони мені дуже сподобалися. А житній віскі від Володі (Гуральника) особисто для мене - номер один. І після того я теж почав робити перегони по такій методиці (такого ароматного дистиляту, як у мене вийшов за цією методою, у мене за три роки не було ні разу), але у мене замало досвіду, тому я і підняв це питання до обговорення, бо описи Миколи, Володі і Зава-Ди на теренах форума відрізняються. Боюсь, що Миколин та Володін опис я не знайду, але спробую.
Це просто назва така - довгі голови, яка постійно заводить тебе в оману. Ці довгі голови до відбору голів при другому дробному перегоні взагалі ніякого відношення не мають. У їх відборі мета інша. От ми і розбираємося, як правильно та ефективно це зробити.

06-10-2024, 12:54:42
Цитата: ГонщикФормулы від 05-10-2024, 21:54:22У меня как раз осталась партия сырца, попробую перегнать по описанному Игорем методу, но вопрос, чтоб отобрать "длинные головы" из сырца крепостью не больше 70% сам сырец должен быть крепостью меньше 25%, как я понимаю 20%?
Якщо у тебе в кубі стоїть тен, а куба з зовнішнім нагрівом немає, то при кількості довгих голів менше ніж 8-10л навіть зачіпатися не варто.
Краще ніяк, ніж як небудь.

voffka75

Цитата: Ivan 68 від 06-10-2024, 12:40:25Ось. Лови. повідомлення №1399

В нього описана класична коньячно/віскарна технологія, або як кажуть "по Макарову". Він брав 5-7% голів, по класиці 1-5%.

А ні я помилився. Він голови на колону пускав для перегону з укріпленням. Скоріш за все авторська технологія.

Ivan 68

Цитата: voffka75 від 06-10-2024, 08:07:44Потребує пояснення під яке обладнання чи спосіб дистиляції ця технологія, а також яка кінцева мета, який продукт очікується за її результатами: для білого вживання, для витримки....
Абсолютно згідний. Бо коли я почав розпитувати колег, то виявилося, що обладнання різне і бачення різні. Особливо з перегоном довгих голів. Тому і підняв цю тему на форумі, щоб ми разом змогли розібратися.

voffka75

Цитата: Ivan 68 від 06-10-2024, 12:40:25інший, ніж зазвичай, спосіб перегонки
про що саме йде мова? можно пояснити про який спосіб?

Ivan 68

Цитата: Игорь від 06-10-2024, 09:06:56Для нього я зроблю аналогічний розрахунок для ізоамілацетата. Саме ця домішка відома у харчовій промисловості як грушова есенція.
Ух ти. Я одного разу теж мав такий цукровий дистилят, але використовував імпортні хороші дріжджі і подумав, що то їх особливість наброджування. Той дистилят улетів на ура. Був у всіх самий популярний. Питкий та приємний. Повторити не зміг...

06-10-2024, 13:08:20
Цитата: zava-da від 03-02-2020, 20:23:554. Тут самое интересное начинается. Это про те головы длинные. Что же там есть в тех головах?
-альдегиды почти все
-эфиры около 80% от всех
-верхние промежуточные 70% от всех
-сивуха 20%от всех
ну, я так думаю :)
Из всего этого мне нужны только эфиры. Как же их оттуда извлечь?
От тут вступает в действие сильно укрепляющие аппараты. РК, БКМ, и пр.
С максимальным укреплением мы отбираем все, что идет до сивухи. Спитр с альдегидами и эфирами, пока наша РК (БКМ и пр)
не начнет отбирать сивуху. Сивуху в каналью, а все, что мы отобрали, разбавляем до 40%об и опять на аламбик.
Потихоньку отбираем головы до исчезновения запаха альдегидов. Остальное гоним до нуля в отдельную тару.
Это остальное и есть наши любимые эфиры, которые нужно сказать не только приятны на вкус, но и вызывают при употреблении дистиллята чувство эйфории, я его называю , "чувство уютной общительности". Которое "облегчает выражение и обостряет восприятие".
Ось Завада писав про довгі голови.
Друже, Воффка, я тобі дуже вдячний за багато твоїх посилань. Я їх майже всі перечитав, передивися і собі зберіг. Але дуже тебе прошу, дай будь ласка, розібратися. Я зрозумів, що ти ці "довгі голови/перше тіло/люба назва" не сприймаєш, але іншим то вона підходить. Давай розберемося разом, а не перепалками будемо займатися і саме головне знову пропустимо, як це є в багатьох темах на форумі. І сидиш читаєш 100500 сторінок, а насправді можна було б вкластися в три десятки сторінок.

voffka75

Це авторській підхід zava-da. Це лише в нього можливе спитати що він хотів тим укріпленням голів. Але, необхідно враховувати, що на той час він лише почав робити віскі, і не факт, що якщо б продовжив та залишився на цьому способі.

Ivan 68

Ти мене не чуєш/розумієш. Завада не єдиний на форумі, хто переганяє фруктові та зернові браги з "довгими головами". Є ще колеги, які успішно це роблять. І я писав (перечитай останні 3-4 сторінки), що звертався до Завади в особисті. Він на форумі з тих пір був, але мені не відповів. Тому я і звернувся на форумі до тих, хто відповідає, щоб краще розібратися в дистиляції фруктової, в моєму нинішньому випадку, абрикосової браги за допомогою Аламбіка з відбором "довгих голів" (тепер ще більш не зрозуміло, як краще - з браги, чи з сирця) з подальшою їх дистиляцією на утепленій 700мм царзі з кільцями Рашига з відбором по пару для об'єднання тіла 1 і тіла 2 для бочкової витримки.

ДимаС

Треба би методи zava-da та makrak80 намалювати схематично, бо різниця є і вона не мала.
Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

Ivan 68

Я намалював схеми, але не можу знайти, як їх фото вставити в цій темі

ИгорьTopic starter

Закинь мені в Вайбер, я викладу

ИгорьTopic starter

Схеми від Іvan 68 
IMG_20241121_131308.jpg 
IMG_20241121_131248.jpg

Ivan 68

Знову хочу підняти це питання. Але трохи по іншому. У мене до колег запитання - які можуть бути відмінності та схожесті при відбору перших 2 - 3л (так званих "довгих голів") при перегоні браги і при перегоні сирця?
Нещодавно скуштував напої, люб'язно прислані Миколою (Макрак 80). За що Миколі дуже і дуже дякую! Особливо за Бурбон! Зразків було чимало і Вони всі чудові. Але у них всіх є одна об'єднуюча особливість - як писав Зава-да "Спонукають до приємного спілкування". От і хочеться зрозуміти, який фізичний або хімічний процес дистиляції, або яка домішка привели до таких результатів.
Ви скажете - так спитай у Миколи. Питав. І навіть зробити спробував. Біда в тому, що у всіх нас обладнання різне. Про рівень знань я взагалі мовчу. А тенденції, по ідеї, мають бути. І якщо зрозуміти за рахунок яких чинників був отриманий подібний дистилят, то тоді спосіб його отримання можна буде адаптувати під своє обладнання.

Ivan 68

https://labspirt.com/forum/index.php/topic,2453.msg359140.html#msg359140

На схемі способу від Зава-да є неточність - довгі голови він спочатку не розбавляючи переганяє на РК. При цьому відбирає лише хвости. А вже потім отриманий дистилят розбавляє до 40* і знову переганяє на Аламбіку, на якому відбирає лише голови (не покапельно!)
Наголошую! В обох випадках мова йде про дистиляцію для бочкової витримки! Це важливо.

SMF spam blocked by CleanTalk