Автоматика для дистиляції.

Автор SAMSON, 09-05-2022, 18:35:21

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

гуральник

Любіть життя. Повторення не буде...

Назим

Цитата: Ivan 68 від 27-11-2024, 19:34:39якби не зупинка при переході з П-2 на П-3.
в скрытой настройке есть F1, если поставить 1 - серво при перегонке, наверное будет без остановки переходить из режима в режим, но может тогда есть смысл поставить распределитель фракций на  выход прямотока? или придется ловить момент перехода и резко менять посуду? наверное все же распределитель фракций?
но наверное и это еще не все... вариант номер два:  в гильзу куба доп. датчик малыша например, или напоромера или ТРС ... , РОСу в режим НБК П-2, время на 2ку и в момент нужной температуры в кубе спускай или поднимай % мощи на РОСе.
Такие варианты сработают?
самый слабый элемент системы определяет её устойчивость

Ivan 68

Цитата: гуральник від 27-11-2024, 20:38:54Для чого Н 20?
Голови?
В першу чергу - голови. Але у мене і перегін на цій потужності видає 2,6л на годину. А іноді бажано щоб було менше.

27-11-2024, 21:59:40
Цитата: Назим від 27-11-2024, 21:32:20но наверное и это еще не все... вариант номер два:  в гильзу куба доп. датчик малыша например, или напоромера или ТРС ... , РОСу в режим НБК П-2, время на 2ку и в момент нужной температуры в кубе спускай или поднимай % мощи на РОСе.
Такие варианты сработают?
Та я вже думав про це. Спробую. Боюсь тільки, що по Малюку буде напряжніше слідкувати за кубовою температурою.
Краще ніяк, ніж як небудь.

Назим

Цитата: Ivan 68 від 27-11-2024, 21:55:36Малюку буде напряжніше слідкувати за кубовою температурою.
чому? какая разница какой показометр? датчик РОСы пусть лежит или висит где то рядом, но подключенный к РОСе, но вытащенный из гильзы куба. Хотя нет , если он будет холоднее, другого датчика, РОСа подумает что это он аварийный... его наверное надо воткнуть под утепление куба,  пусть там греется...
А Малыша не основной рабочий, а додатковий датчик надо использовать, сунуть его в гильзу куба, чтоб просто видеть температуру нагрева куба, а Малыш по рабочему датчику пусть делает свое дело. А по дополнительному датчику отлично он будет показывать кубовую температуру, а вот следить за ней ... самому.
Да конечно извращенный немного подход, но если очень хочется  решить поставленную задачку... то почему бы и нет?
самый слабый элемент системы определяет её устойчивость

Andrik_K

Цитата: Назим від 27-11-2024, 21:32:20
Цитата: Ivan 68 від 27-11-2024, 19:34:39якби не зупинка при переході з П-2 на П-3.
в скрытой настройке есть F1, если поставить 1 - серво при перегонке, наверное будет без остановки переходить из режима в режим, но может тогда есть смысл поставить распределитель фракций на  выход прямотока? или придется ловить момент перехода и резко менять посуду? наверное все же распределитель фракций?
Наш розподілювач фракцій нормально пропускає 2л на годину(там трубка 2мм диаметр и шприц 10мл). Цитата від Игоря  "Для прямотока потрібний зовсім інший розподілювач, більш потужний, що крутить шланг внутрішнім діаметром 5-6мм". Я хотів такий розподілювач замовити ще влітку, але його нема в природі.
Я знаю, що нічого не знаю

Ivan 68

Я теж хотів для дистиляції замовити розподілювач, але... те саме.

Игорь

Так давай я тобі перепрошую Росу - зміню поріг мінімума для П3 до 10%. 
А ще... Може в блок-тенв знняти перемичку і лишити лише один з двох чи трьох нагрівачів?
Віриш ти в Бога чи ні, йому байдуже.
Важливо, щоб Бог в тебе вірив, а не навпаки.

Игорь

Доречі, автоматика, про яку йдеться, не вирішить твою задачу, бо зовсім не регулює потужність.
А більш просунута теж не регулює, а лише обирає одит з трьох варіантів - 1,2 чи 3 кВт

гуральник

Цитата: Игорь від 28-11-2024, 07:45:30Так давай я тобі перепрошую Росу - зміню поріг мінімума для П3 до 10%.

людина хоче нових гаджетів,що зміниться від перепрошивки. ;)

Любіть життя. Повторення не буде...

Игорь

Вирішиться проблема, що пролунала.

Ivan 68

Цитата: Игорь від 28-11-2024, 07:45:30А ще... Може в блок-тенв знняти перемичку і лишити лише один з двох чи трьох нагрівачів?
Та є простіший варіант - поставити тен на 3кВт замість 4,5кВт. Він у мене є.

28-11-2024, 18:31:41
Цитата: гуральник від 28-11-2024, 09:26:55людина хоче нових гаджетів,що зміниться від перепрошивки. ;)
Володя, у мене потрібних гаджетів вже вдосталь (лишнє не збираю, хіба щось раніше випадково від браку досвіду попало і то дрібниці). Вони покривають всі мої потреби. Лишилося тільки сонячні панелі добавити до інвертора та акумулятора і все буде працювати, як у Дельти. Не відношуся до людей, які люблять все визбирувати. Мій головний приорітет - економія мого життєвого часу. До речі, в зв'язку з цим хочу перейти від куба та додатків до нього від Спиртколони до ПВК. Все, що мені зробив Ігор - не продам ні за які гроші. Все обладнання працює бездоганно.

Игорь

Бачу протиріччя.
Є два бажання.
Перше - зберігти час.
Другу - зменшити потужність. 
Вони несумісні.
Треба або змінити пріорітети, відмовившись від одного з двох бажань, або масштабувати.   
Спробуємо?
Припустимо, ти маєш один апарат, що робить те, що тобі потрібно, на потужності нагріву 500 ват. 
Результат тебе влаштовує, але швидкість - ні.
Що робити?
Цілком природнє рішення - поставить поруч ще такий апарат. Чи два. Чи десять, та працювати вже на загальній потужності 5 кВт, тим самим витрачаючи на процес менше часу. 
Наступний крок... А якщо об'єднати?
Може  десять маленьких тенів поставити в один куб, щоб той самий обсяг пари отримувати з одного вихода, але з тими самими параметрами - складом, тиском, температурою, швидкістю?
Наступний логічний крок - об'єднати тени. 
Але 10 дистиляторів з укріпленням на одному кубі - це дурня фантастичного масштабу.
Треба зробити один, але з аналогічними параметрами. Його дефлегматор має виробити та повернути в насадкову чи тарільчасту царгу куб рівно стільки флегми, скільки в сумі давали 10 окремих дефлегматорів. Якщо царга тарільчасту, то вона мусить мати саме стільки тарілок, скільки було в окремих, але кожна тарілка має мати стільки ж отворав для барботування, чи ковпачків, скільки мали 10 окремих тарілок.
Якщо царга з кільцями, її царга має бути такої самої довжини, як і в маленьких, має містити сумарну кількість насадки, а для цього її діаметр має бути в корені з десяти - три з копійками раз більша за одну маленьку.
Тоді і швидкість руху пари по царзі, і площа контакту пари з флегмою, і час контакту будуть такими самими, як і в кожній з маленьких систем.
Одразу зауважу, що на цьому шляху можуть бути підводні каміння, але щоб зрозуміти як їх здолати, треба спочатку на них напоротись.

Игорь

Тепер до суворої прози життя.
Ти пишеш, що мінімум нагріву, що забезпечує Роса, завеликий.
Що робити?
Перше, що треба зробити, це збільшити дефлегмацію та повертати в насадку флегми кратно більше.
Як це проконтролювати?
Малюком.
Якщо температура пари на виході буде такою, як і при малій потужності, то й укріплення, й розділення буде саме такими, як і на маленькій потужності.
Різниці нема.
А якщо так, то навіщо зменшувати потужність?
Зменшиш нагрів вдвічі - малюк це побачить та дасть вдвічі менше води, тим самим виробивши вдвічі менше флегми. Флегмове число лишиться незмінним, результат буде той самий. Але вдвічі довше. Ти цього прагнув? Здається - ні.
А що буде якщо потужність збільшити?
Малюк дасть більше води, виробить більше флегми, флегмове число, розділення та укріплення збережуться, і єдиним наслідком буде зменшення часу на отримання того самого результату.   

Зрозуміло, я все спрощую, деякі моменти лишаються поза увагою. Підводні каміння є. Наприклад...
При збільшенні потужності, якщо царга та сама, збільшується внесок в укріплення парціальної складової, та зменшується внесок ректифікаційної.
Це, на мій погляд, вагомий аргумент на користь саме збільшення нагріву.
З іншого боку, якщо час перегонки зменшиться, одночасно зменшиться час та кількість новоутворення та рекомбінації домішкових сполук, як у кубі, так і  на мідній поверхні насадки. Корисно це чи шкідливо - невідомо, це можна визначити лише експериментом та порівнянням. Якщо корисно - чудово. Якщо ні - ніщо не заважає провести попередньо декілька хвилин чи годин, працюючи на мінімальному нагріві та максимальній дефлегмації. 
Все, час до справ.

Ivan 68

Цитата: Игорь від 29-11-2024, 06:53:05Бачу протиріччя.
Є два бажання.
Перше - зберігти час.
Другу - зменшити потужність. 
Вони несумісні.
Немає ніякого протиріччя, тому що я мав на увазі не роботу з дистиляторами, а життя. Ну, наприклад. Я почав займатися самогоноварінням на подарованому мідному Португальському Аламбіку, але швидко зрозумів, що сидіти біля 12л куба - це даремно втрачений час. Потім був куб на 30л з автоклава, потім куб на 50л, потім добавка ще на 40л. А паралельно рухався з приводу бочок і знайшов для себе оптимальний по всіх параметрах розмір - 50-60л. А як Ви всі знаєте, для того, щоб залити бочку такого об'єму, потрібно майже тону браги перегнати. І коли я перегнав 14 раз по 80л абрикосову брагу, я зрозумів - мене це не влаштовує. Відповідно що? Правильно - ПВК. Літрів на 120 - 180. І так по всьому обладнанню.
Я ось це мав на увазі, а не час перегону при дистиляції. Я цей час дотримуюсь, як книжка пише - 9 годин перший перегін, 11 годин - другий перегін. Звісно, що мова йде не про цукрові дистиляти, або перегін на РК.
Тепер до суті справи. Навіщо мені на утепленій царзі 2" з кільцями Рашига (приблизно 35см кілець в 720мм трубі) та дефлегматором по пару так потрібен дуже повільний перегін. У мене вийшла одна оказія з довгими головами з абрикосової браги. Чи то тому, що я замість цукру, коли відбродило додав зернового спирту, чи то тому що брага грала у мене 2,5 місяці, але невдалий перегін довгих голів показав, що справжніх голів там ну дуже багато. При навалці в 43л вийшло майже 7л. І решта на запах було не таке. Діватись було нікуди, я знову злив все до купи, розбавив до попередніх 43% (така міцність була і в перший раз) і знову перегнав. На Росі було - П-3, Н-20 (тен на 4,5кВт), а на Малюку - 71*. Малюк тримався добре, але як на мене швидкість була завелика - приблизно 436мл на годину. Голови при цьому вийшли кращі ніж попереднього разу, їх стало значно менше, але я розумію, що якби я зміг добитися відбору в межах 150 - 200мл на годину, результат був би значно кращий. От я і подумав (можливо помилково), що якби я зміг зменшити потужність нагріву, то досягнув своєї мети. Можливо на Малюку потрібно виставити ще менше значення, не знаю. Далі, після відбору ядрьоних голів, я відібрав 5 раз по 250мл (правда їх на наступний день у відбір не забрав - паршиві), а потім на Малюку виставив 74-76-78-81* при кожному збільшенні на один градус в кубі. Чому так робив - не хотів різкого збільшення відбору. На 81* все просто "шептало". Не було різкої роботи автономки, насос до певної кубової температури майже не рухався. По міцності теж все гараз.

У мене лишилися для перегону ще яблучні довгі голови. Там ніяких бічних ефектів немає, але на майбутьнє хотілось би добитися відбору голів в межах 150 - 200мл на годину.

За покапельний відбір, будь ласка, тапками кидатися не потрібно. Я не завжди так роблю при дистиляції. Але випадок з абрикосами багато чому навчив. Я коли завершу все (відсутність світла зараз заважає, ще трішки залишилося - на Аламбіку тіло після "довгих голів" перегнати), отримаю результати, підіб'ю ітоги - відпишуся в окремій темі про свої пригоди. Можливо комусь пригодиться.

vova0869

Я теж по капельно вiдбираю голови .

SMF spam blocked by CleanTalk