Автоматика для дистиляції.

Автор SAMSON, 09-05-2022, 18:35:21

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

гуральник

І правильно,не здавайтесь, відбирайте голови покапельно.
Сивуху треба приберегти в кубі до кінця, або хапнути разом з тілом.
А так вона має шанс вийти разом з головами. :)

Любіть життя. Повторення не буде...

Ivan 68

Голови бувають різні. Я про це написав. В даному випадку я описав проблему і що відбулося, коли переганяв голови швидко і повільно у проблемному сирцю.
Володя (Гуральник) - ти ж сам неодноразово писав, що переганяєш по методі Миколи (Макрака). А Микола між іншим при дистиляції "довгих голів" (якщо комусь зручніше - першого тіла з браги) відбирає саме з такою швидкістю - 150 - 200мл/г. І тоді не зрозуміло, чи ти не довчився, чи ти перейшов на іншу методу. Так ти поділись з колегами, а "йорнічати" ми всі вміємо, тільки толку з того.
Наприклад, твій коментар ніяким боком мені не допоміг. А я на форумі звернувся по допомогу, бо самостійно не можу її вирішити. Чи форум не для цього існує?
Краще ніяк, ніж як небудь.

гуральник

Валерій, незнаю хто з нас не довчився. Але на скільки мені відомо Микола відбирає голови і переганяє дг по рідині, а ти по пару, то трохи різне... при чому кардинально.
 Ок. Більше не коментую

vova0869

Я не стверджую що це правильно .Це результат моiх эксперементiв на моему обладнаннi .При швидшому вiдборi рiжеться ароматика .Треба потiм переганяти голови а в мене не так багато сировини .Тому вiдбираю капельно та дробно .Потiм органолптично приймаю рiшення що куди .Я без витримки напоi не вживаю вже зарацювали бочки .Можемо обмiнятися напоям та конструктивно покритикувати .

ДимаС

Цитата: vova0869 від 29-11-2024, 17:57:33Я теж по капельно вiдбираю голови .
аналогічно, ну не прям покрапельно, але дуже тонка цівка...
Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

makrak80

Цитата: Ivan 68 від 29-11-2024, 19:47:11А Микола між іншим при дистиляції "довгих голів" (якщо комусь зручніше - першого тіла з браги) відбирає саме з такою швидкістю - 150 - 200мл/г.
Ні , це не так . Я такого не роблю з браги , так я роблю коли чищу довгі голови на кільцях . З браги довги голови я відбираю на повній швидкості який дозволяє перегін тий чи інший браги , це приблизно 4-5 л на годину ...
Ничого страшного, якщо над тобою сміються...Набагато гірше , коли над тобою плачуть ...

гуральник

Дмитро, покапельно, то як при рк.
А ти робиш швидкими каплями з обривами у цівку.
Якщо я правильно зрозумів.

Ivan 68

Цитата: makrak80 від 29-11-2024, 21:53:43
Цитата: Ivan 68 від 29-11-2024, 19:47:11А Микола між іншим при дистиляції "довгих голів" (якщо комусь зручніше - першого тіла з браги) відбирає саме з такою швидкістю - 150 - 200мл/г.
Ні , це не так . Я такого не роблю з браги , так я роблю коли чищу довгі голови на кільцях . З браги довги голови я відбираю на повній швидкості який дозволяє перегін тий чи інший браги , це приблизно 4-5 л на годину ...

Я написав не про брагу, а про "довгі голови". І про відбір при дистиляції "довгих голів".

ДимаС

Цитата: гуральник від 29-11-2024, 21:58:52Дмитро, покапельно, то як при рк.
А ти робиш швидкими каплями з обривами у цівку.
Якщо я правильно зрозумів.
угу
Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

Ivan 68

Нарешті знайшов, як пояснити чому мені для Дистиляції не зовсім підходить Роса і яке б керування (автоматику) хотів бачити. Але для початку - ось в іншій гілці переклад дистиляції на Хеннесі -
http://labspirt.com/forum/index.php/topic,4251.1080.html

Що я цим хочу сказати. Я при перегону фруктової браги відбір ділю на декілька частин (не кидайтеся тапками, а просто уважно прочитайте, бо на Хенесі роблять приблизно так само. Я просто до цього дійшов самостійно та інтуітивно). Сподіваюся висновки та рекомендації Хенесі ніхто спростовувати не буде.
Брага:
    Перша частина - так звані (багатьма спірні і не однозначні) "довгі голови" - приблизно до 96* в кубі
    Друга частина - тіло - до 98* в кубі. Чому? А тому, що мені потрібна міцність для другого перегона в межах - 25-28% і якщо я залізу далі, то отримаю меншу спиртуозність сирця. Нібито нічого страшного, але не зовсім так, бо чим менша міцність сирця, тим більше хвостів, а мене це не влаштовує (я до цього дійшов спостереженнями та попогодинами, але у Хенесі це все описано).
    Третя частина - низько спиртуозне тіло, але ароматне і дуже потрібне для того, щоб коли я пережену першу частину і мені її потрібно буде розбавляти - то я це зроблю не водою, а саме цією частиною і таким чином більше збережу ароматики. Не дарма всі колекційні та марочні коньяки редукують водою, яка попередньо з низькою спиртуозністю витримується не менше двох років в бочках.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
    І це важливо! Бо тоді виникає певна повторюваність процесу - однаковий градус сирця для другого перегону і відповідно всі інші параметри нагріву і швидкості дистиляції. Саме по цій причині Хенесі додають в одних випадках до сирця голови, а в інших хвости - щоб сирець був постійно однієї спиртуозності. Само собою це одна з причин, є і інші, але ми зараз лише тільки про це.
    Само собою це не спростовує відсічок голів та хвостів при другому перегоні.
Як Ви всі знаєте, дистиляцію дуже не бажано переривати, але постійно сидіти коло апарата, або бігати поглядати на кубову температуру не дуже зручно. Особливо в приватному будинку і коли прохолодно у тому приміщенні де бажано проводити перегонку. Я зараз пишу виключно про Аламбік. І мені, наприклад, був би в нагоді апарат, на якому я, як і на Росі, можу виставити (і при потребі змінювати) потужність нагріву, бачити кубову температуру і при цьому виставляти без зупинки нагріву повідомлення мені на телефон виставлені кубові значення. Тобто плюс/мінус знаючи своє обладнання ми можемо виставити потрібні для себе значення кубової температури і відповідно зреагувати на дзвінок, який прийшов на телефон. Або проігнорувати, або піти і перекинути шланг в іншу приготовлену ємність. Сподіваюся я зміг донести свою думку.
     З другим перегоном плюс/мінус так само - голови, тіло, хвости. Але одне діло витратити пару годин на голови та хвости. А інше - цілий день бігати кругом того всього, замість того, щоб паралельно робити ще якісь корисні справи, або працювати. Я знаю, що деякі колеги для контролю кубової температури та відповідної реакції на її зміни використовують різноманітні приспособи і навіть відеокамери.
Ви скажете - так тобі потрібен показометр. Не зовсім так. Як мінімум немає куди запхнути ще один датчик температури та і не зручно це.

vova0869

Тобi потрiбен показометр який буде вiдправляти сигнал на телефон при досягненнi температури яку ти задав .Якщо я правильно зрозумiв .

Ivan 68

Я б краще сказав, аналог Роси, але для дистиляції з такими функціями.

Игорь

Дистиляція занадто різноманітна... Скільки людей - стільки й підходів.
Я можу навчити контролер чому завгодно, що вмію сам.  А тут як?  Де оптимальний алгоритм?
Віриш ти в Бога чи ні, йому байдуже.
Важливо, щоб Бог в тебе вірив, а не навпаки.

Игорь

Доречв з малюком можна забезпечити будь-яку швидкість на будь-якій потужності. 
Для цього потрібно витягти штекер датчика та керувати потоком води. 
Для початку дати забагато.  Потім поступово зменшувати потік, щ паузами між зменшеннями, аж доки не досягнеш потрібної швидкості.  
Але все одно, ти не чуєш мене. 

Игорь

Спробу наслідувати зовнішні риси в надії отримати такий результат, як хтось колись отримав, називають культом Карго.  

SMF spam blocked by CleanTalk