Технологія дистиляції без витримки (для вживання по-білому)

Автор ДимаС, 28-12-2022, 12:57:34

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

KosKiev

Цитата: vova0869 від 22-02-2025, 18:18:32Е така штука парецательний дефлегматор.Картинка не вставляется.Це двi трубки мiднi рiзноого дiаметру а мiж ними вода протiкае як прямоточник тiльки бiьшого дiаметру здесь 40-50 мм а на кiнцях кламп 2 дюйма .
Таке називають РУБАШЕЧНЫЙ = СОРОЧКОВИЙ дефлегматор.
Брав такой в ДімаС експериментував. Сподобалося.
Зараз чекаю комплект від Гобена:
Шолом мідний
Конус мідний
Сорочковий дефлегматор мідний.

Все інше буде нержавійка

Прикол цього дефлегматора, в порівнянні з звичними нам дімротами та кожутрубними= він майже не додає укріплення, більш тендітно керує поверненням флегми. Для дистиляції благородної сировини саме те.
Ще одне, мені це порадив Гобен, в квартирних умовах він забирає частку нагріву на себе. Тож буду експерементувати
Лучше сожалеть о содеянном, чем горевать о упущенном....

vova0869

Як збереш покажи .Давно не бачив виробiв вiд Гобена .В мене давав укрiплення але можливо в мене багато води подавалося .Розтлумач як це тендiтно керуе .То може треба задумуватись над сорочковим шоломом .

Zag

Цитата: vova0869 від 22-02-2025, 21:54:33Як збереш покажи .Давно не бачив виробiв вiд Гобена .В мене давав укрiплення але можливо в мене багато води подавалося .
І мені вже цікаво
Шануймося,  бо ми того варті!

KosKiev

В кожного є ВЖЕ своє, певне обладнання. Я дофаршировую свій комплект. Що планую:
Солодові та виноградні браги. Перший пергін- маю двоповерхову ПНБК
Все нержавійка, тільки в паровій зоні мідні кільця. Труба 3' висотою 1000 мм. Зверху дефлегматора. Потім пара конденсується у змійовику в верхньому кубі, віддає тепло наступній порції браги.
Доохолодження комбінованим холодильником.
( Перемінні для експериментів:
- кільця на 900мм висоти труби, потім зменшував до 500мм, далі до 350мм
- вмикав дімрот- на виході дуже міцно. Вмикав тільки наприкінці.    Не вмикав взагалі.

А вже на другий перегін планую ставити шолом + конус + сорочковий дефлегматор. Буде ще додатковий обдув шолома вентиляторами робити

Тож є поле експерементувати і тут:
- деф вмикати або не вмикати
- регулювати повітряне охолодження (керує Дуплєт)
Будемо працювати ...

Zag

Цитата: KosKiev від 22-02-2025, 22:16:14А вже на другий перегін планую ставити шолом + конус + сорочковий дефлегматор. Буде ще додатковий обдув шолома вентиляторами робити

Тож є поле експерементувати і тут:
- деф вмикати або не вмикати
- регулювати повітряне охолодження (керує Дуплєт)
Будемо працювати ...

Не забагато укріплення для фруктових дистилятів.?

KosKiev

Тож і пишу: експериментувати.
Або повітряний обдув керований

Або сорочковий дефлегматор

Або постійно, або тільки наприкінці...

Будемо дивитися що коли і як.

22-02-2025, 22:49:17
Цитата: vova0869 від 22-02-2025, 21:54:33Як збереш покажи .Давно не бачив виробiв вiд Гобена .В мене давав укрiплення але можливо в мене багато води подавалося .Розтлумач як це тендiтно керуе .То може треба задумуватись над сорочковим шоломом .
Про тендітність

В мене було надмірне укріплення коли вмикав дімротний дефлегматор. Навіть на самих малих обертах додаткового насоса під керуванням Дуплєта. І кількість засипу мідних кілець зменшив. Все одно щось не тягне труба 3' на чемпіона.
Наш колега ДімаС дав спробувати сорочковий деф. От на ньому щось вже позитивне виходило. На другому перегоні СС 30% заливав і на виході як раз 65-68 в середньому отримав. Пішло в бочку.
Але...
Я все одно незадоволений, забагато сивушного запаху. Тому переходжу на шолом.

Ivan 68

Як на мене, при описуванні свого обладнання, бажано вказувати в яких умовах використовується обладнання. Тепле приміщення (наприклад, квартира), напів тепле, холодне. Бо цей фактор, ну дуже впливає на повітряну/парціальну дефлегмацію і відповідно на кінцевий результат.
І те, що у одного Винокура працює в холодному приміщенні, аж ніяк не буде так само працювати у іншого в квартирі. Навіть, якщо обладнання більш/менш ідентичне.
Краще ніяк, ніж як небудь.

Zag

Доброго дня. Ситуація наступна. Друг попросив зробити дробний перегін виноградного спирту сирця міцністю 28 %. Часу було обмаль, тому вирішив зробити наступним чином. Утеплив куб, поставив два повороти і кожухотрубний холодильник. Голови відбирав при швидких каплях, які переходять в струю при міцності 75-78 градусів. Закінчив відбирати голови орієнтуючись на запах. Після відбору голів поставив мідний шолом і трохи добавив потужності щоб спирт виходив тоненькою струйкою. Відбір тіла закінчив при міцності 60 %. Хвости відбирав на повній потужності. Питання наступне. Чи є в цій схемі критичні помилки і що можна було зробити в такому випадку краще, враховуючи ліміти в часі?
Про довгі голови знаю, але часу на це не було.

гуральник

Спочатку потрібно питати, а потім робити, це раз.
 Друге: не можна після відбору голів вимикати СА
 По третє: якщо по білому 60% це пізно, думаю що для бочки( можливо) теж
 Ну і четверте, довгі голови тут ні до чого, ти переганяв СС, але якщо перегон по Завада, там здається можна.
Любіть життя. Повторення не буде...

Zag

Дякую за відповідь. По схемі Zava-Da потім треба біло б окремо переганяти довгі голови, а на це не було часу. А якби апарат не виключати і поставити шолом в процесі і закінчити перегон на 65%, то ця схема робоча чи ні?

Ivan 68

Якщо для білого споживання та без бочкової витримки, я б, наприклад, одразу зібрав всю систему разом з шоломом, нагрів до 80* кубі, потім дав можливість апарату попрацювати на себе, потім майже покапельно відібрав голови (і трохи більше, ніж як для бочки), потім відібрав тіло на 1,3 - 1,5 кВт потужності. Тіло відбирав би по спиртометру до 70% (хоча бували випадки, що і до 71%). А решта - в хвости. Потім можна і третій раз перегнати по описаній вище схемі.
Якщо дуже хочеться побільше тіла - в окрему тару після 70% і пробувати вже на наступний день, що підходить, а що ні. І все одно до купи я б не зливав.
І я згоден з Ігорем, від моменту як включив нагрів і до самого кінця нагрів не повинен виключатися, а тим більше, щось з куба знімати/ставити.
Краще ніяк, ніж як небудь.

Zag

Цитата: Ivan 68 від 28-04-2025, 11:03:13Тіло відбирав би по спиртометру до 70% (хоча бували випадки, що і до 71%). А решта - в хвости. Потім можна і третій раз перегнати по описаній вище схемі.
Якщо дуже хочеться побільше тіла - в окрему тару після 70% і пробувати вже на наступний день, що підходить, а що ні. І все одно до купи я б не зливав.
Що ж там того тіла було б , якщо воно почалося при 75%, а закінчилося при 70%? Друг не зрозумів би)

гуральник

У мене зараз немає часу на довгу відповідь. Напишу коротко. Те що ти перегнав, я би пити не зміг. Навіть якщо завершити на 65%, та навіть на 70%. Але то я.

Zag

Поясніть тоді мені хто зможе. Неодноразово зустрічав на цьому форумі і на інших рекомендації, що для того аби значна частина сивухи вийшла разом з головами, то вони не повинні бути міцніші за 75%, 80%- максимум. Потім з невеликим укріпленням відбираємо тіло і не скупимося, а по раніше переходимо на відбір хвостів. Саме такою логікою і послуговував.  Рекомендації не вірні? Чи я їх не так розумію?

гуральник

Крім того, що ти вимкнув після відбору голів СА, і перехід на хвости при 60% трохи пізно, імно, ти ж хочеш вживати по білому?

SMF spam blocked by CleanTalk