Мої кроки в Дистиляції

Автор Ivan 68, 23-04-2025, 15:10:02

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Игорь

Я знов повертаюсь до питання - навіщо потрібен підкорм саме цукрової браги, якщо розмноження дріжджів не очікується? 
На мій погляд, справа у цукрі.
Дріжджі вміють перетворювати на спирт глюкоза.
Умовно кажучи, в їх оболонці є отвори, крізь яку всередину клітини може пролізти лише молекула глюкози, та певний різновид фруктози.
Молекула цукру в цей "отвір" не пролазить - занадто велика.
В зерновій бразі дріжджі комфортно, там є лише глюкоза (ну майже), тому зброджування відбувається стример та швидко.
В цукровому сиропі ситуація інша. Дріжджі змушені випускати у розчин фермент, що розвалює молекулу цукру на молекулу глюкози та фруктози. 
Це фермент - це велетенська білкова молекула з дуже складною формулою. Я написав у чата джипити бруто-формулу цієї інвертази та отримав ось таку відповідь.
Віриш ти в Бога чи ні, йому байдуже.
Важливо, щоб Бог в тебе вірив, а не навпаки.

Игорь

Що бачимо. 
Щоб створити таку молекулу, дріжджам треба отримати сірку та азот. По цифрах з формулі можна з'ясувати вагове співвідношення ціх елементів, але цу потім. 

Игорь

На цьому важка доля дріжджів в цукровому сиропі не закінчується. Лише половина ваги цукру перетворюється на їстивну для дріжджів глюкоза. Друга половина - це фруктоза, і саме в такому вигляді, який дріжджам не підходить. Молекула фруктози має кільцьову форму, в в "отвір" оболонки дріжджів пролазить лише линійна
Але дріжджі і це долають. Вони виробляють та випускають у брагу інший фермент, який і розмотує кільце фруктози.
Цей фермент має в складі фосфор, без нього толку не буде.

Игорь

На цьому проблеми не закінчуються. Коли глюкоза та фруктоза в розчині закінчуються, дріжджі починають гідролізу вати ті самі ферменти, які самі й створили. А це, як ми вже знаємо, сивуха.
Та й сам процес зброджування, що пов'язаний з такими складнощами, не може відбуватись без проблем та стороннього бродіння.
Ось в цьому (на мій погляд!) і є коріння неприємного запаху цукрового самогону.
І саме тому, доречі, слід тричі подумати перед тим, як засипати відро цукру в не цукрову брагу.
Я відволікся від підкорму дріжджів у цукровій бразі.  Так,це корисно, але не з метою розмноження дріжджів, а для полегшення життя дріжджам у пошуках сировини для створення ферментів.

Ivan 68Topic starter

Цитата: Игорь від 08-07-2025, 12:04:19Я відволікся від підкорму дріжджів у цукровій бразі.  Так,це корисно, але не з метою розмноження дріжджів, а для полегшення життя дріжджам у пошуках сировини для створення ферментів.
Нажаль не зберіг, де я про це прочитав. Була рекомендація додавати до цукрового сусла зелений перемелений солод з пшениці, бо по своїх характеристиках він кращий ніж з ячміня. В межах 1,5 - 2кг. Я тоді, нажаль, так прискіпливо питанням якості браги не займався. Зараз, боюсь, джерело написаного не знайду.
Краще ніяк, ніж як небудь.

vova0869

А аргументи ? Я це постiйно чую ,добавляють пророщене зерно .Я навiть куштував ,вонi бiльше .Якби були мiкробiологи ,вони мабуть знають.Можливо без пiдкормки кiлькiсть дохлих бiльша .

Ivan 68Topic starter

Якби мене цікавив цукровий дистилят, я б шукав, якщо питання до мене. А так. Не бачу сенсу шукати знову ту інфопмацію, або все, що з цим пов'язано.
Навіть спирт я роблю для своїх потреб з зернових.

vova0869

Зарас повно iнформацii яку розносять недоумки без сумнiвiв.Заради переглядiв та щоб пiжняти свою самооцiнку.А хто перевiряе той бред .Менi теж цукровi дистилляти не цiкавi.Хочеться рлзiбратись.Нема часу .А так зробити два дистилляти з пiдкормкою та без .Порiвняти органолептика все покаже.А зарас цей всезнайка пiдсумуе та подiлить i для людей без сумнiвiв стане Богом.Це я про ШI .До речi дуже частi випадки що наголос ставлять не правильно ,Людина так не помиляется./Римська мафiя недавно прочитав,ох i смiявся/

makrak80

Цитата: vova0869 від 08-07-2025, 14:16:30А аргументи ? Я це постiйно чую ,добавляють пророщене зерно .Я навiть куштував ,вонi бiльше
Я у 90х роках минулого сторічча , використовував в цукрової бразі зелений солод замість дріжджів . Так самогон був набагато краще , навіть без відбору голів до поки горить в ложці ...
Ничого страшного, якщо над тобою сміються...Набагато гірше , коли над тобою плачуть ...

фотограф

Цитата: Ivan 68 від 07-07-2025, 06:32:09. А ще я впевнений, що мало хто застосовує прикормку для цукрової браги. Яку насправді, дуже легко зробити самому, проростивши пару кг ячміня, перемоловши і додавши до сусла, або до додавання дріжджів проводить аерацію сусла для насичення киснем
Ну не зовсім легко Нажаль, тікток та ютуб, говноблогери та "експерти" вже багато років роблять дурнів з людей. пропонуючі "готове" рішення. Але це не для нас)
Все давно написано чорни по білому)

Це про вино, але принцип і напрямок "Тільки забезпечивши дріжджі відповідною дозою поживних речовин у потрібний час життєвого циклу, можна виробляти чисті, якісні вина з мінімальними негативними тонами в ароматі" підходить і для дисциляції.  Цікаво - вперед, потім нам розповіси

фотограф

Цитата: Игорь від 04-07-2025, 10:14:43Про смаки. Трохи не в тему. Але потужно.

Якесь дурбецало)  Сказав б просто -  пахне смердить тваринами, цирком, зоопарком, корівником. У каталогах культур бреві бактерій такий штам йде з описом - запах скотного двору) Разпіарений справжній Таледжіо з часом стає точно таким же, різниця у витримці. Дуже влучний приклад. Хто п'є ароматизований спирт воротить ніс від дистиляту. Хто преться від польского "камамберу" важко сприймає такі сири. Хоча хто спробує (хоча б заткнувши носа)) чесно скаже що смачніше нічого не їв.

Ivan 68Topic starter

Ivan 68Topic starter

https://labspirt.com/forum/index.php/topic,5154.msg353092.html#msg353092
Ось тут Ігор писав про етерні паузи.
А тепер, увага! цікаве запитання - етерні паузи краще робити при першому перегоні, при другому, чи в обох випадках?
Хто і який має досвід у цьому питанні?

ДимаС

Цитата: Ivan 68 від 10-07-2025, 14:14:38https://labspirt.com/forum/index.php/topic,5154.msg353092.html#msg353092
Ось тут Ігор писав про етерні паузи.
А тепер, увага! цікаве запитання - етерні паузи краще робити при першому перегоні, при другому, чи в обох випадках?
Хто і який має досвід у цьому питанні?
То ж у пості Ігоря й написано про брагу й кислоти у ній.
Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

Ivan 68Topic starter

У сирці також є кислоти. І в дистиляті також. Але значно менше.

SMF spam blocked by CleanTalk