Дистилляция как она есть от Игоря

Автор ukr-store, 13-04-2017, 22:09:44

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Игорь

Ні це не те.
Це як підтертися 100-баксовою купюрою. Дупа чиста, людина задоволена, але щось підказує, що тому папірцю можна було знайти краще застосування. Наприклад, купити рулонів туалетного паперу років на 10.
Віриш ти в Бога чи ні, йому байдуже.
Важливо, щоб Бог в тебе вірив, а не навпаки.

Ivan 68

Краще ніяк, ніж як небудь.

ДимаС

Ігоре, я давно помітив, що бренді звучить як Сі-дієз мажор, а віскі навпаки - ре-бемоль мінор. А коли є помилки у виконанні напою - тоді є щось середнє, трохи маюче верхні ноти або нижні, але коли переважає середня гамма нот - це як у high-end акустиці слухати mp3 128 kbps🙄
Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

Ivan 68

Оце ти завернув... :)

ДимаС

Все навколо нас має аналогію. Побачити її та використати - набагато складніше, ніж робити раз за разом повторення алкогольних етюдів.
Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

гуральник

про сі дієз, зачот))

Любіть життя. Повторення не буде...

Ivan 68

Діма, та не виходить в дистиляції зробити раз за разом повторення алкогольних етюдів.
У мене цього року за 5 місяців було 9 перегонів Чачі, 16 перегонів Жита, 6 перегонів варення, 7 перегонів вина та 11 перегонів солодових. Всі по 110л. Жодного однакового!
Навіть на 4 перегонах по 40л на РК і то цього не було, бо сирець був різний. А чисто голови переганяти - то взагалі окрема пісня.

Gourmet

Питання віскі-бренді зводиться до фінансів. Бренді (коньяк) дорожче у виготовленні. Я люблю віскі в силу того, що можу щось пристойне із нього собі дозволити придбати. Бренді (коньяк).... мені попадались гарні на дегустаціях, але їх ціна за бутилку...
P.s. До речі, сі дієза не існує.

фотограф

Цитата: Ivan 68 від 26-05-2026, 20:00:30Діма, та не виходить в дистиляції зробити раз за разом повторення алкогольних етюдів.
У мене цього року за 5 місяців було 9 перегонів Чачі, 16 перегонів Жита, 6 перегонів варення, 7 перегонів вина та 11 перегонів солодових. Всі по 110л. Жодного однакового!
Навіть на 4 перегонах по 40л на РК і то цього не було, бо сирець був різний. А чисто голови переганяти - то взагалі окрема пісня.
а в тебе мета побільше спирту отримати? Інакше незрозуміло, навіщо. Солод, вино, жито йому ж ще пару років в бочці треба побути, які можуть бути "етюди" . Просто цікаво

vova0869

Треба все встигнути.Доречi посадив 8 кущiв сапiравi /ох i накопався тих ям /.Заморений але щасливий .

Ivan 68

У мене мета витримати те все у бочках (крім варення) по 3 - 5 років. І ще встигнути хоч трохи спробувати. Ми ж не молодіємо. Деякі наші колеги дистиляти наробили, а спробувати не встигли. Здоров'я не дозволяє.
Та я цього року трохи перестарався. Забагато. Коли на вулиці стає тепло, я дистиляцією не займаюся. Якість не та. Шолом аламбіка добре працює до +18* у приміщенні, а як вище температура - не то пальто. А для цього потрібно щоб на вулиці було від 8 до 12*. Останні перегони приходиться по ночах робити. Та і зовнішній тиск скаче. Буває, що і за день по 2-3 рази міняється.
Ви думаєте, чому зараз джини стали так посиленно розкручувати? Через глобальне потепління вже не можуть ірландські та шотландські дистилерії круглий рік віскі варити. А обладнання, а персонал, а податки? От і почали в той час джини варити. Та і новим дистилеріям значно легше на ринок заходити... А все банально вперлося в зовнішню температуру та атмосферний тиск.
В цьому плані РК зручніше.

Игорь

Цитата: ДимаС від 26-05-2026, 18:10:33Ігоре, я давно помітив, що бренді звучить як Сі-дієз мажор, а віскі навпаки - ре-бемоль мінор. А коли є помилки у виконанні напою - тоді є щось середнє, трохи маюче верхні ноти або нижні, але коли переважає середня гамма нот - це як у high-end акустиці слухати mp3 128 kbps🙄
А я про своє - про вподобання.
Дякую за чудову аналогію.
Комусь до вподоби мінор, комусь - мажор. Комусь реп подавай, а комусь - симфонічну класіку. А дехто шаленіє на дримбі чи на балалайках з гармошками.
До мене звернувся колега з проханням зробити для нього "хороший дистилятор".
Якщо перекладати на мову дієзів та мажорів, це теж саме, що прийти в магазин грамзапису та попросити продати пластинку хорошої музики.
Або ні. Це як прийти в магазин музичних інструментів та попросити продаті інструмент для хорошої музики...
Я про те, що відповіді на таке питання у мене нема.
А треба мати.
Зараз спробую...

Игорь

Що маємо. 
Стандартів смаку нема. Є більш-менш загальновизнані критерії нормального продукту, є навіть стандарти на мінімальний та максимальний вміст домішок для деяких дистилятів, але стандартів смаку, аромату, нема. А саме від їх сінергії залежить враження напою на дегустатора, та його вердикт - подобається чи ні.

Смак та аромат - не єдині характерстики напою. Дистилят, що чудово пахне та смакує, може для когось здатись пекучим або залишати неприємний післясмак.
Або навпаки, бурячанка може залишати чарівний післясмак, через який можна забути і про пекучість, і про неприємний запах. Колега Дід не дасть збрехати :)

Отже, загально визнаних вподобань нема. Нема однакової сировини. Нема ідеально однакових умов перегонки. Тому зробити унверсальний апарат, що з будь-чого будь-коли буде робити "хорошу самогонку" неможливо. 
Але можна зробити универсальний апарат для дистиляції, на якому можна буде втілити в життя якщо не будь - яку забаганку, то принаймні основні. 
Спробую описати яким я його бачу, та чекаю на ваші коментарі.

vova0869

Тут питания що людина буде грати /сировина/на тому инструментi.Я багато допомогав збирати обладнання .Якщо людина буде розвиватись то инструмент буде не один.

Игорь

Домішки... Це речовини, які перетворюють нейтральний спирт в дистилят. В залежності віж їх вмісту - асортименту та кількості - ми можемо отримати напій, який або буде до вподоби, або ні. Щоб був до вподоби, домішками слід керувати, мати можливість регулювати їх вміст. Що це за домішки?
Перше - газоподібні з'єднання сірки та азоту, умовно кажучи, сірководень та аміак. Це, мабуть, єдиний вид домішок, якого однозначно треба позбавлятись.  Для цього існує два інструменти - мідь на шляху пари та конденсація в дефлегматорі  конденсаторі, що сполучений з атмосферою. Універсальний дистилятор повинен мати обидва інструменти.

Друге. Головні домішки. Тут у нас існує дірка в сприйнятті, яку треба заповнювати.
Доведеться робити крок в сторону... Знов сховаю під спойлер щоб не захаращувати допис.
Spoiler
Головні домішки - назва умовна. Деякі з домішок завжди головні, тобто охоче йдуть з головною фракцією. В першу чергу це етилацетат та ацетальдегід.
Нагадаю, я вирішив більше не вішати ярликів на домішки, серед них нема поганих та бажаних. Є тільки ті, яких дещо забагато, вміст яких бажано було б зменшити. Той самий етилацетат пом'якшує напій, але при великій концентрації дає запах ацетону. Якщо його видалити занадто ретельно, напій стане жорстким, пекучім. Доречі, внаслідок обробки горілки активованим вугіллям, в ній з'вляється той самий етилацетат, горілка стає м'якою.
Інша група домішок поводиться як головна лише в певних умовах - якщо міцність навалки менша за 25-30 градусів. Йдеться про важкі сивушні домішки - ізоміри спиртів з кількистю атомів вуглецю 3, 4 та 5. Це пропилові, бутилові та пентилові, або амілові спирти. Найбільш поширений з них - ізоамілол. Незважаючи на те, шо він в чистому вигляді кипить при 130 градусах, при перегонці браги чи слабкої навалки він охоче покидає куб навіть краще, ніж етанол, тобто, добре виходить з головною фракцією, аде при умові, що укріплення нема, що відбор не по краплях.
[close]
Наш апарат повинен мати два інструменти, два режими роботи для двох різних режимів відбору головної  фракції - для виводу лише етерів та альдегідів, та для виводу сивушних домішок разом з ними.

Третє.
Сивушні домішки, їх частина, яка залишилась в кубі після відбору голів.
Якщо не вжити певних заходів, всі вони стовідсотково потраплять в серце. Для бренді чи певних сортів віскі, які передбачають витримку у бочці, це деколи може бути бажано, для коньяку, для вживання напоїв без бочкової витримки, тобто "по білому", великий вміст сивухи не бажаний. Тобто деколи її треба зберігати, деколи - обмежувати.
Для такого обмеження теж існує два інструмента.
Перший - інструментальний. Треба припинити відбор тіла в той момент, коли сивушні домішки найбільш охоче виходять з рідини. Цей момент можна впіймати по міцності в потоці відбору, по температурі пари, або навіть по кубовій температурі якщо укріплення мале чи відсутнє.
Другій  - це укріплення пари, яку передбачає дефлегмацію та повернення флегми в куб. На шляху цього повернення можуть бути (а можуть і ні) певні елементи ректифікаційних систем, але без фанатизму.

Четверте.
Домішки, що утворюються в кубі та в делегматорі в процесі дистиляції.
В кубі є різні спирті та різні кислоти. В процесі перегонки вони вступають в реакцию з утворенням етерів, речовин, що мають переважно фруктовий та квітновий запах. Але це якщо в кубі є багато різних спиртів та кислот. Потрібні вони в дистиляти, чи ні - питання дискусійне.
В дефлегматорі чи конденсаторі, що має сполучення з атмосферою, є контакт гарячої спиртової пари з киснем повітря. Внаслілок окислення  з'являється ацетальдегід, який (на мою думку) не потрібен. Але це на мою думку, хтось може мати іншу. Кожен сам має визначитись що робити из цими домішками - відокремити чи пустити в пляшку, а наш уніварсальний дистилятор  повинен надати можливість обрати свій варіант. Найпростіше це зробити звдопомогою керованого охолодження конденсатора,, коли певна доля пари не конденсується, а виводиться через трубку сполучення з атмосферою.

Здається, все. Можна малювати.

SMF spam blocked by CleanTalk