РОСА

Автор Игорь, 05-01-2015, 23:29:30

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 2 Гостей дивляться цю тему.

ИгорьTopic starter

Чисто на практиці вже дізналися, що літрів 15-20 навалки в перерахунку на безводний спирт за один раз на такій колоні переробити можна. Але це межа. На мій погляд :)
Віриш ти в Бога чи ні, йому байдуже.
Важливо, щоб Бог в тебе вірив, а не навпаки.

ИгорьTopic starter

Маючи такий практичний висновок, я колись рахував кількість сивузи, що може утримувати така кількість насадки, і, відповідно, кількість самогону, що містить стільки сивузи.
Результати збіглись.

ИгорьTopic starter

Що неодмінно треба розуміти при спробах збільшити об'єм чи міцність навалки...
Процес ректифікації - це не процес видалення домішок, а процес зменшення іх кількості та концентрації.
Якщо колона добра, а процес організовано оптимально, колона зменшує кількість домішок спирту в тисячі або десятки тисяч раз.   
Якщо колона чи алгоритм роботи має огріхи, цей коефіцієнт буде вимірюватись сотнями, чи навіть десятками раз у найсумніших випадках.

Тобто, можна казати про певний коефіцієнт зменшення для кожної домішки.

Якщо ми кажемо про коефіцієнт, то концентрація бруду в спирті залежить від двох умов.
Від цього самого коефіцієнту (тобто від властивостей колони), та ві початкової концентрації домішок у кубі. Про друге мало хто колись згадує. А треба...

Ще ми мало коли замислюємось про те, яку саме концентрацію домішок треба враховувати - в перерахунку на спирт, чи в перерахунку на загальний об'єм розчину в кубі. Але це вже деталі та тонкощі, про які треба писати статті та дисертації, а не намагатись вміститись в повідомлення на форумі :)

Але ось про які цифри слід подумати.
В кубі, припустимо, 40 літрів навалки (звичайного середньостатистичного самогону) міцністю 75%.
Такий самогон містить десь біля 5 грам сивухи на кожен літр спирту, тобто його загалом 150 грамів. 
На початку процесу це 5 грамів на літр спирту, або 3,8 грама на літр кубової рідини. Отже, на початку в кубі  30 літрів спирту, 10 літрів води та 150 грам сивухи.
Ми ведемо ректифікацію на непоганій колоні, в непоганому режимі. На етапі відбору голів, підголов'я та тіла, в кубі зменшується кількість спирту та деяких домішок, а кількість сивухи не зменшується. Для спрощення розрахунків (це ж не дисертація :) ) буду вважати, що вода теж у відбор не йде.

Отже, за деякий час ми дійдемо до температури в кубі, припустимо, 90 градусів, і все ще будемо відбирати тіло.
В цей момент кубова концентрація спирту складе 14 відсотків, тобто а кубі лишиться вся вода (10 літрів)  та сивуха (150 грам), а спирту лишиться всього 1.5 літра.
Рахуємо нові концентрації сивухи.
В перерахунку на літр навалки вона збільшилась у 3.4 рази - з 3.8 до 13 грам на літр.
В перерахунку на спирт, концентрація сивухи зросла до 100 грам на літр, це в 20 разів більше за початкову.

Висновок, який я роблю, не потягне на дисертацію, опоненти загризуть. Але для розуміння того, що відбувається, згодиться.
Якщо колона зменшує концентрацію домішок у 123 чи у 789 раз, то наприкінці процесу концентрація нижніх проміжних та хвостових домішок у відборі зростає в рази, і це зростання тис більше, чим більш міцна навалка залита у куб.

ИгорьTopic starter

Ще
один аспект, ще один ефект такого плану...
Я про новоутворення етерів у кубі, в першу чергу - етилацетату. Це домішка суто головного характеру, що спливає в колоні як самі знаєте що в ополонці. Тобто, тільки-но в кубі зустрілись та одружились молекули спирту та оцту, це подружжя вже не спирт та не оцет, а молекула етилацетату, що за шість секунд емігрує в нашу пляшку.
Якщо така репатріація відбувається на етапі відбору голів, то це нормально. Але коли етер з'являється при відборі тіла, маємо проблему.
І про що труба пам'ятити...
Швидкість етероутворення в кубі залежить від початкової концентрації реагентів - спирту та оцту. Якщо на початку ректифікації концентрація оцту в кубі вимірюється десятками міліграм на літр спирту, то наприкінці відбору тіла вона збільшується в десятки разів, тобто в десятки разів збільшується новоутворення етерів.
Це може здаватись парадоксом, але в останніх краплях відбору тіла збільшується не тільки кількість сивухи, а й концентрація етерів, тобто головних домішок.

Я натякаю на те, що причиною збільшення етерів головного характеру в товарному спирті може бути не тільки недостатній відбір голів, а ще й новоутворення, особливо наприкінці відбору голів.

Ех, брак часу...

Батарейкин

Цитата: Игорь від 27-01-2024, 07:40:51то наприкінці процесу концентрація нижніх проміжних та хвостових домішок у відборі зростає в рази, і це зростання тис більше, чим більш міцна навалка залита у куб.
поэтому продвинутые пользователи сивуху режут на РК-1
а на РК-2 там сивухи всего ничего...  50-150мг/л (по памяти)
приложил бы хронограмму но она на старом винте. долго подключать. да и на форум наверняка выкладывал
Берегите Людей, после встречи с которыми, что-то Светлое и Радостное поселяется в вашей Душе.

ГонщикФормулы

В поддержку хочу добавить, что не нужно скептически относиться к данным Игоря по поводу навалки и новообразований (этилацетата), на личном опыте я в этом убедился.

voffka75

Чи є сенс у РК-1, РК-2, якщо після РК-1 розбавляти до 30-50%?

Батарейкин

Цитата: voffka75 від 27-01-2024, 16:22:41
Чи є сенс у РК-1, РК-2, якщо після РК-1 розбавляти до 30-50%?
читай тему про две рк
это тема про РОСУ

добавлено: 27-01-2024, 17:23:40

http://labspirt.com/forum/index.php/topic,1443.0.html
вот основная тема

вот как делал я
http://labspirt.com/forum/index.php/topic,8838.msg340279.html#msg340279

добавлено: 27-01-2024, 17:28:33

Цитата: voffka75 від 27-01-2024, 16:22:41Чи є сенс у РК-1, РК-2, якщо після РК-1 розбавляти до 30-50%?
вообще можно вопрос переиначить...
зачем вообще рк если потом спирт до 40% разводить...
гонешь сразу самогон до 40% в общей1 таре )))))))))))
:( жаль зеленого смайлика нет
Берегите Людей, после встречи с которыми, что-то Светлое и Радостное поселяется в вашей Душе.

Валерий1964

Здравствуйте. Несколько дней назад получил Росу. Буду с ней работать первый раз. Перед ректификацией надо перегнать брагу в спирт сырец. Хочу использовать Росу. Настройки в разделе Перегонка будут следующие ( прошивка 963): головы - нагрев нПО ( наверное это обозначает на полную), время- 0; тело- нагрев нПО, Темп До 99;  Хвост - нагрев нПО, Темп До 99,1. Надеюсь после этого Роса просигналит о окончание. Выключиться или нет не знаю. Воду открою и закрою сам. Хочется встать ночью  только один раз ( перегонку ставлю на ночь), что бы выключить воду. Если что не так прошу подсказать.
Поигрался с настройками. После голов, даже если время стоит 0 , требует Посуду.  Придется вставать и для этого .  Может есть варианты?

гуральник

Ставлю в росі П 4 і задаю температуру вимкнення. Після досягнення цієї температури роса вимкнеться.
Любіть життя. Повторення не буде...

Валерий1964

Цитата: гуральник від 09-04-2024, 19:09:23
Ставлю в росі П 4 і задаю температуру вимкнення. Після досягнення цієї температури роса вимкнеться.
Действительно, спасибо. Не додумался.

ДимаС

Цитата: Валерий1964 від 09-04-2024, 18:35:51
Здравствуйте. Несколько дней назад получил Росу. Буду с ней работать первый раз. Перед ректификацией надо перегнать брагу в спирт сырец. Хочу использовать Росу. Настройки в разделе Перегонка будут следующие ( прошивка 963): головы - нагрев нПО ( наверное это обозначает на полную), время- 0; тело- нагрев нПО, Темп До 99;  Хвост - нагрев нПО, Темп До 99,1. Надеюсь после этого Роса просигналит о окончание. Выключиться или нет не знаю. Воду открою и закрою сам. Хочется встать ночью  только один раз ( перегонку ставлю на ночь), что бы выключить воду. Если что не так прошу подсказать.
Поигрался с настройками. После голов, даже если время стоит 0 , требует Посуду.  Придется вставать и для этого .  Может есть варианты?
Режим П2 (відбір голів перегонки):
Роса чекає коли мине завданий час, віднімаючи кожну хвилину одиничку від налаштованого часу.
Коли доходить до нуля, нагрів припиняється. Для НБК  (і для тебе) це зайве. Але якщо в режимі П2 налаштувати час 2 хвилини, ця двійка не зменшується, час роботи може бути нескінченним, доки не вимкнеш.

Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

alexdoe

Цитата: Валерий1964 від 09-04-2024, 18:35:51
Про режимы тебе уже написали, а про воду -
купи нормально закрытый клапан, 220в. Он выдерживает до 8атмосфер, подключи его питание к линии "Вода" на Росе.  А воду через него на охлаждение. Питание туда подается со второго режима и отключается через две минуты после последнего. После того как Роса отработает - электричество перестанет подаваться, клапан закроется и вода твоя отключиться. Стоит гривен 300. И вставать ночью не придется. Пока нет автономки - можно так. И от стиральных машин клапана тоже есть. Поищи на форуме варианты, облегчишь себе жизнь.

ГонщикФормулы

Есть вероятность что такой кран будет давать глюк на Росу, если она им будет управлять. Но это 50 на 50

ИгорьTopic starter

Для воды...
Клапан от стиралки. Глюков не будет. 
По отбору голов.
Если установить для голов время ноль, но из первого режима (разгон) произойдет переход в третий (тело) без остановки на смену посуды. 
Если ты установил для голов время ноль, и перевел Росу в режим отбора голов принудительно, то, естественно, Роса остановится и напишет "посуда".

SMF spam blocked by CleanTalk