Вопросы от новичка - 2

Автор Anti8, 10-07-2015, 00:11:36

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 3 Гостей дивляться цю тему.

Игорь

Металлическое ведро или кастрюля  с отмеченным уровнем 10 литров.
2 килограмма сахара. 25 грамм лимонной кислоты.
Вода - почти до метки.
Греем до полного растворения сахара и доводим до первых признаков кипения, градусов 80-90.
Снимаем с огня, закрываем крышкой, накрываем фуфайкой или одеялом, даем медленно остыть.
Доводим объем до метки и перемешиваем.
Получаем 10 литров раствора по кислотности и концентрации сахаров, с также по их составу, максимально приближенный к виноградному соку, то есть идеальный для чачи или граппы.
Віриш ти в Бога чи ні, йому байдуже.
Важливо, щоб Бог в тебе вірив, а не навпаки.

Игорь

Якщо точно, то цукру 2.16 кг, а лимонної кислоти 27.5 грам. Але я не певен, що дріжджі оцінять таку пунктуальність.

Andrik_K

Два роки потому після вина добавляв до жмиху цукор та воду(так бродило добре вихід гарний, але смак кінцевого продукту) якщо порівнювати з тим що виходить з винограду - це небо і підземелля. В цїому році це останне, на далі тільки натуральні(виноград,сливи,абрикоси) ніякого цукру. Так вихід малий але смак незрівняний. Якщо цукор то ректіфікат і фруктовий морс чудовий результат. А ще краще і смачніше ректіфікат пшеничний.
Я знаю, що нічого не знаю

Игорь

Внески ясність. Я не за те, щоб додавати цукор, Тим паче воду та цукор. Але якщо вже додавати то, мабуть, є сенс довести цей цукор до такого стану, який є у виноградному соці. 
Доречі, мої розрахунки стосуються саме винограду. Для яблук, слив, абрикосів співвідношення глюкози та фруктози інше. 
Шукаючи цю інформацію, дізнався, що у соці косточкових плодів  крім цукрів, що придатні до зброджування, є ще й непридатні. Тобто,  бродіння може зупинитись коли на смак здається, що не весь цукор збродив. Йдеться про сорбітол.

VadymB

Доброго здоров'я. Моє перше повідомлення тут, читаю цей форум - потроху деякі речі стають зрозумілими, але незрозумілого ще дуже багато.
Маю дідівський апарат, бідон та виварка із змійовиком, переганяю на газу. Гнав пару років потроху самогон з цукру. Все кортіло спробувати щось вигнати із зерна, до цього ні разу не пробував домашніх напоїв із зерна. Купив нарозвіс 100г кодзівна пробу, правда пролежали вони кілька місяців в холодильнику, а може і півроку. Залив окропом 12 кг (6 кукурудзи і 6 пшеничної крупи) приблизно 12 л води. Через кілька годин ще долив 36 л, остудив градусів до 30 і вніс 100г кодзів. 3 тижні бродило (днів 4 бурно, а потім потроху). Коли відкрив броділку, то наче ще потроху булькало, але вже не став чекати і процідив, літрів 40 браги отримав і перегнав 2 рази - раз майже до нуля, 2 раз відібрав грам 400 голів, 3.5л тіла (62 градуси), розвів до 22 градусів і гнав до 44 градусів приблизно в струї. Вихід мабуть дуже малий - чи то недограло чи то дріжджі старі.
Маю питання:
1. Що я зробив не так?
2. Питання по ізоаміловому спирту - гадав воно буде тхнути ацетоновою хімкою, але такого запаху не чув, а от грам 400 пахло дивно, не знаю з чим і зрівняти. Це він і є? Чи то все зернове має такий запах?
3. Хочу ще збродити, продукт більше сподобався ніж цукровий, тим паче кукурудза є. Ще дивлюся на зброджування на ферментах, солод поки не хочу та і грошей він коштує нормальних. Чи є кардинальна різниця між ГОС на ферментах та кодзі? Якщо ферменти краще, то яка оптимальна схема оцукрювання та які дріжджі підійдуть? 

ДимаС

Цитата: VadymB від 25-02-2026, 21:06:14Доброго здоров'я. Моє перше повідомлення тут, читаю цей форум - потроху деякі речі стають зрозумілими, але незрозумілого ще дуже багато.
...

Досвід є - це вже добре. ЧИтати тобі ще й перечитувати, з початку й до кінця ось ці теми хоча б:
https://labspirt.com/forum/index.php/topic,9042.0.html
https://labspirt.com/forum/index.php/topic,5511.0.html
https://labspirt.com/forum/index.php/topic,6402.0.html
https://labspirt.com/forum/index.php/topic,2940.0.html
https://labspirt.com/forum/index.php/topic,7441.0.html
https://labspirt.com/forum/index.php/topic,7611.0.html
https://labspirt.com/forum/index.php/topic,6710.0.html
https://labspirt.com/forum/index.php/topic,1060.0.html
Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

Игорь

Вадім, вітаю на форумі. 
Здається, дійсно набродило маловато, але порахувати неможливо - невідома міцність - кількість голів та хвостів. 
Треба мати на увазі, що якщо зупиняти відбор тіла при 44% в потоці відбору, то вміст спирту в кубовому залишку складає приблизно 6%, в це означає, що якщо хвіст не брати, половина народженого спирту піде в каналізацію. Чи в яму. 

makrak80

Цитата: VadymB від 25-02-2026, 21:06:14Вихід мабуть дуже малий - чи то недограло чи то дріжджі старі.
Ні , ти з дробіною (крупою) , викинув 20-25 % спирту , якби перегоняв з нею вихід був би добрий ...
Цитата: VadymB від 25-02-2026, 21:06:14Питання по ізоаміловому спирту
При твоєму методу перегону майже весь ізоаміл ти зібрав в тіло ...З досвіду - на ферментах буде краще , на ферментах + солод , ще краще , ну а на чисто солоді - бомбезно , якщо навчишься правильно перегоняти . Раджу придбати інший апарат , більш своєчасний ...
Ничого страшного, якщо над тобою сміються...Набагато гірше , коли над тобою плачуть ...

VadymB

Цитата: makrak80 від 26-02-2026, 11:57:30Ні , ти з дробіною (крупою) , викинув 20-25 % спирту , якби перегоняв з нею вихід був би добрий ... При твоєму методу перегону майже весь ізоаміл ти зібрав в тіло ...З досвіду - на ферментах буде краще , на ферментах + солод , ще краще , ну а на чисто солоді - бомбезно , якщо навчишься правильно перегоняти . Раджу придбати інший апарат , більш своєчасний ...

Не наважився закинути в бідон щоб не пригоріло. А що ж я тоді з головами відібрав, пахло чимось незрозумілим, я й не скажу що бридке. По апарату тут багато читав, розумію що мінімум треба норм.прямоточник а краще з мінімальним дефлегматором для парціальної конденсації. Але тоді поки не розумію як гнати брагу, на довгому мідному тені на 50%, наче Ви так робите, але можу помилятись.

VadymB

Цитата: ДимаС від 25-02-2026, 21:39:04Досвід є - це вже добре. ЧИтати тобі ще й перечитувати, з початку й до кінця ось ці теми
Дякую. Я з цього багатенько й перечитав, не влазив в теми типу бурбон та віскі, гадав ще не час, з задоволенням перечитаю

VadymB

Цитата: Игорь від 26-02-2026, 09:07:28[/дайте]
Не став збирати хвости, РК немає. Що з ними робити, про кільцюванню наче не побачив однозначних відповідей.

ДимаС

Цитата: VadymB від 26-02-2026, 17:26:17Дякую. Я з цього багатенько й перечитав, не влазив в теми типу бурбон та віскі, гадав ще не час, з задоволенням перечитаю
Влізай, бо то все дистиляція. Ти взагалі молодець, що на тені зміг помучатись нафільтрувати та таки перегнати зернову сировину. Це непросто.
Багато хто стартує з куба з рівним дном, який можна і на газ (часи такі) і на індукцііну плитку поставити - площа дна більша за площу тену, тому пригар можна мінімізувати.
Або апарати з теном але з фальшдном, це якщо з кашею пробувати ганяти, але з потужністю треба бути жадібним, не давати багато потужності тенам. Десь колись мова була про 1см2 площі нагріву на 1Вт (колеги поправте, якщо помиляюсь) тепла максимум, щоб мінімізувати пригар. Ну і до кінця виброджена брага звісно теж зменшить пригар.

А заерху... ну, ти краще коли надумаєш - пиши бюджет, будемо думати.
Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

Ivan 68

Як на мене, для початківця найкращий куб - з 50л кега з утепленням, як мені Ігор зробив. Зверху одразу приварити кламп на 4 - 6". Пізніше через перехідник можна будь яке обладнання підключити - хоч РК, хоч для дистиляції. Зате через такий отвір можна повністю куб всередині обслуговувати - фальш-дно з двох половинок поставити і мішок лавсановий зверху з дробиною поставити. Варіантів багато. А злив з такого куба взагалі - пісня!
Якщо Ігору в лічку постукати, думаю можна про все домовитися.
Краще ніяк, ніж як небудь.

makrak80

Кодзеві браги не пригорають , при умові повного відброджування . Всі пристосовуються по різному рятуючись від пригару , одні дробину чи мезгу кладуть у мішок , та підвішують в куб , інші використовують фальшдно , хто парогенератор , ну і само круті мають пароводяний котел (ПВК) ...
Ничого страшного, якщо над тобою сміються...Набагато гірше , коли над тобою плачуть ...

Сергій Леонідович

Цитата: Ivan 68 від 26-02-2026, 18:41:32Як на мене, для початківця найкращий куб - з 50л
не згоден абсолютно! Якщо мова іде про куб (нє нбк), на мій погляд, краще куба ніж польова кухня, взагалі нема! Об'єм, нержа, тай ще люк! В мене їх два, один пвк, другий рк, ну яка кега? Смішно! 50 літрів, чи 100+?

=
Цінуйте життя, бо воно дуже швидко спливає

SMF spam blocked by CleanTalk